USR VREA PROPRIUL GUVERN Cabinetul Cioloş, în furcile caudine ale comisiilor parlamentare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2021

Cabinetul Cioloş, în furcile caudine ale comisiilor parlamentare

Miniştrii Cabinetului Cioloş intră, azi, în furcile caudine ale comisiilor parlamentare, în faţa cărora vor explica cum vor rezolva priorităţile pentru mandatul pe care doresc să îl primească şi vor răspunde întrebărilor senatorilor şi deputaţilor de la toate celelalte formaţiuni politice, aflate în acest moment în opoziţie faţă de USR.

Dacian Cioloş, premierul desemnat, dar care nu a reuşit să închege, în negocieri, o majoritate parlamentară, a decis să meargă până la capăt împreună cu colegii săi din USR şi a depus, ieri, la Parlament lista guvernului şi programul de guvernare.

"Ne vom concentra pe priorităţile evidente - criza sanitară, mor zilnic sute de oameni. Trebuie să ne pregătim pentru criza energetică. Fiecare din parlamentari va vota cu propria conştiinţă şi sper să se gândească de două ori. Nu e momentul de jocuri politice. Soluţia noastră avantajează pe toată lumea. Sper să putem ajunge la o pace politică şi să evităm să ajungem la convulsii sociale. Asta e strategia noastră. Am încercat să negociem o majoritate, nu am reuşit, dar am decis să mergem până la capăt. Noi suntem gata să ne apucăm de treabă cât mai repede. Dacă guvernul trece, putem începe guvernarea imediat. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm măsuri dificile. Avem nevoie de un executiv capabil, care să poată acţiona imediat. Programul nostru poate părea dur, dar în situaţii excepţionale este nevoie de măsuri excepţionale. Sperăm că forţele politice din parlament să înţeleagă urgenţa", a declarat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Palatul Parlamentului.

Printre măsurile propuse de USR se numără: noi restricţii pentru limitarea răspândirii Covid-19 (generalizarea utilizării certificatului digital de vaccinare); pact naţional pentru vaccinare, asigurarea accesului pacienţilor non-Covid la tratament; reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică; credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale; exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic; "zero taxe pe salariul minim"; decăpuşarea companiilor de stat; înfiinţarea unei DNA a pădurilor; desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie; reconstruirea şi adaptarea sistemului de sănătate la nevoile prezentului.

Dacian Cioloş a menţionat că a depus o listă de miniştri pentru un guvern monocolor, USR, deoarece, în opinia sa, nu este momentul pentru un experiment, ci e nevoie de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile.

Lista membrilor Guvernului propuşi de Dacian Cioloş şi programul de guvernare au fost aprobate, în urmă cu două zile, de conducerea USR şi din ea mai fac parte, pe lângă premierul desemnat, Dan Barna - vicepremier şi ministrul Afacerilor Externe, Nicu Fălcoi - ministrul Apărării Naţionale, Alin Stoica (fostul prefect al Capitalei) - ministrul Afacerilor Interne, Stelian Ion - ministrul Justiţiei, deputatul european Dragoş Pîslaru - ministrul Finanţelor, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună - ministrul Energiei, Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, George Căţean - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, - George Căţean, Mihai Goţiu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ioana Mihăilă - ministrul Sănătăţii, Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Oana Ţoiu - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Corina Atanasiu - ministrul Educaţiei, Monica Berescu - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Iulia Popovici - ministrul Culturii şi Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului.

USR - 80 de parlamentari, în condiţiile în care guvernul Cioloş are nevoie de 234

Pentru ca guvernul USR să ajungă la Palatul Victoria este nevoie însă ca 234 de senatori şi deputaţi să voteze pentru lista întocmită de Dacian Cioloş şi pentru programul de guvernare. În condiţiile în care premierul desemnat nu a reuşit închegarea unei majorităţi parlamentare, sunt şanse infime ca guvernul propus de Dacian Cioloş să fie învestit de către Parlament. Mai ales că, după ce membrii fostei coaliţii de guvernare - PNL, UDMR - şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au refuzat susţinerea premierului desemnat, USR se bazează doar pe votul celor 80 de senatori şi deputaţi pe care îi are în Parlament, număr insuficient pentru învestirea Cabinetului Cioloş.

Faţă de această situaţie, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat: "O săptămână pierdută este egală cu 2000 de morţi: asta înseamnă ambiţia lui Cioloş de a propune o ciornă de Guvern cu şanse zero să treacă prin Parlament! Când vorbeşti despre responsabilitate, dar o propui la Sănătate tocmai pe Mihăilă, cea care a recunoscut eşecul său major în a pregăti spitalele pentru valul patru al pandemiei, acesta este un cinism fără margini. Când sute de români mor zilnic, iar tu te agăţi de negocieri politice fără sens, asta arată o lipsă cumplită de empatie faţă de drama a mii de familii. Când matematica arată că schiţa ta de Cabinet-fantomă va strânge cele mai multe voturi contra din istoria Parlamentului, să insişti bezmetic în a prelungi criza politică în plin dezastru sanitar înseamnă, la final, iresponsabilitate. Alianţele politice se fac şi se desfac, economia se poate repara, dar vieţile pierdute nu le mai poate aduce nimeni înapoi!".

La rândul său, deputatul George Simion, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a spus că parlamentarii respectivei formaţiuni politice nu vor vota pentru învestirea guvernului Cioloş, deoarece acesta doreşte "impunerea certificatului verde (n.red.- certificatul digital de vaccinare anti-Covid) pentru tot ce înseamnă loc de muncă, spaţiu închis, inclusiv în biserici".

"Acesta este încă un motiv pentru care nu o să votăm guvernul Cioloş. Nu trebuie să îi lăsăm pe ei să dea un guvern şi nu trebuie să îi lăsăm să ne condiţioneze în activitatea noastră zilnică", a precizat George Simion.

Totodată, reprezentanţii partidelor care se poziţionează în opoziţie faţă de guvernul propus - PSD, AUR, PNL, UDMR - susţin că Dacian Cioloş şi echipa sa ar putea strânge peste 360 de voturi "împotrivă", un nou număr record de voturi împotriva unui guvern, după recordul de 281 de voturi cu care a fost demis Florin Cîţu.

În replică, Dacian Cioloş a spus: "Marcel Ciolacu, preşedintele partidului parlamentar cu cele mai multe mandate, se plânge public de întârzierea numirii unui premier şi de lungirea negocierilor. Pentru că stă prost cu memoria (n.red. - îi amintim): el e cel care a mers la Cotroceni fără nicio variantă, el e cel care vorbeşte de anticipate, atunci când ştie că nu se pot organiza, el e cel care a negociat cu PNL blocarea moţiunii USR pentru a prelungi criza la infinit. Din fericire, ipocrizia se poate vindeca şi, pentru că e parlamentar, are ocazia concretă de a termina criza rapid, prin votarea noului executiv. (...) Contăm pe votul celor responsabili. Mai multe fapte, mai puţine vorbe".

Astfel că, astăzi, fiecare candidat al USR pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute, în şedinţa de plen a Parlamentului.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş să fie audiaţi astăzi în comisiile de specialitate, iar plenul reunit în care se va da votul pentru întregul Guvern să aibă loc mâine, începând cu ora 10:00.

"Marţi, va fi o zi plină de audieri. Până miercuri dimineaţă, la ora 9:00, aşteptăm avizele de la comisiile care îi vor audia pe miniştri, iar plenul reunit începe miercuri la ora 10:00", a anunţat, aseară, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite, Anca Dragu, preşedintele Senatului.

Înainte de anunţul acesteia, prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a declarat că guvernul Cioloş va avea mai multe voturi împotrivă decât cele la moţiunea de cenzură primite de guvernul Cîţu.

"Dacă nu au găsit pe altcineva mai bun decât Mihăilă şi Voiculescu, că mă gândesc că domnul Voiculescu a refuzat şi şi-a pus pupila, e de plâns. Atât timp cât vii cu doamna Mihăilă la Sănătate, cu Năsui, cu toţi ceilalţi care şi-au dat măsura competenţei în acest an în care au fost la guvernare, cred că lucrurile sunt evidente şi o să fie evidente pentru toată lumea mâine la audieri. Mâine toată ziua sunt audieri, încep să ne vină foarte multe date despre diverşi oameni propuşi, care nu erau chiar aşa vedete până acum şi o să vedem ce va fi. În principiu, decizia noastră este că nu votăm acest Guvern", a spus Sorin Grindeanu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb