VICTOR PONTA:  "Nu suntem implicaţi în scandalul cărnii de cal, vinovaţii să plătească"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2013

"Nu suntem implicaţi în scandalul cărnii de cal, vinovaţii să plătească"

Zilele trecute a izbucnit un scandal pe plan european privind livrarea, în Franţa, a unor cantităţi importante de carne de cal pe post de carne de vită, companiile implicate susţinând că această carne ar proveni din România.

Carnea de cal a fost descoperită în Marea Britanie, în friptură, în lasagna şi în spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolog­nese de compania franceză "Comigel".

Producătorul "Comigel", care alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie, a precizat că unele dintre pachetele de carne din care se face lasagna, livrate companiei "Findus", conţineau carne de cal în proporţie de 99-100 %. Carnea ar fi fost livrată de un furnizor român, aceasta fiind împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze.

Descoperirea cărnii de cal în produsele care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un întreg scandal în Marea Britanie - unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu - şi a determinat retragerea, vineri, a mărfurilor incriminate de pe piaţa franceză şi din Suedia.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat în urmă cu câteva zile, când compania britanică de congelare "Findus" a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez "Comigel".

Şase lanţuri mari de supermarketuri din Franţa au retras de pe piaţă, în weekendul trecut, produsele furnizate de "Findus" şi "Comigel".

Guvernul britanic a exclus posibilitatea impunerii unui moratoriu asupra cărnii importate din UE, după ce un deputat al Partidului Conservator, aflat la putere, solicitase acest lucru.

Publicaţia "The Sun" a scris că mai mulţi cai sălbatici supuşi relelor tratamente în România ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vândută drept carne de vită.

România va fi decredibilizată pentru mulţi ani dacă se vor constata nereguli la expeditor, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, adăugând: "Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituţiile statului s-au pus în mişcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă. Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca şi cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obţinerea unui câştig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp şi riscurile să avem restricţii la export sunt foarte mari".

"Spanghero", furnizorul francez de carne pentru lasag­na marca "Findus", a anunţat că va da în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal.

Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins, însă, duminică, acuzaţiile aduse ţării noas­tre, afirmând că originea problemei nu este în România.

Acest scandal vine la câteva săptămâni după ce Marea Britanie a lansat o campanie care avea drept scop ocolirea de către români a pieţei muncii englezeşti.

Firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu", a spus, ieri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă, adăugând că, din verificările efectuate de autorităţile de la Bucureşti, rezultă că producătorii din ţara noastră nu sunt implicaţi în acest scandal european.

Referitor la posibila implicare a României în livrarea unor cantităţi de carne de cal sub eticheta de carne de vită, pe piaţa franceză, Victor Ponta a declarat: "În perioada imediat următoare, au de la mine, şi ministrul agriculturii şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi toate celelalte autorităţi cu eventuale atribuţii în domeniu, sarcina foarte clară să dovedească autorităţilor europene şi mass-media toată transparenţa necesară, fiind o preocupare legitimă aflarea adevărului şi solicitarea în numele României ca firmele - fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte - care sunt vinovate să răspundă în mod direct. Nu cred că România, fiind transparentă şi res­pectând toate standardele, poate şi trebuie să accepte statutul de suspect de serviciu. E foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contact direct cu societăţi din România şi că trebuie stabilit, pentru credibilitatea la nivel european, unde s-a produs frauda şi cine este vinovat pentru acest lucru".

Primul-ministru s-a arătat convins că autorităţile române şi cele franceze vor colabora şi vor depis­ta reţeaua vinovată.

"Din partea Guvernului Româ­niei există transparenţă, dar şi determinarea de a nu fi lăsaţi, doar pentru că suntem la frontiera din est a Europei, de a fi totdeauna blamaţi noi pentru încălcarea regulilor de către firme şi societăţi care se află în altă parte (...) Evident că această tendinţă de a arunca întotdeauna responsabilitatea cât mai departe spre eventual noi membri ai Uniunii Europene, spre ţări care poate au o politică de PR mai slabă, este un lucru care mă supără", a adăugat , a spus Victor Ponta.

Constantin: "Până la apariţia unor elemente noi, considerăm chestiunea încheiată"

Scandalul cărnii de cal nu reprezintă o problemă de siguranţă alimentară, ci una de risc de fraudă, a declarat, ieri, comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş.

Oficialul a adăugat că autorităţile române au colaborat bine cu oficialii Comisiei Europene, care prelucrează date­le obţinute.

"Pânâ în momentul de faţă (n.r. ieri), Comisia Europeană nu are date care să incrimineze un stat membru sau altul sau un agent economic sau altul. Verificările sunt în curs", a spus Cioloş.

Potrivit ministrului agriculturii Daniel Constantin, din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată. Ministrul agriculturii susţine că autorităţile au verificat cele două abatoare menţionate de firma franceză şi că suspiciunile nu s-au confirmat.

"În ultimele 48 de ore, autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României", a afirmat Constantin.

Autorităţile franceze "s-au referit" la două abatoare din România, după cum a spus ministrul agriculturii. Unul dintre ele se află în Braşov şi altul în Botoşani.

"Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind sus­pecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României", a adăugat minis­trul, subliniind că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România.

Acesta a precizat: "De când plea­că din gospodăria cetăţeanului şi până când este sigilată, marfa trece prin cel puţin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din ţară sigilat şi nu va fi desigilat decât când intră în unitatea de procesare. Una dintre societăţi a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era, practic, imposibilă. Cea de-a doua exportă şi carne de cal, şi de vită, şi are o tradiţie de şapte ani în domeniu, fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care îşi des­făşoară activitatea. Veri­ficările la această societate nu confirmă etiche­tarea greşită".

Daniel Constantin a specificat că din ţara noastră nu a fost exportată carne tocată.

"Din punctul nostru de vedere, al autorităţilor române, până la apariţia unor elemente noi, considerăm chestiunea încheiată", a adăugat Constantin.

Trei abatoare din Prahova sunt autorizate să sacrifice cai, însă în 2012 şi 2013 doar unul a sacrificat cabaline, vânzând carnea către firme din România şi Bulgaria, în timp ce în Braşov există două astfel de abatoare, unde, în ultimele zile, au fost făcute verificări fără a fi descoperite nereguli, potrivit directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă.

Hollande: "Trebuie aplicate sancţiuni administrative şi penale dacă dosarul o justifică"

Preşedintele francez François Hollande apreciază că trebuie aplicate sancţiuni în cazul preparatelor congelate care conţin carne de cal în loc de vită, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Există lacune, în mod vizibil, profituri, comportamente inadmisibile, vor trebui pronunţate sanc­ţiuni administrative şi penale dacă dosarul o justifică", a declarat, ieri, şeful statului francez, adăugând că vor fi efectuate anchete într-un timp foarte scurt.

Hollande a apreciat că trasabilitatea, o "cerinţă a consumatorilor", este "o datorie atât pentru Europa, cât şi pentru Franţa", sfătuind să fie cumpărate produse etichetate "cu carne de vită de origine franceză".

Preşedintele Franţei a precizat: "Preocuparea mea este să dau consumatorilor toate informaţiile, francezilor, toată transparenţa necesară, comportamentelor delictuoase, toate muniţiile indispensabile, dar, de asemenea, să putem continua să consumăm şi să asigurăm traiul crescătorilor din Franţa care nu au nimic de a face cu aceste manipulări".

"Carmolimp": "Acţiunile reprezintă un atac fără precedent asupra industriei româneşti de profil"

Abatorul din Braşov "Carmolimp" a anunţat, ieri, că se delimi­tează de scadalul cărnii de cal, considerând că acţiunile reprezintă un atac fără precedent asupra indus­triei româneşti de profil.

"În tot decursul anului 2012, grupul < Carmolimp > nu a livrat la export carne de vită, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum să fie greşit etichetată. De asemenea, reprezentanţii < Carmolimp > consideră cel puţin ruşinoasă încercarea < Spanghero > şi < Comigel > de a da vina pe producătorii români. Dacă a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetată decât ca şi carne de cal. Dacă procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranţă era prima zi din viaţa sa când procesa carne", se arată într-un comunicat al "Carmolimp", producător de carne controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu.

Compania menţionează că nu are contracte comerciale cu vreo firmă din Franţa, explicând: "Grupul nu are contracte de colaborare cu < Comigel > sau < Spanghero > şi, din întâmplare, chiar nu a comercializat la export carne de vacă. De asemenea, toate livrările de marfă plecate din unităţile noastre au la bază proceduri care asigură trasabilitatea fiecărui lot".

Potrivit comunicatului, Grupul "Carmolimp" nu comercializează în România produse din carne de cal sau produse care să conţină carne de cal.

Preşedintele Asociaţiei Industriilor Agro-Alimentare din Franţa: "Industria franceză rămâne cea mai bună din lume"

Agenţii francezi care se ocupă de combaterea fraudelor inspectau, ieri, mai mult firme în cadrul scandalului cărnii de cal, printre care "Comigel" din Metz (estul Franţei) şi "Spanghero" (sud-vest). O anchetă judiciară este în curs, autorităţile abilitate abţinându-se să precizeze dacă există şi alte companii vizate de inspecţii.

"Nu suntem responsabili de frauda unuia dintre furnizorii noştri", a declarat Jean-René Buisson, preşedintele Asociaţiei Industriilor Agro-Alimentare (Ania).

"Este dramatic în termeni de imagine", a spus domnia sa, opinând că industria franceză rămâ­ne "cea mai bună din lume": "Trasabilitatea produselor alimentare nu este pusă în discuţie în acest caz; noi am creat cel mai bun sistem din lume, în urma crizei vacii nebune, lucru care ne va permite să aflăm foarte repede, în două-trei zile cine este responsabil".

Guvernul francez urma să organizeze, aseară, o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii pentru "elucidarea trasabilităţii cărnii" şi asigurarea retragerii "tuturor mărfurilor litigioase".

Ministru britanic: "Este necesar ca lumea să se pregătească pentru şi mai multe veşti rele în acest caz"

Owen Paterson, ministrul britanic pentru mediu, însărcinat cu probleme alimentare, consideră că scandalul cărnii de cal pare să releve o "conspiraţie infracţională" extinsă, dar că, până în prezent, nu s-a relevat vreun pericol pentru consumatori, potrivit AFP.

"Este în mod clar un caz de fraudare şi cred că veţi vedea acţiuni în justiţie începând, în anumite ţări din Europa continentală, încă de astăzi (n.r. luni)", a adăugat minis­trul.

Owen Paterson a repetat că este necesar ca lumea "să se pregăteas­că pentru şi mai multe veşti rele" în acest caz, deşi testele nu au evidenţiat, pentru moment, vreun pericol pentru sănătatea consuma­torilor.

El a calificat cazul ca "inacceptabil" şi a subliniat că acesta relevă "în ansamblu o incompetenţă a Comisiei Europene".

Oficiali francezi: "Carnea de cal ar putea fi de măgar"

Carnea care a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franţa şi Suedia ar putea fi de măgar, potrivit unor speculaţii care ar circula în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare din Franţa, scrie "The Independent" în ediţia electronică.

Potrivit publicaţiei, un politician francez a apreciat, duminică, că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită.

Această lege a fost adoptată în urmă cu şase ani, dar a fost pusă în aplicare recent, interzicând totodată circulaţia căruţelor trase de măgari, ceea ce a condus la apariţia acestor speculaţii în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze, mai spun sursele citate.

Experţi din domeniu: "Grupări mafiote poloneze şi italiene - suspectate că ar juca un rol major în cazul cărnii de cal"

Grupări mafiote poloneze şi italiene sunt suspectate că ar juca un rol major în scandalul privind carnea de cal descoperită în mai multe produse din Marea Britanie care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează "The Observer".

Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentaţiei şi Afacerilor Rurale şi Agenţiei pentru siguranţa alimentară (FSA) au declarat că burgerii de vită, lasagna şi celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o "dimensiune internaţională".

Experţi din industria sacrificării cailor au declarat că există dovezi că grupări mafiote poloneze şi italiene desfăşoară scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vită cu cea de cal în timpul procesării alimentelor. Există informaţii potrivit cărora veterinarii şi alţi oficiali care lucrează în abatoare şi fabricile alimentare sunt intimidaţi să eticheteze carnea ca fiind vită, când, de fapt, aceasta este o alternativă mai ieftină, cum ar fi porcul sau calul.

Atenţia se concentrează în prezent pe estul Europei, un furnizor major de carne de cal pentru Franţa şi Italia. O parte din carnea care a mers în Irlanda provine de la furnizori din Polonia, care exportă anual aproximativ 25.000 de cai pentru sacrificare. Surse din cadrul industriei au sugerat că un rol în comerţul fraudulos cu carne îl joacă grupurile infracţionale care operează în Rusia şi statele baltice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb