USR a sesizat Comisia Europeană cu privire la nerespectarea principiului contributivităţii în cazul noii legi a pensiilor pentru persoanele care au lucrat în grupe de muncă. După votul din Senat din această săptămână, prin care proiectul de lege care corecta nedreptatea din Legea pensiilor a fost respins, este foarte clar că PSD şi PNL nu au de gând să corecteze aceste nereguli, a ţinut să menţioneze formaţiunea.
Semnatarii sesizării către Comisia Europeană, deputaţii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Cristian Seidler, spun că este inadmisibilă noua formulă de calcul. Practic, în loc să fie tăiate pensiile speciale pe care să le ducă în zona de contributivitate, coaliţia PSD-PNL a decis să le bage mâna în buzunar oamenilor care au dus greul acestei ţări la propriu şi care au contribuit pentru ceva ce acum nu mai primesc, a afirmat USR.
"Până când Avocatul Poporului va binevoi să trimită această nedreptate în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, până când instanţele de judecată din România vor ajunge să se pronunţe pe această situaţie, am făcut acest demers către Comisia Europeană justificat de faptul că am trecut în PNRR ca noua lege a pensiilor să fie construită în logica de respectare a contributivităţii, ceea ce tocmai nu s-a întâmplat", a subliniat deputatul USR Radu Miruţă.
USR arată că drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuţiile plătite de-a lungul carierei profesionale. "Acest principiu este unul corect şi care ar duce la dispariţia "specialilor".
În noua lege a pensiilor, contributivitatea nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceştia au fost obligaţi să plătească o contribuţie suplimentară - iniţial de 10%, apoi de 8% - pe toată durata activităţii lor, contribuţie destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut. Deciziile de recalculare primite în ultimele săptămâni, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei, arată însă că aceşti oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb", subliniază formaţiunea.
"Relaţia oamenilor care muncesc şi îşi plătesc contribuţiile cu statul român trebuie să devină una de încredere, nu de abuz discreţionar. Ce face acum Guvernul PSD-PNL, să taie la recalculare din contribuţiile suplimentare ale celor cu grupe de muncă, să ignore efortul suplimentar al persoanelor cu dizabilităţi care au reuşit să păstreze un loc de muncă, poate fi reparat prin soluţiile depuse de USR în Parlament. Să fie clar tuturor: angajatorii celor încadraţi în grupe de muncă au avut contribuţii mai mari de plătit, an de an, ca pensia angajaţilor să fie decentă, iar vârsta de pensionare redusă. Cum pot cetăţenii români, oriunde aleg să îşi trăiască cariera sau pensia, să aibă încredere să plătească contribuţii zeci de ani către stat dacă vin două partide şi şterg cu buretele din ele, la bătrâneţe, exact când ar fi avut nevoie?", a afirmat deputata USR Oana Ţoiu, vicepreşedinta Camerei Deputatilor, potrivit news.ro.
1. referitor grupe munca
(mesaj trimis de El în data de 28.09.2024, 14:13)
Acel procent pentru grupele de munca nu a fost platit de angajat ci de angajator,iar angajatul care a platit contributia a beneficiat de pensionarea mai devreme ca varsta.Interpretarea USR este falsa.