Venezuelenii au luat magazinele cu asalt

A.M.
Internaţional / 18 august 2018

(sursa foto: Twitter)

(sursa foto: Twitter)

Venezuelenii s-au grăbit ieri la magazine şi s-au aliniat la coadă la staţiile de benzină, de teamă că tăierea a cinci zerouri de la preţurile din ţară ca răspuns la hiperinflaţie ar putea să provoace haos şi să facă imposibil comerţul cu produse de bază, relatează Reuters.

Oamenii vor să se asigure că au un stoc suficient de alimente, articole de strictă necesitate şi combustibil înainte ca măsura decretată de preşedintele Nicolas Maduro să intre luni în vigoare.

Inflaţia a ajuns la 82.700% în iulie, potrivit parlamentului dominat de opoziţie, pe măsură ce modelul economic al statului socialist continuă să se destrame, ceea ce înseamnă că pentru cumpărarea unor produse de bază precum un săpun sau un kilogram de tomate sunt necesare teancuri de bani, care sunt de multe ori dificil de obţinut.

"Am venit să cumpăr legume, dar plec, pentru că nu voi aştepta la coada asta", a spus Alicia Ramirez, de 38 de ani, administrator al unei afaceri, înainte de a pleca de la un supermarket din oraşul Maracaibo, din vestul ţării. "Oamenii au înnebunit", a adăugat ea.

Schimbarea este puţin probabil să genereze haosul din decembrie 2016, atunci când Maduro a retras cea mai mare bancnotă din circulaţie fără a furniza una înlocuitoare. Acest lucru a dus la proteste, jafuri şi sute de arestări, transmite şi Agerpres.

Şoferii s-au grăbit şi ei să cumpere combustibilul puternic subvenţionat din Venezuela, cel mai ieftin din lume, întrucât se tem că de luni nu va exista o monedă suficient de mică pentru a plăti pentru un plin.

Potrivit surselor, Preşedintele Maduro a mai spus în această lună că preţul la gaze va creşte, dar nu a furnizat un calendar pentru aplicarea măsurii. Totuşi, jumătate de duzină de benzinării au precizat că nu au fost anunţate de eventuale schimbări şi că nu se aşteaptă la o creştere iminentă de preţ.

"Mai bine să fii sigur decât să ieşi în weekend şi să nu găseşti deschisă nicio benzinărie... Cred că oamenii sunt mai degrabă trişti, decât supăraţi din cauza asta", a declarat profesoara Ana Perez, de 50 de ani, care aştepta la coadă în faţa unei staţii de benzină din oraşul Valencia.

Maduro, care a spus că ţara este victima unui "război economic" purtat cu adversari politici, a precizat că noua măsură monetară va aduce stabilitate economică naţiunii membre OPEC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb