VASILESCU, BNR:  Inflaţia este mai calmă la câteva mii de produse

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2012

Inflaţia s-a mai domolit, iar în privinţa a câtorva mii de produse este calmă, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). "Inflaţia, cât de cât s-a mai domolit. Inflaţia pe vreo câteva mii de produse este calmă. Ea s-a agitat un pic în aceas­tă toamnă pe vreo zece produse", a spus Vasilescu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană şi lumea este în criză. Adrian Vasilescu a menţionat: "Dacă criza va merge, în continuare, cu aceiaşi paşi, sau se va intensifica, asta este o problemă şi o întrebare. FMI a zis că, dacă se intensifică criza în zona euro, asta înseamnă, pe de o parte, revenirea la recesiune. Dacă revine recesiunea, spun ei, vom avea probleme cu exporturile în Germania şi Franţa şi o descreştere de 5%. Noi am mai avut momentul acesta cu o descreştere de 6%. (...)Sper că nu va mai fi aşa ceva. Dacă se va întâmpla un derapaj al cursului de schimb am putea să ajungem la o depreciere a leului de 15-20%. Asta este zonă de criză. Toate cărţile spun limpede, o depreciere mai mare de 15% înseamnă criză a cursului. Noi suntem încă departe de aşa ceva şi s-ar putea să nu avem o asemenea criză. De fapt, mai mult ca sigur nu o să avem".

Potrivit acestuia, FMI nu a făcut altceva "decât să ne invite să schimbăm tabloul de bord, adică să punem mai multe beculeţe roşii decât avem". "O să le punem, este normal să le punem pentru că orice se poate întâmpla în lumea asta, pe vremea asta grea. BNR este pregătită pentru multe variante, dar nu merge pe o asemenea prognoză (de depreciere a leului cu 15-20% n.r.)".

Raportul Boardului FMI, din cadrul celei de-a şasea evaluări a Acordului Stand-by, semnalează că potenţialul de creştere al economiei româneşti va rămâne sub 2% până în 2014 şi va creşte gradual la 3% până în 2017. Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins în absenţa unor reforme majore, care să aducă în piaţa muncii mai multe persoane şi să atragă investiţii. "Judecând după experienţa României în 2008-2010, o contracţie economică de până la 5% ar putea fi posibilă" în cazul intensificării puternice a crizei din zona euro, se arată în raportul FMI.

Unul dintre riscurile mari cu care România s-ar putea confrunta, este reprezentat, în legătură cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 - 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul băncilor din Româ­nia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb