Vânzarea activelor statului, prilej de dispută politică în Camera Deputaţilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2021

Problema spinoasă a listării la bursă a companiilor de stat şi acordării posibilităţii societăţilor cu capital de stat care au probleme financiare să poată renunţa, contracost, la o parte din active, pentru stingerea datoriilor ar putea fi tranşată în aceste zile de Camera Deputaţilor. Proiectul de lege în acest sens, care abrogă articolele 1, 2 şi 3 din legea 173/2020, se află pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Camerei, sub rezerva depunerii raportului comun al Comisiei pentru politică economică şi Comisiei pentru industrii şi servicii. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a emis, în 28 aprilie, un aviz favorabil cu privire la adoptarea iniţiativei legislative.

Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la acest proiect de act normativ, care a primit aprobarea Senatului, în urmă cu trei luni. Atunci proiectul de abrogare a articolelor 1-3 din legea 173/2020 a trecut de plenul Senatului cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă şi zero abţineri.

Abrogarea legii 173/2020 prin care fosta majoritate parlamentară condusă de PSD a oprit, timp de doi ani, listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea activelor în cazul companiilor cu grave probleme financiare, constituie un nou moment de dispute politice între coaliţia de guvernare şi opoziţie.

Unul dintre apărătorii interzicerii, pe o perioadă determinată, de doi ani, a vânzării acestor active este senatorul social-democrat Daniel Zamfir care a afirmat în dese rânduri că actualul guvern pregăteşte prin acest proiect de lege prăduirea ţării.

"Guvernul a modificat legea 173/2020 prin ordonanţă de urgenţă în care a schimbat cuvântul participaţiuni cu acţiuni, ca să se poată vinde activele, iar ulterior a venit cu o mega-aberaţie. Nu am mai întâlnit vreodată o lege cu un singur articol care ne spune să abrogăm trei articole din altă lege, unde va rămâne doar unul singur. (...) Vreţi să vindeţi participaţiunile statului la cele mai importante societăţi pe care statul le are. Suntem singura ţară care ne propunem ca Guvernul să vândă participaţiunile la societăţile care au rămas perla coroanei. Ăsta este modelul economic în care vreţi să mergeţi şi acesta este prăduirea României. (...) Niciodată PSD nu a fost împotriva privatizării. Aici e vorba despre listarea acţiunilor statului într-o perioadă nepotrivită, când piaţa este jos şi nicio ţară din Europa nu face lucrul acesta", a spus Daniel Zamfir, cu prilejul dezbaterii în Senat a acestei iniţiativei legislative.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care, prin vocea parlamentarului Mircea Dăneasa au precizat că societăţile de stat au pierderi financiare din cauza salariilor nesimţite ale celor cu funcţii de conducere.

"Guvernul Cîţu-Barna-Kelemen este pe cale să comită ultima crimă economică asupra companiilor de stat care au mai rămas. Prin această lege se dă liber la vânzarea ultimelor companii strategice. (...) Abrogarea legii 173/2020 va afecta serios sectoare întregi ale economiei naţionale: energetic, transport, bancar. Este vorba despre active impresionante în toate aceste domenii. Guvernul invocă eficientizarea companiilor de stat prin listarea la bursă a unor pachete minoritare, dar nu arată că prin majorarea de capital viitorii acţionari străini le vor prelua integral", a afirmat senatorul Mircea Dăneasa.

În schimb parlamentarii din arcul guvernamental susţin că adoptarea acestei legi reprezintă salvarea mai multor companii şi a mii de locuri de muncă. Ei afirmă că social-democraţii se tem de această lege, deoarece prin listarea la bursă va fi introdus un management modern care va elimina clientela de partid din cadrul companiilor cu capital majoritar sau integral de stat. Sorin Bumb, senator PNL, a declarat că prin vânzarea a 15% din acţiunile Hidroelectrica se poate atrage un capital de peste un miliard de euro care poate fi folosit pentru câmpuri eoliene în offshore.

Reprezentanţii UDMR susţin că proiectul legislativ prin care se abrogă interdicţiile introduse de PSD nu prevede vânzarea niciunei companii, ci doar creează cadrul legal pentru eventualele listări sau vânzări de participaţiuni ale statului.

Colegii lor de guvernare, cei de la USRPLUS arată că legea 173/2020 a agravat situaţia financiară a unor companii de stat care se află pe punctul de a intra în insolvenţă şi de aceea este necesară abrogarea respectivul act normativ. Conform acestora, prin adoptarea noului proiect de lege, vor fi salvate companiile aflate în dificultate - care îşi vor putea vinde o parte din active pentru achitarea datoriilor - şi vor fi dezvoltate companiile de stat sănătoase, printr-o infuzie de capital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TOT, TOT : SĂ NU MAI RĂMÂNĂ CIOLAN PT. ȚÂȚOFAGIȘTII CARE - Ș LING RĂNILE .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb