Uraniul puternic îmbogăţit, înapoi la ruşi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2009

Din ţara noastră a plecat, ieri, ultimul transport de uraniu puternic îmbogăţit de origine rusească.

Din ţara noastră a plecat, ieri, ultimul transport de uraniu puternic îmbogăţit de origine rusească.

Ţara noastră şi-a evacuat, ieri, ultimele stocuri de uraniu puternic îmbogăţit de la reactoarele de cercetare

Uraniul a fost repatriat în Rusia pe calea aerului

Materialul este folosit pentru fabricarea bombelor nucleare

După ce preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a exprimat angajamentul că va securiza, în patru ani, materialul nuclear de risc din întreaga lume pentru a limita riscurile atacurilor teroriste, România a devenit prima ţară care şi-a evacuat ultima tranşă de uraniu puternic îmbunătăţit, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară din Statele Unite.

Din ţara noastră a plecat, ieri, ultimul transport de uraniu puternic îmbogăţit de origine rusească.

Materialul a fost repatriat în Rusia, cu un transport aerian, pentru a fi stocat în două depozite de combus­tibil nuclear securizate.

În cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de uraniu uzat de la un reactor de cercetare de la Măgurele a fost depozitată în contai­nere de transport ruseşti TUK-19.

Conform Administraţiei, acestea au fost apoi încărcate în containere de marfă şi transportate cu un convoi blindat de la locul în care se află reactorul până la un aeroport din apropiere.

Ele au fost încărcate într-un avion cargo Antonov-124 şi transportate în Rusia, la un depozit securizat din apropierea localităţii Chelyabinsk.

O altă cantitate de 30 kg de uraniu proaspăt de la un reactor din Piteşti a fost transportată cu avionul la un depozit rusesc sigur, în apropierea localităţii Dimitrovgrad.

Potrivit Administraţiei, odată cu finalizarea acestor transporturi, România devine a paisprezecea ţară din care a fost evacuat uraniul puternic îmbogăţit.

Thomas D`Agostino, directorul Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară al SUA, a declarat: "Cu aceste transporturi, întregul stoc de uraniu puternic îmbogăţit a fost evacuat din Româ­nia. Este un progres major în demersurile Administraţiei de a pune în aplicare obiectivele fără precedent în materie de securitate ale Preşedintelui Obama, prin depozitarea în condiţii sigure a materialelor nucleare de risc din întreaga lume şi reducerea ameninţării terorismului nuclear. Aceste transporturi nu reprezintă doar eliminarea uraniului puternic îmbogăţit din România ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat în Rusia, oferă noi modalităţi de accelerare a evacuării combustibililor uzaţi. Apreciem profund eforturile României, Rusiei şi pe cele ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în această colaborare".

Reprezentanţii Administraţiei au adăugat: "Acest lucru contribuie la reducerea definitivă a ameninţării teroriste, pentru că elimină din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de uraniu puternic îmbogăţit depozitat în condiţii de siguranţă reduce riscul producerii unei bombe de către terorişti".

Administraţia din SUA mai precizea­ză că transporturile din ţara noastră s-au realizat în conformitate cu programul prioritar stabilit prin Declaraţia Comună cu privire la Cooperarea în domeniul Securităţii Nucleare, de la Bratislava, din februarie 2005.

Directiva cerea în mod expres cooperare internaţională în vederea repatrierii uraniului puternic îmbogăţit provenit de la reactoarele de cercetare de model rusesc şi american din alte ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb