Vedete la Bucureşti, insignifiante la Londra

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2022

Vedete la Bucureşti, insignifiante la Londra

Tranzacţionarea acţiunilor companiilor de la BVB listate indirect şi la London Stock Exchange este aproape neînsemnată în Anglia Excepţie face Fondul Proprietatea pentru care volumul înregistrat la bursa britanică echivalează cu o treime din cel de la bursa noastră Dragoş Mesaroş, Goldring: "O parte importantă din free-float-ul FP este reprezentată de instituţionali străini, care deţin GDR-uri"

Acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care pot fi tranzacţionate şi la Londra prin intermediul cerificatelor globale de depozit (GDR-uri), nu au aproape nicio atractivitate pentru piaţa britanică, după cum reiese din datele agregate de ziarul BURSA.

OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) sunt printre vedetele bursei noastre, dar la London Stock Exchange rulajul acestor titluri este foarte redus inclusiv pentru standardele BVB, ceea ce înseamnă că sunt insignifiate pentru piaţa din Anglia. Titlurile Electrica sunt în aceeaşi situaţie cu cele ale producătorilor de energie - adică nu interesează mai pe nimeni. În schimb, tranzacţiile cu certificatele ce au ca activ suport acţiuni Fondul Prorietatea sunt mai consistente, iar brokerii pun acest fapt pe seama free-float-ului mai mare şi a prezenţei şi a vizibilităţii mai puternice a companiei pentru investitorii străini.

Dragoş Mesaroş directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring spune că, spre deosebire de OMV Petrom, Romgaz şi Electrica, Fondul Proprietatea nu este deţinut într-o proporţie mare de un singur acţionar, astfel încât are un free-float mai consistent.

"O parte importantă din free-float-ul fondului este reprezentată de instituţionali străini, care deţin GDR-uri. Or, astfel de fonduri fac tranzacţiile la Londra; au conturile deschise acolo", a adăugat brokerul. În opinia sa, perspectiva listării Hidroelectrica, cel mai important activ din portofoliul FP, nu are vreo relevanţă pentru tranzacţionarea mai intensă cu GDR-urile fondului, comparativ cu ale celorlalte companii de la BVB ce au listate certificate la Londra.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Administratorul FP a participat la multe conferinţe în diverse centre financiare internaţionale, a făcut lobby, astfel încât fondul a devenit mai vizibil pentru investitorii străini"

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile societăţii de intermediere Estinvest, spune că pe lângă free-float, un motiv pentru care schimburile cu GDR-urile FP la Londra sunt mai mari ţine de vizibilitatea creată de administratorul Franklin Templeton pentru fond, în ochii investitorilor străini.

Brokerul ne-a transmis: "În primul rând, este vorba despre structura acţionariatului emitenţilor. La Fondul Proprietatea, free-float-ul este mai mare decât în cazul celorlalte companii - Romgaz, Electrica şi Petrom. Iar din acest free-float, o bună parte este reprezentat de investitori institiţionali străini, care deţin GDR-uri listate la Londra.

Prin urmare, când aceştia tranzacţionează - inclusiv când subscriu în cadrul ofertelor (n.r. derulate de Franklin Templeton), folosesc aceste instrumente. În schimb, în cazul celorlalte trei companii, investitorii instituţionali străini au o prezenţă mult mai redusă. De asemenea, nici nu fac oferte de răscumpărare, cum face FP".

Conform ultimei raportări a Fondului Proprietatea, pentru luna august, investitorii instituţionali străini aveau 10,5% din fond, în timp ce titlurile deţinute prin The Bank of New York Mellon (Banca Depozitar pentru Certificate de Depozit Globale avand la baza actiuni suport) reprezentau 14,2% din capitalul social al fondului.

"În plus, administratorul FP a participat la multe conferinţe în diverse centre financiare internaţionale, a făcut lobby, astfel încât fondul a devenit mai vizibil pentru investitorii străini. Nu este exclus ca şi posibilitatea listării Hidroelectrica să fi contat", a adăugat Marcel Murgoci.

OMV Petrom, Romgaz şi Electrica - aproape inexistente la bursa londoneză

OMV Petrom este cea mai mare companie energetică din Sud-Estul Europei, dar din cauza dimensiunii mici a bursei noastre şi a free-float-ului foarte redus (între 5% şi 8% conform unor estimări de anul trecut ale societăţii de brokeraj Prime Transaction), valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni SNP nu depăşeşte frecvent pragul de un milion de euro. La Londra rulajul cu GDR-urile Petrom este mult redus, existând adeseori zile fără nicio tranzacţie. Conform calculelor noastre realizate pe baza datelor bursei londoneze, din octombrie anul trecut şi până în data de 20 septembrie 2022, au fost tranzacţionate echivalentul a puţin peste patru milioane de acţiuni SNP (circa 26.800 de certificate; un GDR echivalează cu 150 de acţiuni). În aceeaşi perioadă, la BVB au fost schimbate circa 2,8 de miliarde de acţiuni SNP, excluzând plasamentul privat accelerat derulat de FP cu 4% din Petrom. Practic, diferenţa este astronomică.

Pentru Romgaz, situaţia esta aproape aceeaşi. Între octombrie 2021 şi data de 20 septembrie acest an, volumul total al certificatelor cu activ suport acţiuni Romgaz a fost de circa 0,11 milioane, ceea ce echivalează cu un număr similar de acţiuni. În acelaşi interval, la BVB au fost tranzacţionate 15,93 milioane de acţiuni ale producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş. În cazul Electrica povestea este asemănătoare.

În schimb pentru titlurile Fondul Proprietatea, certificatele tranzacţionate la Londra ce au ca activ suport acţiuni FP au reprezentat, în ultimul aproape un an, o treime din volumul total cu titluri ale fondului listate la BVB. Conform calculelor noastre, din octombrie anul trecut şi până în 20 septembrie, la bursa noastră au fost schimbate 900 de milioane de acţiuni FP, iar la Londra echivalentul a 293,6 milioane (aproape 5,9 milioane de certificate; un GDR echivalează cu 50 de acţiuni).

În ultimele luni, Fondul a făcut paşi concreţi pentru listarea unei părţi sau a întregului pachet de 20% pe care-l deţine în Hidroelectrica, administratorul Franklin Templeton insistând pentru o listare duală, la Bucureşti şi Londra. Reprezentanţii fondului spun că dimensiunea pachetului, care în ultimul raport al FP era evaluat la circa 2,5 miliarde de dolari, este prea mare pentru posibilităţile de absorbţie ale bursei noastre. De asemenea, ar aduce o acoperire mediatică internaţională extinsă atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru România, conform FP.

În schimb, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizaţie din care fac parte fondurile de pensii Pilon II, cele care pot asigura cea mai mare parte a cererii interne pentru acţiunile Hidroelectrica, vor listarea doar la noi. "Dacă se doreşte o listare duală, ceea ce pentru noi ar fi planul B, ar trebui să fie pe o piaţă unde să putem investi şi noi, ceea ce nu este cazul Londrei. Ar trebui să se facă la Amsterdam, la Frankfurt, pe pieţe din Uniunea Europeană pe care să le putem şi noi accesa", a spus în vară Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei.

Ultima listare duală a unei companii din ţara noastră a fost cea a Electrica, în vara lui 2014, ofertă în valoare de aproape două miliarde de lei.

Note:

Certificatele globale de depozit (Global Depositary Receipt - GDR) sunt titluri emise de către o bancă depozitară, prin care se pot achiziţiona acţiuni ale unor companii străine fără ca acestea să fie listate pe piaţa respectivă, ci doar pe cea de origine a societăţii. GDR-urile oferă investitorilor aceleaşi drepturi pe care le au şi proprietarii acţiunilor propriu-zise, preţurile fiind bazate pe cele ale acţiunilor suport, dar sunt tranzacţionate şi decontate independent de acestea.

În cazul Romgaz, fiecare GDR reprezintă o acţiune. Pentru Electrica, raportul GDR-acţiuni este de 1:4, pentru Fondul Proprietatea 1:50, iar pentru Petrom 1:150.

Calculele randamentelor titlurilor au fost realizate săptămâna trecută şi au 9 septembrie ca dată finală. Din cauza unor modificări apărute între timp în prezentarea datelor GDR-urilor Romgaz pe site-ul bursei londoneze nu au putut fi actualizate, cu ultimele cotaţii.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. La cum comunica cu investitorii cele trei companii este normal că înafara țării sa nu se prea știe despre ei ce și cum! Credeți că cineva din conducerea Romgaz sau Electrica este interesat să crească pe bursă? Vedeți o conferință cu investitorii a celor de la Romgaz și vă convingeți! La multe întrebări ei nu pot răspunde sau răspunsurile sunt vagi! Parca ar fi formați în cadrul serviciilor....sau da?! Pai cum sa investească în companiile astea (chiar daca în cazul Romgaz este tot timpul pe profit bun și dau dividende grase) investitorii străini care.s atenți la fiecare virgula dintr.un raport de analiză! Pur și simplu nu sunt transparente aceste companii, decât parțial și asta că.s obligați să i facă, altfel nici rezultatele financiare nu le.ati fi văzut!

    1. majoritar in cele doua.

      este ca si cum te-ai asocia cu Lavrov sau Putin intr-un srl 

    Asta arata ca panica ca 'ne cumpara strainii tara' sau companiile de stat e o poveste!

    Vestul e foarte putin interesat de asta -- se vede din tranzactiile foarte mici! 

    Trebuie sa si promovezi si sa fii si foarte eficient in a conduce acele companii  

    ca sa fie interes!

    1. Ce vorbești Adiță? Țara asta este cumpărată de mult timp pe nasturi colorați și vorbe frumoase. Să luam la rând toate privatizările dubioase? Să numărăm câte fabrici s-au vândut la fiare vechi? Să ne uităm la slugărnicia liderilor?

      Vedetele sunt insignifiante, nu pentru că străinii n-ar vrea să ne exploateze sau pentru că nu-s transparente, cum greșit ați concluzionat unii. Sunt insignifiante pentru că nu poți da țepe mari pe bursă. Acțiunile sunt pentru bogații săraci. Adevărații șmecheri cumpără sectoare întregi economice la prețuri derizorii și nu acțiuni la prețul pieței ca ultimii săraci. 

      Ai putea numara si fabricile care au ajuns in situatia de a fi vandute la fier vechi pentru ca muncitorii, educati de PCR, s-au legat cu lanturi de portile fabricii urland ''nu ne vindem tara''.

      Stii cat a fost inflatia in anul 1993? Cu acea ocazie au aflat si ei ce nu le spusesera comunisti. Fabrica lor fara capital e o mobila inconfortabila. 

      La scurt timp, aceste fabrici s-au inchis din lipsa banilor, iar acei ''eroi'' in lupta cu capitalismul au suferit umilinta maxima, au intrat in Europa ''de-a busilea''.

      Daca jumatate din acele fabrici ar fi fost privatizate cu investitori recunoscuti in domeniu, nu ar mai fi fost nevoie ca cinci milioane de romani sa plece in ''bejenie'' si Romania ar fi fost altfel. 

    Franklin Templeton trebuie sa listeze GDR Hidroelectrica undeva unde pot participa fondurile de pensii de la noi , sa poata sa creasca si ele pt romanii cotizanti Trebuie luate in calcul limitarile la care sunt supuse fondurile de pensii din Romania ,stiind ca Londra nu mai e in Uniunea Europeana .Vor investitori cu buzunare largi ,sa listeze GDR Hidroelectrica la Paris sau Amsterdam . In plus ,sunt si investitori retail romani mai mici sau mai mari care sunt interesati si care ar fi dezavantajati prin curs de schimb si taxare daca listarea nu e in spatiunl UE . Au primit gratis administrarea si aproape ca au golit fondul prin rascumparari ....macar atat sa fie si pt capitalul romanesc pt care guvernantii declara ca vor sa l creasca !

    E cumva normal ca intr-o piata asa mare, cu multe IPO-uri, companiile de la BVB sa nu prezinte mare interes. Imi amintesc ca vazusem acum cativa ani niste statistci cu tranzactioarea GDR-urilor de la noi la Londra si parca activitatea era ceva mai animata. S-o fi restrans cu timpul.

    Practic listarea la bursa din Londra a fost inutilă. Sincer, bănuiam de prin perioada respectivă că era doar o escrocherie prin care probabil s-au mai tras niște comisioane.

    De fapt listarea GDR-urilor la Londra n-a fost doar inutilă ci și prostească. Dacă vrei să dezvolți bursa (și țara) ai nevoie să listezi companiile la bursa locală pentru a ajuta-o să crească! Pentru a face bursa mai atractivă. Pentru a capitaliza România nu a trimite banii la englezi sau la americani sau la nemți. 

    1. Perfect de acord, dar asta trebuie sa fie ceva natural. Emitentul sa vrea sa se listeze doar la București. Nu sa impui prin manevre împrumutate de la PCR, cum face ASF acum. De fapt nu ASF, pentru că ASF e doar brațul. Limitarea pachetului de acțiuni ce poate fi listat prin GDR-uri e departe de ideea de piata libera.

      PCR încă trăiește și f bine, cosmetizat in trandafiri!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb