Valea Jiului: Tranziţia de la cărbune la energie verde, susţinută de 2,14 miliarde de euro

A.D.
Comunicate de presă / 9 octombrie

Sursa foto: Rogalski Damaschin

Sursa foto: Rogalski Damaschin

Potrivit unui comunicat trimis la redacţie, România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziţie Justă (JTF) pentru a sprijini regiunile dependente de cărbune. Acest fond face parte din politica de coeziune a UE şi are scopul de a atenua impactul social şi economic al tranziţiei către neutralitatea climatică, prevăzută pentru 2050.

Valea Jiului,altădată renumită pentru industria sa minieră remarcabilă, a cunoscut un declin semnificativ în ultimele trei decenii - doar aproximativ 4.000 de muncitori mai sunt angajaţi în acest sector, comparativ cu peste 50.000 de mineri în 1990, se arata în comunicat.

Zona este acum în schimbare, mai multe proiecte finanţate de UE contribuie la o dezvoltare mai sustenabilă şi la creşterea economică. Planurile teritoriale de tranziţie justă, elaborate de autorităţile naţionale şi regionale, au ca scop sprijinirea celor mai afectate comunităţi, prin diversificarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, în special în domeniul tehnologiilor verzi.

Totodată, turismul a devenit o alternativă viabilă pentru Valea Jiului, contribuind semnificativ la revitalizarea economică a regiunii. Staţiunile de schi din Straja şi Parâng au înregistrat o creştere substanţială a numărului de turişti în ultimii ani, atrăgând investiţii şi impulsionând sectorul ospitalităţii.

De altfel, şi proiectele regenerare urbană sunt o direcţie strategică de dezvoltare zonală. Fondurile europene au permis autorităţilor locale să acceseze resurse pentru modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice şi transformarea fostelor situri industriale în spaţii comunitare. Astfel, proiectul Robotics Hub a transformat un fost sit industrial într-un centru educaţional high-tech, destinat echipării tinerilor cu abilităţi în robotică şi tehnologie. "Până în 2030, ne angajăm să transformăm Valea Jiului într-un exemplu de tranziţie sustenabilă, un model de inovaţie şi regenerare economică, oferind comunităţilor locale acces nu doar la noi locuri de muncă, ci şi la oportunităţi economice sustenabile şi diverse. Această viziune implică nu doar investiţii în infrastructură şi tehnologie, ci şi iniţiative de educaţie şi recalificare profesională pentru a pregăti locuitorii pentru viitorul economiei verzi. Dorim să construim un mediu în care tinerii să rămână şi să dezvolte afaceri inovatoare", a explicat Alexandru Kelemen, Director Executiv al ADTIVJ.

Un obiectiv clar pentru România este renunţarea completă la cărbune până în 2032, aşa cum s-a angajat statul în cadrul pactului Ecologic European.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb