VASILE DÎNCU: "Solicitarea de înzestrare cu submarine Scorpene şi elicoptere va fi trimisă Parlamentului"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2022

Submarin Scorpene

Submarin Scorpene

Înzestrarea Armatei Române va cuprinde şi achiziţionarea de submarine franceze din clasa Scorpene şi elicoptere militare produse de companiile din Hexagon, a declarat, ieri, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, într-un interviu acordat DC News.

"Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul Apărării din Franţa pentru un proiect viitor şi am început demersurile pentru a duce în Parlament noile componente de înzestrare: este vorba despre submarinele Scorpene şi elicoptere. Este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi dorim să implementăm acest proiect. Am învăţat lecţiile referitor la ce se întâmplă acum în Ucraina şi de aceea vrem să vedem în perioada următoare dacă programarea iniţială din proiectul Armata 2040 privind înzestrarea, proiect ce a trecut în urmă cu doi ani de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, mai corespunde cerinţelor actuale sau nu", a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a menţionat că în acest moment instituţia pe care o conduce lucrează la un nou proiect privind înzestrarea Armatei, care înseamnă termene mai scurte pentru achiziţiile din domeniul militar. "Trebuie să ţinem însă cont că acest război a creat o piaţă concurenţială foarte puternică, dar şi o lipsă de produse pe piaţa de armament. Ca să poţi să comanzi în aviaţie sau în zona navală, sunt acum termene de 5-7 ani ca să aduci ceva semnificativ. Avem câteva programe de înzestrare care sunt în curs - 10 programe - care funcţionează în acest moment sau se află în diferite faze - cum ar fi programele privind războiul electronic, sisteme de comandă, dronele - dar este clar că avem nevoie, dincolo de şicanele legislative şi de birocraţie, de un sistem mult mai clar şi mai rapid", a precizat ministrul Dîncu.

În privinţa aplicării offsetului la contractele de achiziţie de echipamente şi tehnică militară, offset necesar dezvoltării industriei de apărare, ministrul de resort a spus că este nevoie de modificarea actualei legislaţii din domeniu, pentru că pe baza ei în unele cazuri s-au estimat costuri prea mari ale transformărilor tehnologice şi unele obligaţii nu au fost realizate.

"Cel mai bun offset este când reuşim să aducem investitorii din străinătate şi să producem la noi; asta este linia viitorului. Recent s-a semnat un memorandum pentru rachetele SkyCeptor care sunt integrate în sistemele Patriot, rachete care sunt mai ieftine, dar care să sperăm că le vom produce la Ploieşti. Producem deja în România transportoarele blindate Piranha V, autoplatformele Iveco. Există compania israeliană Elbit Systems care produce în România foarte multe sisteme antiaeriene şi exportă foarte mult din ce produce aici. Un mare avantaj pe care îl avem este că Israelul şi alte state din vecinătate vor să producă aici. Am discutat cu ţări vecine de pe Flancul Estic pentru încheierea unor contracte G2G, prin care să le vindem produse militare realizate în ţara noastră, deoarece consider că putem fi furnizori de echipamente şi tehnică militară în această regiune", a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu: "Industria naţională de apărare are două viteze"

Domnia sa a afirmat că Industria naţională de apărare ar putea să beneficieze de o dezvoltare rapidă în urma înfiinţării de NATO a acceleratorului de inovare în domeniul apărării (DIANA), care este finanţat în primă etapă cu 2 miliarde euro.

"Vom lucra pentru ce este nou în domeniul apărării şi ne vom putea echipa mai bine cu tehnică modernă. Cred că va câştiga industria de apărare pentru că vom aduce mai multe tipuri de echipamente de apărare în zona noastră, prin joint-venture sau prin schimb de tehnologie. Este un paradox să ai o industrie de apărare dezvoltată, dar cu două viteze. Avem o industrie modernp cu investitori străini care colaborează cu companii româneşti - vezi Aerostar Bacău şi Uzina Mecanică Bucureşti - şi o industrie care vine dinainte de anul 1990 şi care, din păcate, nu a reuşit să se convertească la tipul de management şi piaţa din domeniul apărării. Încercăm să reparăm aceste lucruri împreună cu Ministerul Economiei. De exemplu, există proiectul privind fabrica de pulberi de la Făgăraş, unde ar dori să investească o companie importantă. Sper să existe o competiţie, pentru acum există o dependenţă pe pulberi de fabricile din Serbia, din Ucraina - care acum nu mai produce - şi din alte zone. Îmi exprim speranţa că Ministerul Economiei va reuşi până la finalul acestui an să pornească serios investiţia la fabrica de pulberi din Făgăraş", a spus Vasile Dîncu.

Investiţiile din apărare sunt necesare, deoarece Noul Concept Strategic al NATO adoptat la Summitul de la Madrid, ce a avut loc la finalul lunii trecute, nu înseamnă pentru ţara noastră doar prezenţă militară sporită, ci şi o prezenţă înaintată a structurilor militare, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.

"Nu aducem numai trupe, ci avem posibilitatea de a aduce baze, stocuri de armament, de a se trece, de la Poliţia Aeriană, la reacţie în caz de atac. Asta înseamnă că se construiesc baze legate de zona de apărare antiaeriană, o multiplicare a numărului de aparate şi tot ansamblul acesta de apărare antirachetă şi antiaeriană. Tot pe Noul Concept Strategic vom avea şi un sistem de aprovizionare cu combustibil şi energie pe Flancul Estic al NATO, care va fi alimentat de conductele de petrol şi gaze naturale ale statelor membre ale alianţei. Mai mult, comandamentele de brigadă multinaţională pe care le aveam deja vor fi fortificate", a spus Vasile Dîncu.

Referitor la actualul context geopolitic şi geostrategic, ministrul Apărării Naţionale a menţionat că "nu se prevede ca să fie un război în Marea Neagră care să afecteze platformele civile, navele civile de comerţ".

Vasile Dîncu a precizat că până acum au fost dezamorsate peste 20 de mine care proveneau din zona de conflict ruso-ucraineană şi care ajunseseră în zona platoului continental al ţării noastre.

"Sigur că nu toate au ajuns în apropierea malurilor sau în apropierea unor platforme sau vase care circulă, dar există o stare de vigilenţă în acest sens. Nu cred că Marea Neagră va fi, în acest moment, teatrul unui război, dar evident că va trebui să gândim şi asta este şi una din problemele pe care le avem în această regiune, viitorul Mării Negre", a spus Vasile Dîncu.

El a spus că statele membre NATO riverane Mării Negre ar trebui să pună în discuţie libertatea de circulaţie maritimă în această zonă, atât timp că Federaţia Rusă blochează porturile ucrainene la această mare.

Piranha 5 - primele produse militare de export din ţara noastră

Ţara noastră s-ar putea să exporte în curând transportoare blindate Piranha 5 statelor aflate în imediata vecinătate a Flancului Estic al NATO, au afirmat pentru ziarul BURSA, surse din cadrul Guvernului.

În acest sens, premierul Nicolae Ciucă a avut, ieri, o primă rundă de discuţii la Palatul Victoria cu delegaţia General Dynamics European Land System Romania(GDELS), compania care produce în ţara noastră la Uzina Mecanică Bucureşti, transportoarele blindate Piranha 5.

Sursele citate ne-au mai transmis că întâlnirea a avut loc pentru a găsi cadrul legal necesar pentru exportul transportoarelor şi ne-au precizat că transportoarele Piranha 5 nu vor fi exportate în Ucraina, deoarece sunt prea noi, dar că de ele vor beneficia alte state din regiune.

Comunicatul emis de Guvern după întânirea respectivă nu face nicio referire la exportul transportoarelor produse la noi în ţară ci arată că, în cadrul întâlnirii, "a fost subliniată importanţa programului aflat în derulare, pentru coerenţa procesului înzestrării armatei".

"În acest context, a fost reliefată nevoia de întărire a capabilităţilor industriei de apărare şi de modernizare a echipamentelor militare, acestea reprezentând elemente cheie pentru asigurarea securităţii regionale. Totodată, atragerea proiectelor R&D este o prioritate, mai ales prin prisma dezvoltării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. «Trebuie să întărim industria de apărare, iar pentru asta avem nevoie de parteneri cu experienţă solidă şi dovedită», a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă", potrivit comunicatului de presă emis de Guvern.

Amintim că Uzina Mecanică Bucureşti, în parteneriat GDELS, a început producţia de vehicule blindate Piranha 5, în urma semnării acordului de colaborare în martie 2022. În urma acestui acord, peste 220 de vehicule Piranha 5 vor fi construite în România, alături de întregul sistem operaţional necesar pentru utilizarea acestora.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Diplomația a la francaise. Și sa se reabiliteze submersibilul rusesc care e bijuterie necesita doar baterii

    1. bijuterie de colectie

      Bijuterie "clasa" Kursk:-)

      Submarinul rusesc este un obiect de muzeu. Acum vre-o 30 de ani putea fi vandut in India care este dotata cu acelasi tip dar ramaneau multi gradati fara obiectul muncii. India era interesata pt al trimite in Rusia in vederea modernizarii.

      Nici la mod anecdotic nu cred ca ne trebuie aceste noi submarine a caror cost va fi intre 2 si 3 miliarde euro. 

      Nu se poate vinde, face parte din strategia nationala de aparare, la fel ca si ferryboat-urile Eforie si Mangalia. Epave avem, amirali avem. Restul e can can

      In domeniul inzestrarii, practica a aratat un lucru clar: ori ai ce e mai bun, ori renunti, pentru ca ceea ce este intre aceste extreme ajuta doar la statistici. In razboiul modern calitatea bate cantitatea.

    ...si corvetele?! nimic, nimic?!

    cele 10  

    Intr-o tara in care jumatate din populatie este sub limita saraciei, intr-o tara in care natalitatea si populatia scade de la o zi la alta, submarine ne trebuie????

    Nu cred ca submarinele ne trebuie, nici fregatele nu sunt mare prioritize, ci apararea de coasta.

    1. Ba da! Si vor fi submarine zburatoare, o sa vezi, o sa faca Putin pe el de frica cand o sa le vada..

      Or sa arate ca MIG-urile, folosite in prezent pe post de tractoare in brazda.  

    franta incearca cu fraieri sa se scoata dupa esecul cu australia , acum a venit si raspunsul la intrebarea de ce este asa cocolosit de servicii acest dancu , iacata de ce , orice i se spune si baga in fata , semneaza ca pe un sondaj . un general cu responsabilitate n-ar face asa ceva .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb