URMARE A CAZULUI HARINVEST, ASF a modificat regulile pentru compensarea investitorilor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 mai 2015

Autoritatea spune că a ţinut cont de părerile din piaţă, însă prevederile nu sunt încă publice

Regulile pentru compensarea investitorilor din piaţa de capital au fost modificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care nu a publicat încă noile prevederi.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat că a aprobat, ieri, proiectul de regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr.3/2006 privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de compensare a investitorilor (FCI), Autoritatea precizând că a ţinut cont de observaţiile şi propunerile transmise ca urmare a derulării procesului de consultare publică.

ASF a iniţiat Modificarea regulamentului privind FCI, ca urmare a scandalului de la casa de brokeraj Harinvest, din toamna anului 2013, când clienţii acesteia au reclamat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi.

Prevederile noului regulament nu sunt încă publice, reprezentanţii ASF transmiţând că urmează să fie publicate în Monitorul Oficial şi pe site-ul instituţiei.

Astfel, nu este clar de care păreri a ţinut cont ASF, în finalizarea regulamentului, în condiţiile în care investitorii şi brokerii au transmis opinii total opuse.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că ultima variantă a proiectului este de natură să asigure o protecţie corespunzătoare tuturor persoanelor afectate de activităţi nelegale ale unor societăţi de servicii de investiţii financiare intrate în procedura insolvenţei, potrivit unui comunicat transmis recent.

În schimb, Asociaţia Brokerilor a transmis că proiectul publicat de ASF, pe 25 februarie, lasă loc procedurii de compensare în cazul acţiunilor frauduloase, ceea ce, potrivit brokerilor, "deschide calea unor fraude prin complicitate între angajaţi ai intermediarilor /S.A.I -urilor şi investitori, beneficiind de compensare din partea Fondului, care ulterior se vor răsfrânge negativ asupra tuturor membrilor Fondului".

Potrivit AIPC, nu există investitori care să fi încercat să abuzeze mecanismele de compensare prevăzute de lege, notând că aceştia sunt, întotdeauna, "cei care suferă abuzurile, nu cei care le comit".

Asociaţia Brokerilor a notat: "Fondul este obligat să facă plăţi compensatorii, în baza unor liste succesive, şi pentru creanţele înscrise de judecătorul-sindic în mod provizoriu în tabelul definitiv al tuturor creditorilor, urmând ca recuperarea sumelor plătite cu titlu provizoriu, în cazul în care se constată că investitorii respectivi nu erau compensabili sau nu erau îndreptăţiţi la plata integrală a sumei în cauză, să se facă de către organul competent, care le va transfera Fondului, respectiv de către Fond, dacă acesta este desemnat organ competent".

Între timp, păgubiţii de la casa de brokeraj "Harinvest" aşteaptă încă să fie compensaţi, la mai bine de un an după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că poate fi utilizat Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) în cazul lor, şi la un an şi jumătate de la izbucnirea scandalului.

Cererile de compensare au putut fi depuse până pe data de 7 mai, în condiţiile în care Tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 7 aprilie 2015.

Tabelul definitiv al creanţelor "Harinvest" cuprinde 137 de persoane, care au solicitat o sumă de 27,48 milioane de lei, din care a fost admisă o creanţă de 23,9 milioane de lei.

Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta intarziere in accesarea Fondului de Compensare demonstreaza ca institutiile statului isi fac cu greu datoria! Piata de capital intelege ca nu se doreste despagubirea fie ea si partiala a investitorilor pagubiti, ca menirea Fondului e de a exista fara rost si ca ar trebui desfiintat pentru ca iata trec anii si nu poate justifica de ce exista!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb