Este posibil să se relanseze emisiunea de titluri de stat, inclusiv pentru o perioadă de maturitate de şapte ani, ceea ce constituie o premieră în perioada postdecembristă, ne-a declarat Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Bănci din Senat. "În colaborare cu Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională se va studia posibilitatea listării pe Bursă a acestor titluri, dat fiind faptul că perioada mai lungă de maturitate permite această operaţiune", susţine domnia sa. În urma evaluărilor pe care le va face Guvernul, în funcţie de nivelul veniturilor bugetare, la începutul lunii aprilie va fi stabilit volumul creditării şi el va deveni operaţional, a mai precizat Varujan Vosganian.
Comisia de Buget, Finanţe, Bănci şi Piaţa de capital a Senatului s-a întrunit ieri cu Sebas-tian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, Mihail Hârdău, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, şi alţi reprezentanţi ai ARB.
În cadrul discuţiilor, a fost abordată tema finanţării programelor investiţionale ale Guvernului din anii 2006-2009 prin utilizarea pieţei bancare româneşti. Utilizarea băncilor româneşti ca partener prezintă cîteva avantaje majore. Varujan Vosganian a susţinut: "În primul rînd contractele de creditare pot fi realizate într-un timp mai scurt, ceea ce ar permite obţinerea finanţărilor pentru programele din acest an, cu deosebire pentru educaţie şi sănătate". În al doilea rînd, apreciază senatorul PNL, aceasta ar susţine acţiunile de politică monetară, dat fiind că ar atrage o parte din masa monetară aflată în exces în băncile româneşti. Un alt argument al preşedintelui Comisiei din Senat a fost acela că ar permite descentralizarea cheltuielilor, prin derularea lor prin intermediul administraţiei locale.
"Împrumuturile respective ar trebui să se deruleze pe perioade lungi, de cel puţin şapte ani, cu perioadă de graţie", opinează Varujan Vosganian.
Potrivit acordului încheiat între Guvern şi sindicate în noiembrie 2005, Executivul urmează să aloce, în anul 2006, 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în educaţie, dintre care 400 milioane euro pentru învăţămîntul universitar şi 700 miliarde euro pentru învăţămîntul preuniversitar.