VICTOR PONTA:  "Poşta a fost un loc unde se rezolvau problemele politice"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 31 mai 2013

"Poşta a fost un loc unde se rezolvau problemele politice"

Ponta: "Cu cât mai multe mişcări sociale, cu atât mai puţini investitori"

Protestele poştaşilor îi pot speria pe investitori, este de părere premierul Victor Ponta, care a precizat, ieri: "Cu cât mai multe mişcări sociale, cu atât mai puţini investitori".

Domnia sa consideră că acest lucru este valabil la toate companiile scoase la privatizare, subliniind că, în cazul Poştei Române, lipsa investitorilor a avut la bază o situaţie economică europeană complicată.

"Este o situaţie economică la nivel european destul de complicată - nici celelalte companii din Europa nu mai sunt în situaţia bună în care se aflau. De asemenea, este nevoie de o restructurare la Poşta Română - în ultimii ani au fost angajate 6000-7000 de persoane, în condiţiile în care activitatea Poştei se reducea. A fost un loc unde se rezolvau problemele politice".

Guvernul speră ca oficialii Comisiei Europene să permită ca o parte din datoriile Poştei Române la bugetul de stat să fie convertite în acţiuni, ca parte a privatizării, a mai afirmat, ieri, primul ministru, precizând: "Depinde de Comisia Europeană, ce parte a datoriilor ne va permite să o convertim în acţiuni. Trebuie să respectăm regulile europene pentru că, altfel, este ajutor de stat. Conform regulilor europene, la privatizare se pot converti datoriile către buget în acţiuni, repet, pentru privatizare".

Şeful Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu apreciază că procesul de conversie în acţiuni a datoriilor CNPR la stat este reprezintă un caz similar cu cel de la Oltchim.

"Sper să avem o reuşită mai mare decât la Oltchim. Dacă în pregătirea privatizării unei companii, statul vrea să reducă din datorii ca procesul să aibă succes, în principiu se poate face. Trebuie să analizăm, dar nu putem spune din start că nu se poate. Probabil se va putea, aşa cum s-a făcut la Oltchim şi cum, probabil, vom face la CFR Marfă", a adăugat Chiriţoiu.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, de 242,5 milioane lei, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în baza unei ordonanţe de urgenţă avizată deja de către Executiv.

Opinia Guvernului este că, prin această operaţiune, va creşte gradul de atractivitate a companiei "prin claritatea ce se oferă asupra riscului datoriilor istorice".

Datoria totală a companiei este de 650 milioane lei.

În 2012, Poşta Română a înregistrat pierderi financiare de 52 milioane lei, din care 38 milioane lei provizioane constituite.

Victor Ponta susţine că societăţile precum Poşta Română, Oltchim, CFR Marfă trebuie să redevină la situaţia de acum câţiva ani, când puteau trăi din propriile venituri şi din propria activitate, nu din datorii şi din subvenţii.

"În ultimii ani, din cauza crizei, a proastei gestiuni sau a fraudelor, au fost devalizate, umplute de datorii", opinează premierul.

Alexander Italianer, director general al Direcţiei Generale de Concurenţă de la Comisia Europeană, sus­ţine că, în general, "în cadrul procedurilor bune de privatizare" nu ar trebui dat niciun ajutor de stat.

"Cu toate acestea, au fost acordate ajutoare de stat, autorizate de noi, dar este foarte important să nu schimbăm regulile de joc, pentru a nu distorsiona economia", a mai precizat domnia sa.

Poşta Română a fost scoasă recent la privatizare, însă niciun investitor nu a achiziţionat documentele de prezentare a companiei. În aceste condiţii, privatizarea CNPR a fost amânată de Guvern cu şase luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb