Ministrul Valerian Vreme a fost prezent la Conferinţa Ministerială asupra Protecţiei Informaţiilor Infrastructurilor Critice, la Balatonfured în Ungaria.
Temele abordate în cadrul reuniunii au fost necesitatea existenţei unui Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT) la nivelul fiecărui stat membru UE, dezvoltarea şi adoptarea unei strategii de securitate naţională în fiecare ţară, efectuarea unor exerciţii de simulare a atacurilor cibernetice şi cooperarea internaţională în domeniu.
"La nivelul UE, în fiecare stat trebuie să existe un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT). Până la 1 iunie 2012, fiecare stat membru UE, trebuie să dispună de un astfel de centru. În final trebuie să interconectăm toate aceste centre şi să dezvoltăm Centrul UE de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Dacă mă refer la strategiile de securitate cibernetică, nu există decât opt ţări care au adoptat o astfel de strategie. În acest sens, trebuie să avem o cooperare mai strânsă, atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional, pentru a putea îndeplini prevederile Agendei Digitale în domeniul securităţii cibernetice", a declarat Neelie Kroes, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Agenda Digitală.
Având în vedere subiectele discutate cu ocazia acestei reuniuni, ministrul Valerian Vreme a prezentat situaţia ţării noastre. "În România există un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în subordinea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI). Suntem siguri că, în perioada următoare CERT-RO va beneficia de un cadru legal, pentru a permite României să-şi promoveze interesele, la nivel naţional şi internaţional, pe segmentul siguranţei cibernetice. În ceea ce priveşte strategia de securitate cibernetică, menţionez că, la nivel naţional s-a format un grup de lucru. În prezent avem un draft al strategiei care stabileşte o serie de priorităţi menite să asigure un mediu cibernetic sigur", a declarat Valerian Vreme.