Ursula von der Leyen: Mobilizăm 200 miliarde euro pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie

Ursula von der Leyen: Mobilizăm 200 miliarde euro pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

English Version

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a anunţat ieri, în cadrul Summitului pentru Acţiune în Inteligenţa Artificială de la Paris, lansarea InvestAI, o iniţiativă destinată mobilizării a 200 miliarde euro din fonduri publice şi fonduri private pentru investiţii în inteligenţa artificială (AI). Acest fond va include şi crearea unui nou fond european de 20 de miliarde de euro, destinat fabricilor-gigant AI, infrastructuri esenţiale pentru dezvoltarea celor mai complexe modele de inteligenţă artificială. Scopul acestei iniţiative este transformarea Europei într-un lider global în domeniul AI, printr-o dezvoltare deschisă şi colaborativă.

Ursula von der Leyen a precizat: "Inteligenţa artificială va îmbunătăţi sistemele noastre de sănătate, va stimula cercetarea şi inovaţia şi va creşte competitivitatea Europei. Dorim ca AI să fie o forţă a binelui şi a creşterii economice. Facem acest lucru printr-o abordare europeană proprie - bazată pe deschidere, cooperare şi talent excelent. Dar această abordare trebuie accelerată. De aceea, împreună cu statele membre şi partenerii noştri, vom mobiliza capital fără precedent prin InvestAI pentru fabricile-gigant AI europene. Această parteneriat public-privat unic, asemănător cu CERN pentru AI, va permite tuturor oamenilor de ştiinţă şi companiilor - nu doar celor mai mari - să dezvolte cele mai avansate modele AI. Astfel, Europa va deveni un adevărat continent AI."

Preşedinta Băncii Europene de Investiţii (BEI), Nadia Calvino, prezentă la evenimentul de la Paris, a afirmat: "Împreună cu Comisia Europeană, Grupul BEI îşi intensifică sprijinul pentru inteligenţa artificială, un factor esenţial al inovaţiei şi productivităţii în Europa."

În acest context, Uniunea Europeană îşi propune să îşi consolideze capacitatea de procesare şi să creeze o infrastructură de ultimă generaţie, astfel încât inovaţiile din domeniul AI să fie accesibile tuturor actorilor economici şi ştiinţifici.

Fondul InvestAI va finanţa construcţia a patru fabrici-gigant AI în întreaga Uniune Europeană. Aceste centre vor fi specializate în antrenarea celor mai complexe modele de inteligenţă artificială, care necesită o infrastructură de calcul extrem de avansată pentru a obţine progrese în domenii precum medicina, ştiinţele exacte şi industria high-tech. Cele patru fabrici vor include aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generaţie, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât centrele existente în prezent. Astfel, vor deveni cele mai mari facilităţi de acest tip din lume, permiţând dezvoltarea unor modele de AI sigure şi fiabile, conforme cu standardele europene.

Potrivit Ursulei von der Leyen, InvestAI va deveni cel mai mare parteneriat public-privat pentru AI din lume, bazat pe un model de inovaţie deschisă şi colaborativă. Unul dintre obiectivele-cheie este ca orice companie, nu doar giganţii din industrie, să poată avea acces la resurse computaţionale de mare amploare pentru a dezvolta viitoarele modele AI. InvestAI va fi structurat sub forma unui fond stratificat, cu diverse niveluri de risc şi randament, pentru a atrage şi securiza investiţiile private. Bugetul UE va fi utilizat pentru a reduce riscurile pentru investitorii privaţi, iar fondurile iniţiale vor proveni din programe existente precum Digital Europe Programme, Horizon Europe şi InvestEU. De asemenea, statele membre vor putea redirecţiona fonduri din pachetele de coeziune pentru a sprijini această iniţiativă.

Această iniţiativă vine în completarea fabricilor AI anunţate în decembrie, care beneficiază deja de un sprijin financiar de 10 miliarde de euro, cofinanţat de UE şi statele membre. Acest program a permis deja acces extins la supercomputere pentru start-up-uri şi industrii inovatoare. Se estimează că investiţia iniţială va atrage de peste zece ori mai mult capital privat, creând un ecosistem AI robust şi competitiv.

Alte măsuri UE pentru sprijinirea AI

În paralel cu InvestAI, Comisia Europeană a anunţat o serie de măsuri complementare pentru stimularea dezvoltării inteligenţei artificiale în Europa, printre care se numără: finanţare suplimentară prin Horizon Europe şi Digital Europe Programme pentru AI generativă; iniţiative de formare şi recalificare pentru dezvoltarea competenţelor în domeniul AI în UE; stimulente pentru investiţiile private în start-up-uri şi scale-up-uri AI; dezvoltarea şi implementarea spaţiilor comune europene de date, esenţiale pentru antrenarea modelelor AI; iniţiativa GenAI4EU, destinată sprijinirii dezvoltării aplicaţiilor AI în 14 ecosisteme industriale europene, precum sănătatea, biotehnologia, producţia, mobilitatea, schimbările climatice şi realitatea virtuală; crearea unui Consiliu European pentru Cercetare în AI, care va coordona resursele de cercetare şi va explora modalităţi de utilizare a datelor pentru dezvoltarea AI; lansarea iniţiativei "Apply AI", destinată accelerării adoptării inteligenţei artificiale în sectoare industriale cheie.

Prin lansarea acestui vast program, Uniunea Europeană încearcă să menţină pasul cu ceilalţi lideri în dezvoltarea inteligenţei artificiale, consolidându-şi poziţia pe scena globală. Investiţiile de 200 miliarde de euro vor facilita crearea unei infrastructuri puternice, deschise şi colaborative, permiţând cercetătorilor şi companiilor europene să concureze la cel mai înalt nivel. Potrivit oficialilor europeni, UE se angajează să devină o zonă dedicată AI, în care inovaţia şi competitivitatea să fie accesibile tuturor actorilor economici.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb