VALENTIN LAZEA, BNR: "Elitele prădătoare din România au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2019

Valentin Lazea

Valentin Lazea

"Societăţile organizate după modelul extractiv rămân mereu în urma progresului tehnologic, mulţumindu-se să preia ceea ce societăţile mai avansate, inclusive, au inventat deja"

În ţara noastră, elitele prădătoare au favorizat o societate bazată pe modelul extractiv şi un stat despotic şi ineficient, este de părere Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR), care consideră că drama României provine dintr-o triplă sursă: partidele de stânga, deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă; partidele de dreapta, deşi au sprijinit societatea civilă, nu au înţeles (şi nu înţeleg în continuare) importanţa unui stat puternic; societatea civilă are "handicapuri culturale" majore.

"Deşi în studiile sociologice internaţionale românii sunt catalogaţi drept colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este un colectivism lipsit de solidaritate: bătrânilor nu le pasă de tineri (şi viceversa); oltenilor nu le pasă de moldoveni (şi viceversa); gulerelor albe nu le pasă de gulerele albastre (şi viceversa)", a declarat Valentin Lazea ieri, în cadrul Forumului Naţional de Drept Bancar.

Domnia sa a adăugat că într-o asemenea situaţie, formaţiunile de stânga ar trebui să respecte societatea civilă, partidele de dreapta să respecte statul şi să-l întărească, iar societatea să renunţe la individualism.

Valentin Lazea a adus în atenţie faptul că expansiunea economică susţinută nu este, nici pe departe, suficientă pentru eliminarea decalajelor civilizaţionale dintre România şi statele dezvoltate din Vest.

Economistul şef al BNR a menţionat că, din cauza modelului extractiv din România (care se regăseşte şi în ţările din Estul Europei, America Latină, Africa etc.), nu vom putea atinge gradul de convergenţă din Europa de Vest, care are o societate organizată după modelul inclusiv (la fel ca SUA ori Australia).

Valentin Lazea a spus: "În statele organizate după modelul extractiv, elitele prădătoare folosesc pârghiile puterii pentru a se îmbogăţi, acordând puţină atenţie dezvoltării generale. Pentru aceasta, ele au nevoie de o justiţie supusă, uşor manipulabilă, care să fie oarbă nu numai în sens metaforic, ci şi faptic, în ceea ce le priveşte. O justiţie slabă are ca rezultat inhibarea inovaţiei, deoarece nimeni nu va depune eforturi pentru un rezultat care riscă să-i fie confiscat de alţii. Astfel, societăţile organizate după modelul extractiv rămân mereu în urma progresului tehnologic, mulţumindu-se să preia ceea ce societăţile mai avansate, inclusive, au inventat deja".

Conform domnului Lazea, la polul opus, societăţile inclusive se remarcă printr-un sistem juridic puternic şi prin domnia legii, fapt care are două consecinţe majore. "Pe de o parte, elitele nu îşi permit să vină la putere pentru a se îmbogăţi fără just temei, deoarece ştiu că justiţia le va sancţiona drastic. Rezultatul îl reprezintă guvernări îndreptate spre satisfacerea binelui general", a declarat Valentin Lazea, menţionând: "Pe de altă parte, inovaţiile apar pe bandă rulantă, deoarece dreptul de proprietate intelectuală este apărat, iar societăţile se dezvoltă pe căi noi, nebătătorite".

România a avut, în toată istoria sa, o societate organizată după modelul extractiv, consecinţele fiind o rămânere în urmă permanentă şi menţinerea unui decalaj, a mai spus economistul-şef al BNR, adăugând că la aceasta a contribuit şi geografia, ţara fiind situată la intersecţia a trei imperii (Habsburgic, Ţarist, Otoman) care au practicat, la rândul lor, modele extractive de organizare a societăţii, în grade mai mari sau mai mici.

"Şi în modelul extractiv este posibilă creşterea economică, deoarece fără aceasta elitele prădătoare nu ar mai avea ce prăda. Dar, această creştere este una de imitaţie, lipsită de elemente inovative. În plus, ea se poate opri în orice moment şi convergenţa cu ţările dezvoltate se poate transforma în divergenţă", a subliniat Valentin Lazea.

În opinia sa, pentru a deveni compatibilă cu valorile vest-europene, România trebuie să-şi întărească sistemul de justiţie. "Numai cu o justiţie puternică şi imparţială se poate asigura o conducere dezinteresată şi o stimulare a inovării", a conchis Valentin Lazea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aprecieri cam fortate si care nu sunt valabile in totalitate. In realitate exista multe exceptii.

    Redundant, plictisitor, inexact.

    Cand PSD a aplicat cota unica atatia ani, se cheama ca au intarit statul sau cum?  

    Metaforic vorbind, modelele "extractive" si "inclusive" sunt doar ecouri ale unor valente teoretice metamorfozate, disjunctive. O viziune in alb si negru poate fi buna numai in lipsa nuantelor de gri !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb