VICEPREŞEDINTELE CNIPMMR:  "Angajaţii nu se vor alege cu veniturile diminuate de pe urma trasferului contribuţiilor sociale"

Andrei Stan
Macroeconomie / 12 noiembrie 2017

"Angajaţii nu se vor alege cu veniturile diminuate de pe urma trasferului contribuţiilor sociale"

Trasferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va bulversa organizarea internă a firmelor dar, cu toate acestea, angajaţii nu se vor alege cu veniturile diminuate (cu posibile excepţii - salariaţii din IT şi cei cu grad de handicap), atrage atenţia vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Dan Mureşan, care precizează că prin intermediul acestei măsuri se vor crea premisele ca salariaţii să gestioneze în viitor o cotă mai mare din venitul brut pentru a o direcţiona către fonduri de pensii şi sănătate private cu adevărat performante.

Dan Mureşan a explicat, într-un comunicat de presă, că salariile nete nu se vor reduce ci vor creşte dacă angajatorii vor suporta acelaşi cost salarial. Excepţie vor face salariile IT-iştilor care beneficiau de scutirea de impozit pe venit şi ale persoanelor cu grad de handicap, care vor trebui majorate pentru a rămâne la acelaşi nivel. "Într-adevăr, nu există obligaţia de creştere a salariului brut, dar pe o piaţă a muncii în care resursa umană este dificil de găsit ar fi normal ca angajatorii să fie foarte atenţi să nu reducă bugetul alocat salariilor iar în cazul IT si a salariaţilor cu grad de handicap să mărească acel brut", a declarat Dan Mureşan, potrivit Agerpres. Vicepreşedintele CNIPMMR consideră că sectorul IT a fost beneficiarul unei facilităţi "împotriva naturii", dată fiind scutirea unora dintre salariaţi de plata impozitului pe venit, facilitate oferită de firma dar suportată de stat.

Pe de altă parte, Dan Mureşan apreciază că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va bulversa organizarea interna a firmelor prin: obligarea angajatorului la o negociere cu angajatul pentru stabilirea de noi condiţii de salarizare; încheierea unor acte adiţionale la Contractul Individual de Muncă pentru fiecare salariat cu scopul modificării salariului brut; modificări ale softurilor de salarizare precum şi modificări ale bugetelor de venituri şi cheltuieli in cazul unor firme (mai ales multinaţionale si IT).

Vicepreşedintele CNIPMMR crede că acum salariaţii vor fi mai atenţi la venitul brut pe care îl va oferi angajatorul pentru a putea contribui in mod optim şi cu beneficii maxime la sistemul de pensii precum şi la cel de sănătate. "Acum, angajatul va contribui la pensie cu 25% şi cu 10% la sănătate. Va fi mult mai atent la ce se întâmplă cu aceşti bani, va dori să ştie cum sunt administraţi", anticipează Dan Mureşan, care este şi director al "MDM Financial Group", grup de firme specializat în audit financiar, contabilitate şi consultanţă de salarizare.

Autorităţile au decis trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, prin adoptarea în data de 8 noiembrie a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernul Nastase a dat in 2004 acea facilitate de neimpozitare a veniturilor unora care lucreaza in IT, pentru dezvoltarea sectorului IT, si bine a facut. Au trecut anii, sectorul IT s-a consolidat si salariul mediu in IT a ajuns la 6000 lei/luna net. Acum ca impozitul pe venit scade la doar 10% consider ca acea facilitate trebuie anulata. Cei din IT ar fi necesar sa contribuie, ca si ceilalti angajati, la bugetul tarii pentru a fi realizate investitii in sanatate, invatamant, infrastuctura, aparare etc.si nu doar la dezvoltarea turismului in strainatate. Doar in acest an romanii au cheltuit 2 miliarde euro in vacante in afara tarii. Si nu cred ca au cheltuit cei platiti cu salariul minim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb