Potrivit unui comunicat trimis la redacţie, România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziţie Justă (JTF) pentru a sprijini regiunile dependente de cărbune. Acest fond face parte din politica de coeziune a UE şi are scopul de a atenua impactul social şi economic al tranziţiei către neutralitatea climatică, prevăzută pentru 2050.
Valea Jiului,altădată renumită pentru industria sa minieră remarcabilă, a cunoscut un declin semnificativ în ultimele trei decenii - doar aproximativ 4.000 de muncitori mai sunt angajaţi în acest sector, comparativ cu peste 50.000 de mineri în 1990, se arata în comunicat.
Zona este acum în schimbare, mai multe proiecte finanţate de UE contribuie la o dezvoltare mai sustenabilă şi la creşterea economică. Planurile teritoriale de tranziţie justă, elaborate de autorităţile naţionale şi regionale, au ca scop sprijinirea celor mai afectate comunităţi, prin diversificarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, în special în domeniul tehnologiilor verzi.
Totodată, turismul a devenit o alternativă viabilă pentru Valea Jiului, contribuind semnificativ la revitalizarea economică a regiunii. Staţiunile de schi din Straja şi Parâng au înregistrat o creştere substanţială a numărului de turişti în ultimii ani, atrăgând investiţii şi impulsionând sectorul ospitalităţii.
De altfel, şi proiectele regenerare urbană sunt o direcţie strategică de dezvoltare zonală. Fondurile europene au permis autorităţilor locale să acceseze resurse pentru modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice şi transformarea fostelor situri industriale în spaţii comunitare. Astfel, proiectul Robotics Hub a transformat un fost sit industrial într-un centru educaţional high-tech, destinat echipării tinerilor cu abilităţi în robotică şi tehnologie. "Până în 2030, ne angajăm să transformăm Valea Jiului într-un exemplu de tranziţie sustenabilă, un model de inovaţie şi regenerare economică, oferind comunităţilor locale acces nu doar la noi locuri de muncă, ci şi la oportunităţi economice sustenabile şi diverse. Această viziune implică nu doar investiţii în infrastructură şi tehnologie, ci şi iniţiative de educaţie şi recalificare profesională pentru a pregăti locuitorii pentru viitorul economiei verzi. Dorim să construim un mediu în care tinerii să rămână şi să dezvolte afaceri inovatoare", a explicat Alexandru Kelemen, Director Executiv al ADTIVJ.
Un obiectiv clar pentru România este renunţarea completă la cărbune până în 2032, aşa cum s-a angajat statul în cadrul pactului Ecologic European.