Victor Negrescu: "Am transmis în PE solicitarea ca în Constituţie să avem explicit că România este parte a UE şi a NATO"

F.D.
Politică / 6 februarie

Victor Negrescu: "Am transmis în PE solicitarea ca în Constituţie să avem explicit că România este parte a UE şi a NATO"

Introducerea în Constituţie a faptului că România este ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO "ar oferi o garanţie că România este parte din cele două structuri şi că niciun partid politic extremist nu ar putea schimba această decizie printr-un vot în parlamentul naţional", afirmă eurodeputatul PSD Victor Negrescu, care, în altă ordine de idei, consideră că, "din perspectiva europeană, nu există niciun fel de problemă" cu comasarea alegerilor, "atât timp cât se face o campanie despre Parlamentul European, care este diferită de cea privind alegerile locale", relatează Agerpres.

"Am avut ieri (luni - n.r.) o intervenţie în Parlamentul European în care am reiterat solicitarea pe care am făcut-o ca în Constituţia României să avem explicitat faptul că România este ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO. Dorim să facem lucrul acesta pentru că actuala Constituţie a României a fost redactată înaintea intrării noastre în cele două organizaţii. Au trecut 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi 20 de ani de la aderarea a NATO şi este timpul ca statutul nostru în aceste două organizaţii să fie clarificat", a spus europarlamentarul S&D la o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European, reunit în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg.

"Introducerea aceasta în Constituţia României ar oferi o garanţie că România este parte din cele două structuri şi că niciun partid politic extremist nu ar putea schimba această decizie printr-un vot în parlamentul naţional. Astăzi, România poate să fie împinsă în afara celor două structuri printr-un simplu vot în Parlamentul României. Un vot, într-adevăr, de două treimi, dar există acest risc, pentru că partidele extremiste, în opinia mea, urmăresc acest obiectiv, ca ţara noastră să iasă cel puţin din Uniunea Europeană", a afirmat Negrescu.

El a precizat că a lansat campania Anti-Ro-Exit pentru a le explica românilor "de ce nu trebuie să se întâmple lucrul acesta (ieşirea din UE şi NATO - n.r.), dar şi care sunt beneficiile apartenenţei noastre la cele două structuri - pornind de la faptul că România are un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro în relaţia cu Uniunea Europeană, până la faptul că NATO ne oferă garanţii de securitate semnificative".

"Pentru a da un răspuns şi extremiştilor, acest demers ar întări suveranitatea poporului român, pentru că doar românii ar fi cei care ar putea să decidă acest lucru, şi nu politicienii, şi evident, nu politicienii de la AUR şi SOS", a adăugat Negrescu.

"Au apărut foarte multe discuţii despre revizuirea Constituţiei, şi în contextul în care aceste discuţii vor fi intensificate, vom face tot ce este posibil pentru ca aceste prevederi să fie incluse în modificarea Constituţiei. Sunt mai multe opţiuni. O opţiune ar fi ca atunci când Parlamentul vine cu o propunere de revizuire a Constituţiei, aceste prevederi să fie incluse deja. Este varianta cea mai probabilă, vehiculată inclusiv de premierul României, Marcel Ciolacu. Al doilea scenariu este ca, în contextul altor referendumuri, să avem şi acest referendum. Nu voi solicita un referendum doar pentru acest lucru. Voi solicita un referendum pentru acest lucru doar dacă apar şi alte referendumuri cu caracter constituţional", a detaliat el.

Potrivit eurodeputatului, eventuala iniţiativă a unui referendum pe această temă ar reveni în sarcina viitorului parlament, format după alegerile legislative din acest an.

"Ne referim la viitorul parlament şi este evident că, pentru a continua în actuala formulă guvernamentală, cu largă majoritate parlamentară, trebuie să avem un proiect de ţară, şi acest proiect de ţară ar putea să fie revizuirea Constituţiei. Această idee a fost vehiculată atunci când a fost realizat actuala coaliţie de guvernare, însă nu eram în contextul favorabil pentru o revizuire a Constituţiei, dat fiind războiul din Ucraina. Dar dacă lucrurile vor intra într-o zonă de stabilitate, atunci ne putem concentra şi pe revizuirea Constituţiei", a detaliat el.

În legătură cu subiectul comasării alegerilor, Negrescu a precizat că, "din perspectiva europeană, nu există niciun fel de problemă" cu o astfel de decizie, "atât timp cât se face o campanie despre Parlamentul European, care este diferită de cea privind alegerile locale".

"Dacă vrem să comasăm alegerile, trebuie să le explicăm românilor de ce o facem. Şi cred că singura explicaţie logică este să spunem că prin comasare eficientizăm cheltuielile şi creştem participarea la vot, practic crescând reprezentativitatea celor care sunt aleşi, legitimitatea democratică. Şi cred că, da, extremiştii din România nu sunt, în opinia mea, reprezentanţii cei mai buni pe care poate să-i aibă ţara noastră. Şi dacă vom avea o participare mai mare la vot, cred că vom afla că, de fapt, aceştia, în ciuda sondajelor de opinie, nu sunt reprezentativi pentru români", a continuat el.

"De regulă, alegerile locale cresc participarea la vot şi automat va creşte participarea la vot şi la alegerile pentru Parlamentul European. Pentru noi este important să avem o campanie specifică pentru Parlamentul European, să explicăm care sunt mizele alegerilor europene şi care este impactul asupra vieţii cetăţenilor. Noi, la nivelul Parlamentului European, am adoptat o serie de recomandări privind modul de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European, şi dacă acestea vor fi respectate de statele membre, automat vom avea o diferenţiere şi se vor vedea inclusiv alegerile europene. Pentru această campanie pentru Parlamentul European există şi fonduri specifice, şi regulamente specifice, şi campanii de informare, şi eu cred că alegerile pentru Parlamentul European nu vor avea de suferit, însă este important să explicăm românilor care sunt mizele fiecărui scrutin", a mai declarat eurodeputatul PSD.

În privinţa procesului de desemnare a nominalizării pentru poziţia de comisar din partea României în viitoarea Comisie Europeană, Negrescu a spus că "o astfel de discuţie trebuie să aibă loc în coaliţie, chiar dacă cel care face nominalizarea este prim- ministrul României, şi Guvernul României este responsabil de această propunere".

"Mi-aş dori să avem un comisar care este susţinut într-un sens larg de societatea românească, să existe o dezbatere publică în acest sens, să existe o consultare a Parlamentului României. De fapt, cum nu s-a întâmplat la precedentele nominalizări (...) Se vehiculează tot felul de nume. Aici eu cred că nu contează numele, contează modul în care procedăm. În această logică, eu trebuie să spun explicit, pentru că a fost vehiculat şi numele meu, că nu mă aflu pe nicio listă în această direcţie. Aici vorbim strict de aceste principii. Înţeleg că există alţi candidaţi şi cred că ar trebui şi ei să fie vizibili în această dezbatere publică despre nominalizarea comisarului european", a menţionat el.

"Dacă vom începe discuţiile încă de acum, avem şansa unui portofoliu important. Trebuie să vă spun că premierul României, în discuţiile pe care le-a avut cu oficiali europeni, a vorbit despre reprezentarea României la cel mai înalt nivel sau o reprezentare cât mai bună. Au fost primele tatonări, sunt discuţii la nivelul familiilor politice europene. Sunt câteva momente importante. Avem Congresul PPE la Bucureşti (în martie - n.r.), dar avem şi reuniunea liderilor PES în aprilie la noi în ţară. Sunt momente pe care le putem folosi pentru a creşte profilul României", a adăugat eurodeputatul.

În opinia sa, "România ar trebui să meargă spre un portofoliu economic, unde există competenţe ale Uniunii Europene în materie, pentru că Uniunea Europeană nu are competenţe în materie de politică externă, de exemplu. E strict o opţiune personală".

"Cred că pe această zonă putem să aducem mai multe avantaje României. România nu a mai deţinut niciun portofoliu cu acest tip de profil. Piaţa internă europeană, zona economică, zona de concurenţă, zona de protecţia consumatorilor (...) care ar putea să ajute foarte mult România. Dar, la finalul zilei, dincolo de domeniu, relevant este pentru noi să contăm în Comisia Europeană şi să putem influenţa deciziile. Aş fi vrut să văd lucrul acesta în ultimii ani", a mai subliniat Negrescu.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. O idee extrem de benefica ce este rapid acceptata de catre cel putin 75 la suta dintre concetatenii nostri ce sunt pro europeni si anti sovietici .In America s-a votat deja imposibilitatea deciziei unui Presedinte de a scoate SUA din NATO. Alianta aflata la guvernare are aceasta datorie fata de tara .Comasarea alegerilor este obligatorie totul facut spre a trece peste acest obstacol antiromanesc numit extremism .Unii dintre noi parca sunt legati la ochi .Nu inteleg ce ar pati Romania fara UE si NATO.Fara apartenenta la aceste doua structuri Romania nu va mai exista .Dusmanii ne asteapta peste tot .Vedem chiar si in interior cum Kelemen ,Barna ,Orban ,Ciolos si Tomac se aliaza spre al sprijini pe Simion in alegerile Prezidentiale . In acesta situatie de razboi doar un General (romanul absolut Ciuca) poate face fata conflictului si poate apara natiunea ca doara nu o crede nimeni ca cei mai sus amintiti o pot face la un nivel atit de ridicat .Nu avem nevoie de oratori (guralivi ) ci de un General in fruntea tarii .

    1. O vrajeala, se duce la stapanul din UE sa il intrebe daca ii da permisiunea sa scrie in constitutie. Nu se va prezenta nimeni sa voteze o asa aberatie. Sa mai sustii PNL si PSD inseamna ca faci parte din gasca lor, altfel nu se explica de ca ai mai vota h.ot.ii si ma.fi.otii. PNL este istorie. Ciuca este vai si amar de capul lui.

      Noi suntem in aceste organisme si nici un partid nu se dezice de aparteneta la EU si Nato ! Nu mai atacati democratia (deci decizia populara ) pe tot felul de pretexte stupide !

      Noi avem datoria sa aparam democratia de ideile aceste prostesti ,inutile si toxice ca cea a lui V Negrescu . Trebuie sa nu mai intre pe listele de la nici un set de alegeri !

    Nici o tara din Nato nu are asa ceva !!! Se poate verifica usor exista net. Nici aia care au inventat Nato. Ce neam de lepre am ajuns, nu ca am fi fost altceva vreodată, dar înainte MACAR ERA O APARENTA. Inrolateai până o i capra trădătorule.!!!

    1. Specimenele astea politice sunt de nefrecventat de oamenii decenți.

      Încă o perlă de demagogie și pupindosism. 

      Pentru ideea asta aberantă ar trebui modificată Constituția care prevede că statul român este independent! Nu că ar mai fi, dar măcar să se păstreze aparențele.

      Nici în fostul lagăr socialist aflat sub pulpana URSS nu se spunea în Constituții că statele sunt în Pactul militar de la Varșovia și în CAER (un fel de UE comunistă). 

    ramaneti in istorie ca generatia politica burtii, a ciolanului.

    Oamenii traiesc in esenta prost si din cauza voastra :  

    vezi invatamant  

    vezi sanatate 

    vezi migratie medici 

    vezi migratoioe oameni calificati

    Romania a pierdut familia , copiii , mame , ptr banii vostri, oameni politici 

    Scrieti exact in Constitutie ca Romania nu mai exista, e doar un mic judet UE.

    Mai bine tacea , s-a bagat in seama copilareste , adica psd Negrescu detine adevarul , ei pot altii nu pot introduce in Constitutie ori de cate ori vor ceva . iar eticheta cu extremismul este deja fumata, , una doua cand nu-ti convine ceva esti extremist .

    Suntem si in Nato si in UE si inclusiv AUR s au declarat pro europeni ! Daca d V Negrescu simte nevoia sa se inspire penbtru ceva idei politice ca sa aiba despre ce vorbi in public exact numai in campanie electorala ,fara nici un folos ,are multe exemple bune de abordari constitutionale ,mai intelepte decat cea din Ucraina . Ideea foarte proasta de a introduce in constitutia UKR aspiratia lor de a adera la Nato (in scopul de a permanentiza ,ceea ce e echivalent cu a reduce posibilitatea publicului elector sa aleaga intre diferite optiuni) de fapt ii incurca acum foarte tare . Pentru ca sunt intr un punct de inflexiune al razboiului si din cauza acelei clauze nu au flexibilitate deloc la negocieri in fata cu adversarilor . Macar sa poata sa promnita ceva pentru deschiderea negocierilor ,ca respectarea tratatelor vedem ca nu mai e la moda nicaieri. D Negrescu poporul roman vrea de fapt ajustarea Constitutiei Romaniei exact opus a ceea ce propuneti dvs : vrem modificarea ca sa outem DEMITE europarlamentari sau parlamentari daca nu sunt vrednici de functia lor ( ceea ce americanii numesc recall) ,vrem ca Presedintele sa poata demite guvernul ,sa existe un control in cazul unei deviatii politice masive . Poate si posibilitatea de a decide prin referendum cand sa intram si cand sa iesim din diferite organizatii internationale ,deci nu cum vreti dvs sa liimitati oferta de optiuni populare ,,exact opus !

    Baiatul asta duce jigodismul si prostia pe noi culmi.

    Modificarea Constitutiei astfel incit sa nu se poata modifica Constitutia. 

    Chiar foarte bine!!!

    In Romania EU inca are procent favorabil in populatie, ce campanie Ro Exit daca nu e cazul. Sa intarim dreptul cetatenilor de a si spune parerea in Constitutie penttru ca acestea sunt numai schitate, de forma, la un referendum. De ce sap puneti Nato in constitutie cand situatia e asa volatila si SUA pot chiar sa iasa din organizatie?! Nu spunt de acord!

    In toti acesti ani a fost usor de observat fenomenul conditionarii clasice in care potaile actioneaza conform reflexului pavlovian. Au invatat ca un discurs ce frizeaza psihopatia, prin care isi injosesc si inrobesc propriul popor, le aduce cate o mangaiere pe cap din partea stapanilor sau cate o bucata de codru mucegait. In fiecare zi cate o potaie autohtona face o declaratie halucinanta si incepe sa saliveze in asteptarea recompensei tiranilor. Astia si cand o sa fie ridicati de prin santuri ca urmare a efectelor serului magic, vor multumi criminalilor ca putea fi mai rau daca nu se intepau.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb