URMĂRIND UN PROCES MAI RAPID China lansează reforma listărilor pe piaţa de start-up-uri ChiNext

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2020

China lansează reforma listărilor pe piaţa de start-up-uri ChiNext

China a lansat, săptămâna aceasta, o reformă privind accelerarea procesului de lansare a ofertelor publice iniţiale (IPO) pe piaţa de start-up-uri ChiNext de la Shenzhen, întrucât Beijingul vrea să grăbească restructurarea pieţei de capital ca să revigoreze economia devastată de pandemia de coronavirus, potrivit Reuters, care citează postul de televiziune chinez de stat CCTV.

Schema privind lansarea la ChiNext a unui sistem mai rapid de înregistrare a IPO-urilor, după stilul american, a fost aprobată în cadrul unei reuniuni supravegheate de preşedintele ţării, Xi Jinping, care a subliniat necesitatea reformelor structurale în noul context economic.

China îşi intensifică eforturile de orientare a capitalului atât de necesar în acest moment către societăţile afectate de blocajul economic generat de pandemia de Covid-19 şi către start-up-urile inovatoare, în condiţiile în care Beijing-ul luptă împotriva unei crize economice şi concurează pentru supremaţia tehnologică cu Statele Unite.

Reformarea ChiNext este un pas cheie către construirea "unei pieţe de capital disciplinate, transparente, deschise, energice şi rezistente", a informat CCTV, fără să anunţe un calendar pentru adoptarea noului regim.

China a introdus pentru prima dată sistemul IPO bazat pe înregistrare pe piaţa STAR, creată în Shanghai după stilul Nasdaq. Aceasta din urmă a fost lansată în iulie anul trecut.

Conform noului mecanism de listare, companiile care doresc să lanseze un IPO nu mai au nevoie de aprobarea Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC), reducând considerabil perioada de aşteptare.

În schimb, bursa va analiza cererile pentru lansarea de IPO-uri la ChiNext în baza regulilor de raportare, care se preconizează să fie reînnoite în cadrul noului mecanism. Piaţa va decide cu privire la preţul şi calendarul vânzărilor de acţiuni noi.

Presa din China scrie că, odată ce reforma va intra în vigoare, nu vor mai exista limite maxime şi minime pentru fluctuaţia preţului titlurilor companiilor, în primele cinci zile de la listare. Ulterior, limita va fi ajustată la 20%, de la 10%, cât este nivelul actual. Reforma mai include o serie de norme specifice care privesc raportarea continuă, guvernanţa corporativă, stimulentele în acţiuni şi reducerea deţinerilor de titluri.

Un proces de listare simplificat ar face piaţa IPO a Chinei mai atractivă pentru start-up-urile tehnologice, deoarece Shanghai şi Shenzhen concurează cu alte pieţe în privinţa listării, precum Hong Kong şi New York. Experţii preconizează că la ChiNext ar putea avea loc prima listare sub noul regim către finele lui 2020.

La ChiNext, piaţă lansată cu aproape un deceniu în urmă în Shenzhen, sunt listate 807 companii cu o capitalizare totală de piaţă de 6,78 trilioane de yuani (958 miliarde de dolari), conform Reuters.

Încă din 2018, investitorii chinezi aşteptau ca autorităţile de reglementare să relaxeze normele privind ofertele publice iniţiale (IPO) ale companiilor tehnologice, din dorinţa de a investi în astfel de listări pe pieţele interne. Un studiu publicat în martie 2018, de Bursa din Shenzhen, arăta că aproape 90% dintre respondenţi considerau că platforma pentru start-up-urile din Shenzhen, ChiNext, ar trebui să-şi consolideze sprijinul pentru firmele hi-tech.

De menţionat că luni, după anunţarea noului sistem reformat privind listarea la ChiNext, investitorii au avut reacţii mixte. Indicele ChiNext a scăzut cu 2,7% în prima parte a zilei, după care a urcat cu 1%. Ieri, indicele era în urcare cu 0,6%, la 2.030,72 puncte. În ultimul an, indicele ChiNext a câştigat 23,25%, conform datelor Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb