Vasilescu: BNR nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea în zona euro

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2011

Banca Naţională a României nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea României în zona euro, întrucât aderarea depinde atât de îndeplinirea unor criterii, cât şi de contextul european, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului băncii centrale.

"Noi, la Banca Naţională, nu ne-am pus neapărat problema ca România să fie în 2015 în zona euro, pentru că trăim o perioadă atât de dinamică şi atât de imprevizibilă încât putem să ne trezim şi mai repede în zona euro, sau mult mai târziu", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

El a afirmat că România are nevoie de un program cu obiective foarte clare şi trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru adoptarea euro.

Astfel, în România este nevoie ca inflaţia să fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei ţări europene din acest punct de vedere, iar datoria publică să se situeze la sub 60% din PIB.

Totodată, cursul de schimb va trebui să fluctueze într-o bandă stabilă, iar dobânda pe termen lung să fie cu două puncte procentuale pes-te media celor mai performante trei ţări europene sub acest aspect.

Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor.

"Rămâne de văzut cum ne putem mobiliza ca până în 2015 să îndeplinim criteriile, chiar dacă nu vom intra", a spus consilierul guvernatorului BNR. El a adăugat că intrarea în zona euro depinde şi de evoluţia evenimentelor şi de dezbaterile la nivelul Uniunii Europene.

Oficialul a adăugat că din punctul său de vedere crearea Statelor Unite ale Europei nu este posibilă, unul din motive fiind că pentru apariţia unei asemenea entităţi ar fi nevoie ca unele ţări să cedeze prosperitate, iar altele să primească prosperitate.

"Suntem o ţară foarte săracă, doar 0,6% din banii gospodăriilor sunt investiţi"

România este o ţară foarte săracă şi fără cultul investiţiei, ocupând unul dintre ultimele locuri din lume în această privinţă, în condiţiile în care o gospodărie alocă anual, în medie, doar 0,6% din cheltuieli pentru investiţii, a mai spus Adrian Vasilescu.

"Suntem pe ultimul loc în Europa şi printre ultimele locuri în lume privind investiţiile. După statistica noastră guvernamentală, 0,6% din cheltuielile unei gospodării medii ajung la investiţii. Şi asta înseamnă achiziţii de case, construcţii de case, cumpărări de terenuri, de acţiuni, de obligaţiuni", a spus Vasilescu.

El a afirmat că în prezent firmele şi populaţia au, împreună, în bănci 42 miliarde euro, o sumă foarte mică, în opinia sa. Din total, depozitele populaţiei se ridică la 25,5 miliarde euro.

"Suntem o ţară foarte săracă. (...) N-avem cultul investiţiei", a adăugat consilierul guvernatorului BNR, adăugând că această "sperietură de investiţii" datează din perioada comunismului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb