Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin evocă un "acord în triunghul Varşovia-Berlin-Budapesta" care ar putea evita vetoul polonezo-ungar faţă de bugetul şi planul relansării economice post-covid europene, informează news.ro.
Berlinul nu a confirmat şi nici nu a dezminţit această informaţie. "Aşteptăm o confirmare finală", a declarat un diplomat german la Bruxelles.
Budapesta şi Varşovia au blocat luna trecută planul relansării economice europene, din cauza implementării unui mecanism pe care ele îl consderă arbitrar, care le privează de fonduri în cazul în care încalcă statul de drept - independenţa justiţiei, politica anticorupţie.
"Potrivit delegaţiei poloneze şi ungare, motivele pentru care Polonia şi Ungaria adoptă opoziţie diferită faţă de celelalte state membre UE practic au dipărut", a declarat miercuri în faţa presei Gowin, liderul unui mic partid care s-a coalizat cu conservatorii naţionalişti din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS).
"Aceasta este de asemenea poziţia preedinţeii germane (a UE), în linie cu cea a Poloniei şi Ungariei. Însă, bineînţeles, este necesară o unanimitate în vederea unui acord, în Consiliul European", a adăugat Gowin, care a refuzat să dezvăluie detalii.
"Pentru moment, există un acord al triunghiului Varşovia-Berlin-Budapesta. Eu am în continuare încredere în faptul că acest acord se va lărgi la celelalte 24 de capitale europene" în cadrul summitului european de joi şi vineri, a declarat el.
Un purtător de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat pentru AFP că "negocierile bugetare sunt în curs", apreciind că "există o şansă a unui acord" la summitul european de joi, în cazul în care condiţiile Poloniei şi Ungariei sunt acceptate.
Însă la Berlin - care deţine preşedinţia semestrială a UE - nu se vorbeşte despre vreun compromis, potrivit news.ro.