VASILESCU (BNR), DESPRE CURSUL LEU/EURO: Aceste schimbări de la o zi la alta nu exprimă mişcările din economie

I.M.
Macroeconomie / 22 ianuarie 2019

Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu

Deprecierea de ieri a leului în raport cu euro este mai mică de un ban, iar aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mişcările din economie, fiind vorba de raportul dintre cerere şi ofertă, a declarat Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), la Digi 24.

Vasilescu a explicat: "Am mai vorbit despre schimbarea cursului. Nu s-a schimbat nimic de atunci. De altfel şi astăzi este o depreciere care nu atinge un ban. Chiar departe de un ban, chiar dacă s-a schimbat situaţia în primele 2 zecimale, de la 4,69 s-a trecut azi la 4,7. Dar, repet, deprecierea este de sub un ban. Este din nou vorba despre cerere şi ofertă, pentru că aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să reprezinte, să exprime mişcările din economie. Este pur şi simplu vorba despre raportul dintre cerere şi ofertă, cerere de valută, oferta de lei. În aceste condiţii, pe de o parte înregistrăm datoriile de la sfârşitul anului trecut, datoriile făcute de importatori, care îşi plătesc acum facturile. La fel, înregistrăm momente de prudenţă ale investitorilor străini care deţin titluri de stat în lei şi încearcă să se desprindă de ele, să le transforme în valută şi să aibă o valută. Şi mai sunt şi reprezentanţi ai mulţimii, deţinători de lei din rândurile populaţiei, care încearcă să-i schimbe în valută. Apare totuşi o noutate: de câteva zile foarte multe previziuni, de la oamenii care nu sunt decât cititori în stele, pentru că nu poţi face în zilele astea o analiză temeinică, o previziune temeinică, bazată pe ştiinţă, pe cunoştinţe, pe ce se întâmplă exact în economie. Nu ai cum să le faci. Este o întâmplare câţi vin azi la schimb şi câţi îşi transformă leii în euro".

Întrebat dacă declaraţii precum cea privind chemarea guvernatorului BNR la Parlament pentru a da explicaţii legate de ROBOR ar putea influenţa piaţa, Vasilescu a răspuns că "n-au cum să nu o influenţeze", relatează Agerpres.

"Cum să nu. Influenţează şi n-au cum să nu influenţeze. Dar eu m-am referit la cauzele de durată, pe care le simţim, le vedem în fiecare zi, din 3 ianuarie, prima zi bancară a acestui an, până azi la prânz, când cursul a înregistrat o paritate de 4,7081", a precizat Adrian Vasilescu.

Totodată, referitor la posibilitatea ca investitorii să vadă România drept o ţară cu mare risc, consilierul BNR a subliniat că "investitorii sunt oameni raţionali" şi speră să nu ia decizii emoţionale.

"Investitorii sunt totuşi oameni raţionali, chiar dacă de multă vreme economişti mari aruncă şi ei ideea că de multe ori sunt emoţionali. Şi într-adevăr, apare de multe ori emoţia, emoţia creează panică şi panica determina decizii anapoda. Asta se întâmplă în economie deseori şi peste tot în lume, nu numai la noi. Dar sper că este prea devreme pentru ca investitorii importanţi pe piaţa noastră valutară să ia astfel de decizii numai emoţionale, despărţindu-se de judecăţile raţionale. Este an electoral, este an cu două runde electorale", a mai spus Vasilescu.

El a menţionat că evoluţia cursului va depinde şi de declaraţiile electorale ce vor fi făcute.

"Mai depinde şi de declaraţiile electorale care vor fi făcute. Am mai spus şi repet, şi cred că este bine să ne repetăm tot timpul până când se va uzi bine: anul acesta discursurile electorale, discursurile celor care vor să candideze şi să obţină voturi şi în primăvară când se va candida pentru Parlamentul European, şi în toamnă spre iarnă, când se va candida pentru preşedinţia României să mutăm discursurile de la simplele motive politice, începând cu corupţia şi terminând nu mai ştiu ce minune şi să trecem pe analize economice", a afirmat reprezentantul BNR.

Întrebat dacă e normal ca guvernatorul să meargă în Parlament să dea explicaţii sau asta ar afecta independenţa băncii centrale, Vasilescu a răspuns că este afectată eficienţa politicii monetare.

"Nu este vorba de independenţa BNR. Aş putea spune că la această oră independenţa BNR chiar nu este afectată. Nu independenţa BNR este afectată, este afectată eficienţa politicii montare, pentru că cea lovită este politica monetară şi în condiţiile acestea sigur că da, eficienţa se vede mai greu. De asta şi schimbările au mereu aceeaşi cauză, schimbările de pe piaţa valutară. Iată, avem anul acesta o trecere de la 4,6 la 4,7. Am început anul cu 4,6 şi iată avem azi 4,7. De atunci zi de zi a fost aceeaşi cauză", a precizat Vasilescu.

Leul a continuat luni tendinţa de scădere în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7081 lei/euro, în creştere cu 1,06 bani (+0,23%) faţă de cel de vineri.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ați caracteriza colaborarea domnului Vasilescu cu BNR ca fiind fructuoasă, pentru domnul Vasilescu ?

    1. Aceeasi abureala de la BNR. Leul este supraapreciat iar BNR este cel care il tine in loc. Face asta bine economiei (exportatorilor)?

    Adica cursul reflecta iesirile de capital din tara Mr. Vasilescu, lasa vrajelile.

    Daca băncile nu au resurse proprii și sunt nevoite să se imrumute in piata cu costuri destul de mari (Robor a ajuns la 3,5%) de ce mențin dobânzile la depozite foarte jos(mult sub 1%). Este mai ieftin sa te împrumuți cu 3.5% pe interbancar deca sa zicem un 2% din propriile depozite bancare? Când inflația este peste 3% cat poți atrage cu dobânzi sub 1%?????? Eu unul, de exemplu am retras toți banii din depozit și am împrumutat un prieten pentru a-și cumpăra o mașină , deși intenția acestuia era să facă un împrumut la banca.

    Pe Vasilescu parcă îl dăduseră plecat de la BNR, într-un timp ?

    Pe Vasilescu pacă îl dăduseră plecat de la BNR, într-un timp ?

    Ați zice totuși că băncile sunt susținute de împrumuturile guvernamentale pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare ? Din volumul creditelor acordate populației și pentru firme opinați că s-ar putea acoperi cheltuielile de funcționare ale băncilor , scăzând ceea ce se acordă deponenților ,ca dobânzi la depozite ?

    nene vasile,eu aud discursul asta cam de fiecare data..adica de fiecare data e bine ,dar se sfirseste tragic...eu care lucrez in privat cind aud de sute de milioane salarii si pensii ramin prost.de unde frate atita kk-lau de bani ca mie imi vine rau cind vad ca mai trebuie sa scot 40 lei in plus pt cartea de munca ....eu zic sa te tii cind o izbucni panica(care cred ca nu e prea departe),ca asta o sa ne duca de vreo 10 ori mai jos decit meritam si sa-mi bag daca vad pe unde dracu o sa scoateti pirleala( si o sa ne coste tot pe atit)...iar apar banii aia cu patru de zero in coada?...eu inca nu uit anii 90 cind iesea nenea isa si linistea norodu ,ca a2-a zi preturile sa se dubleze..ha ha avea neamuri care trebuia sa le vina dacia1300 si le-a venit pina la urma un sifonier pt haine..sa rid sau sa plinf sau sa fug si eu din tara?un sfat ceva?!!

    Mai dar cred ca asta nu mai doarme noaptea de când cu dezvăluirea ca măsluiesc roborul ieșită de câteva zile si nu știu cum sa o mai dea ca sa nu ss mai gândească lumea la asta . Oricum BNR a pierdut si fărâma de imagine buna pe care o mai avea . Iar cei care ies acum sa o susțină prin canalele media se știe ca sunt plătiți bone sa o facă tot datorită BNR -ului care au declarat ca au buget de presa destul de mare ! Deci !? Eu zic sa se retragă ușor toată conducerea pt ca au îngropat BNR ca intitutie !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb