USR propune cinci măsuri pentru oprirea scumpirilor

D.T.
Politică / 25 aprilie 2023

USR propune cinci măsuri pentru oprirea scumpirilor

Preşedintele USR Cătălin Drulă le-a propus liderilor PSD-PNL să înceapă "tăierile cu clientela de partid, abonată la pensii speciale şi privilegii", relatează G4Media.

Totodată el a prezentat un set de cinci soluţii corecte pentru oprirea scumpirilor, în contextul discuţiilor despre scăderea încasărilor şi gaura de 20 de miliarde făcută de către PSD şi PNL în bugetul de stat.

"Domnii Ciolacu şi Ciucă se agită zilele acestea cu un proiect de ordonanţă de tăieri şi au început să vorbească şi despre austeritate. Am o idee bună pentru ei: să înceapă austeritatea de care vorbesc zilele astea cu clientela de partid, cu specialii, cu privilegiaţii, să oprească jaful din banii publici care a dus la scumpirile pe care le vedem peste tot. Dacă nu sunt în stare să găsească soluţii la criza bugetară pe care au creat-o, să intre pe soluţiicorecte.ro, să aplice ce scrie acolo şi România va fi într-un punct mai bun şi vom avea şi ce să lăsăm generaţiilor care vin", a declarat Cătălin Drulă.

El a atras atenţia că există soluţii la această criză, măsuri concrete, a căror implementare ar permite oprirea scumpirilor şi anume:

"1. Oprirea risipei şi folosirea banii publici în interesul oamenilor care plătesc taxe şi impozite. Prin cheltuielile aberante cu pensiile speciale şi sinecurile pentru oamenii de partid, Guvernul nu face altceva decât să arunce şi mai mult gaz pe focul inflaţiei, iar preţurile continuă să crească.

2. Reducerea taxelor pe muncă. Munca cinstită trebuie răsplătită corect, iar salariile trebuie să crească astfel încât oamenii să facă faţă scumpirilor.

3. Atragerea celor 28 miliarde de euro din PNRR pentru digitalizarea de şcoli, construirea de spitale noi şi finalizarea autostrăzilor. Guvernul PSD-PNL riscă să piardă aceşti bani pentru că refuză să facă reformele necesare.

4. Mai multe investiţii, mai puţine împrumuturi. România are nevoie de un buget echilibrat. Guvernul trebuie să împrumute mai puţin, iar banii să-i direcţioneze în investiţii.

5. Stimularea producţiei de bunuri şi servicii în România. Cu cât vom avea o ofertă mai mare de produse şi servicii, cu atât preţurile se vor stabiliza şi scumpirile se vor opri", arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ce idei populiste si irealiste,

    de la niste politicieni jenant de "slabi" 

    1. Adevarul este ca nu gasim nimic concret in masurile astea care sunt generale si fara "metodologii de aplicare".

      Politicienii astia vorbesc mult si gandesc putin. 

      In fiecare domeniu trebuie identificate toate problemele (prin discutii cu cei care implicatii), urmand apoi ca fiecare problema sa fie insotita de solutia (solutiile) optima de rezolvare (stabilita de experti individual sau impreuna cu cei care se lovesc de aceste probleme si care pot veni si cu solutii bune de rezolvare a lor pentru ca ei cunosc cel mai bine efectul problemelor respective). Din pacate, in ministere "expertii" plimba hartii intre birouri cu gandul la prime, la ziua de salariu, la barfe si la zile libere, in loc sa mearga pe teren. Ati intalnit vreodata vreun expert din Ministerul Invatamantului (sau un grup de lucru din acelasi minister) care sa intrebe profesorii, apoi elevii, apoi parintii care sunt problemele pe care ei le-au identificat in procesul de invatamant si cum ar proceda ei ca sa le corecteze, apoi sa centralizeze toate aceste probleme impreuna cu solutiile propuse si sa le armonizeze, iar pentru cele antagoniste sa convoace la Sala Palatului reprezentanti ai profesorilor, ai elevilor si ai parintilor cu care sa discute toate aceste probleme pentru care solutiile propuse sunt contradictorii si totodata sa vina si ministerul cu solutiile lui de armonizare (daca poate, pentru ca experti are doar pe hartie) astfel incat sa rezolvam odata pentru cativa ani buni reforma invatamantului. In paralele ministerul poate studia, pentru problemele cu solutii contradictorii, modul lor de rezolvare in alte tari si apoi sa discute toate acestea cu toti cei implicati in procesul de invatamant pentru a stabili in final ceva corect si de durata, pentru cel putin 10 ani, fara a mai fi necesare modificari ulterioare anuale (ca pana acum) care sa bulverseze mediul si elevii in fiecare an. Este o chestiune care se poate rezolva in 6-12 luni, iar noi dupa 33 de ani, inca nu am rezolvat-o. 

      Ati vazut vreo astfel de abordare? Ministerul este plin de "experti", ca si inspectoratele, dar subiectele de examene sunt interpretabile, uneori cu greseli (!) si mai nou se puncteaza si greselile elevilor!!!! 

      La Ministerul Agriculturii ati vazut vreun grup de lucru format din "experti" ai ministerului care sa bata tara in lung si lat si care sa discute cu taranii, cu producatorii agricoli, cu crescatorii de animale si cu ceilalti actori din domeniu despre problemele cu care se confrunta si cum vad ei rezolvarea acestora, apoi sa centralizeze problemele respective cu solutia/solutiile pentru fiecare si daca este cazul de armonizari, sa se intalneasca cu reprezentantii pentru discutii? Au incercat sa vada ce fac altii de sunt mai competitivi decat noi, ca sa facem si noi la fel in loc sa ne vaitam ca ceralele ucrainene sunt mai ieftine, ca merele poloneze sunt mai ieftine, ca rosiile turcesti sunt mai ieftine, ca porcul spaniol este mai ieftin ca toate sunt mai altfel la altii decat la noi, dar in schimb la noi functioneaza bine ajutoarele lui Ciolacu si nu gasesti pe nimeni dispus sa munceasca in agricultura fara un salariu de director, in timp ce birturile comunale sunt pline de clienti. Se traieste bine in Romania pentru ca se traieste pe datorie. Traim pe banii copiilor nostri, suntem niste intretinuti gratie risipei generalizate practicate de clasa politica.  

      In ministere (si alte structuri similare) nu exista initiative, nu exista interes si este o delasare totala. Tanar fiind, daca ajungi acolo te socheaza toate astea, faptul ca cei de acolo nu sunt interesati sa identifice probleme, sa gaseasca solutii si sa vina cu propuneri, dar se discuta despre functii, prime, sporuri, zile libere, invoiri, cat ia unul si nu ia altul. Te mai socheaza faptul ca unii sunt performanti si muncesc bine in timp ce altii, colegi cu ei, sunt balast, sunt superficiali spre tampiti, adesea indolenti si mai mult incurca motiv pentru care nu primesc de munca, dar in final sunt toti platiti la fel. Acolo managementul structurilor este defectuos pentru ca avansarile se fac pe prietenii, pile, cat de mult ai slujit seful si mai ales pe criterii de varsta/vechime si de la acest management defectuos pleaca toate problemele. Acolo este un mediu nesanatos, apatic, in care devii captiv dupa cativa ani si oricat de bine intentionat esti la inceput, ulterior devii ca ceilalti, renunti la initiative pentru ca orice initiativa iti aduce sarcini in plus si nimic altceva si devii un simplu executant care asteapta sarcini de la sef si care apoi cauta sa le rezolve (eventual sa le paseze catre alta structura) cat mai repede pentru a trece apoi la suetele de tigara. Fara o restructurare a aparatului bugetar, ministrii nu vor avea cu cine lucra, "spatele" le va fi vulnerabil si guvernarea (indiferent de orientare politica sau culoare) nu va avea succes, iar insuccesul il vom compensa in continuare cu deficite si imprumuturi externe la dobanzi tot mai mari, pana cand vom ajunge sa nu le mai primim pe motiv de supraindatorare. Atunci, vom fi nevoiti sa facem, cu multa durere, ceea ce evitam de 33 de ani incoace: RESTRUCTURARE, numai ca, cu cat intarziem mai mult sa o facem, cu atat ea va fi mai dureroasa. 

      La privat este posibil sa fie angajati oamenii potriviti si in numarul adecvat, dar la stat nu. Atunci ar trebui ca statul sa ceara ajutorul privatului la angajari si sa imprumute (poate chiar sa inlocuiasca) compartimentele de resurse umane. Unii pot sa faca performanta (cu salarii mai mici si angajati mai putini), iar altii nu pot desi salariile sunt mai mari, avantajele mai numeroase si angajatii mai multi si cu multe doctorate (culmea, la privat nu sunt "doctori", dar activitatea merge snur). Statul este precum lumina noaptea, atrage moliile. 

      De ce toate acestea?

      Pentru ca privatul scoate greu profitul si este atent la cum il cheltuieste, pe cand statul primeste banii (iar daca nu ii sunt suficienti majoreza darile si trimite zapciul, adica ANAFul sa mai adune ceva de la norod) si il doare in cot de cum sunt cheltuiti. Statul este copilul rasfatat si iresponsabil al Romaniei care trebuie sa se maturizeze odata si sa devina responsabil pentru fiecare ban cheltuit, chiar daca il primeste si nu munceste pentru el. 

    Slab si vag.

    Da !!! Acestea sunt masuri intelepte si serioase.Dar voi singuri nu veti reusi .Neaparat intreg

    corpul politic de dreapta din orice partid sa militeze in aceasta directie deoarece pana in 2024 

    daca nu se fac reforme care sa opreasca dezmatul lansat dupa caderea guvernului Boc, 

    exodul tinerilor si a oamenilor capabili se va amplifica,asa ca cele 15 milioane de locuitori de care se tot aminteste se vor materializa poate chiar peste un deceniu. 

    Dumnezeu sa ajute pe cei intelepti ! 

     

    Foarte bine! Să fie bine ca să nu fie rău!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb