Vânturi puternice şi un val de căldură intensă, un fenomen neobişnuit pentru începutul primăverii australe, au alimentat zeci de incendii de vegetaţie în regiunea sud-estică a Australiei şi au determinat miercuri emiterea unor avertizări vizând riscuri extreme de incendii în regiunea metropolitană a oraşului Sidney, unde locuiesc peste 5 milioane de persoane, relatează Agerpres.
Peste 600 de pompieri şi personal de urgenţă depuneau eforturi pentru a aduce sub control 68 de incendii declanşate pe teritoriul New South Wales (NSW) începând de miercuri dimineaţă, iar 17 dintre acestea nu au fost încă izolate, a precizat departamentul pentru stingerea incendiilor din NSW în cel mai recent buletin informativ.
''În condiţii de caniculă, uscăciune şi vânt, prognozate pentru întreaga zi, regiunea metropolitană Sydney... se va confrunta cu risc extrem de incendii, în timp ce alte regiuni se vor confrunta cu risc ridicat de incendii'', a precizat departamentul de pompieri.
Mai multe regiuni din Australia se confruntă cu un episod inedit de căldură care a început în urmă cu cinci zile şi care va dura până miercuri, iar drept urmare, temperaturile sunt cu mult peste media lunii septembrie.
Restricţii totale privind aprinderea focului sunt în vigoare miercuri pentru porţiuni extinse din New South Wales, iar în Sydney sunt prognozate miercuri, pentru cea de-a cincea zi consecutivă, temperaturi de peste 30 de grade Celsius, un record pentru luna septembrie. Începând de joi, un front atmosferic va duce la o răcire a vremii, iar temperaturile vor scădea până la valori de 20 de grade Celsius.
Rezidenţii unei popular oraş turistic din statul insular Tasmania au fost sfătuiţi marţi să se mute în locuri mai sigure din cauza unui incendiu de vegetaţie necontrolat, alimentat de rafale puternice de vânt. Nu au fost raportate proprietăţi avariate sau persoane rănite, însă peste 100 de persoane au fost nevoite să-şi petreacă noaptea în autovehicule.
După trei ani de ploi torenţiale şi inundaţii frecvente, Australia se pregăteşte pentru o primăvară şi o vară calde şi uscate în emisfera sudică în 2023. Marţi, Biroul de meteorologie din Australia a anunţat că un fenomen de tipul El Nino, asociat în mod obişnuit cu incendii de vegetaţie şi secetă, urmează să se producă.
Echipele de pompieri desfăşoară operaţiuni de reducere controlată a riscurior de incendii la vest de Sydney ca parte a pregătirilor pentru următorul sezon de incendii de vegetaţie, despre care autorităţile au spus că ar putea fi cel mai grav după incendiile din ''vara neagră'' din 2019-2020, care au devastat o suprafaţă echivalentă cu cea a Turciei şi au ucis 33 de persoane.