Videanu:  Vânzarea acţiunilor Petrom va avea loc în acest an Brokerul va fi selectat în septembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2010

Vânzarea acţiunilor Petrom va avea loc în acest an Brokerul va fi selectat în septembrie

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că vrea ca, până la mijlocul lunii septembrie, să fie selectat brokerul pentru vânzarea unui pachet de acţiuni deţinut de ministerul de profil la OMV Petrom (SNP), iar tranzacţia să fie finalizată până la finele anului. "Imediat după publicarea hotărârii de Guvern vom alege brokerul şi mizez ca acest lucru să se finalizeze la mijlocul lunii septembrie, astfel ca, până la sfârşitul anului, să vindem acţiunile", a declarat, ieri, Videanu, citat de Mediafax.

Ministerul Economiei va participa la majorarea capitalului OMV Petrom după ce îşi va valorifica o parte din pachetul de acţiuni deţinut la companie. "Vreau să apreciez disponibilitatea OMV de a-şi majora capitalul social în relaţie cu Guvernul şi avem o strategie comună. După valorificarea pachetului minoritar vom participa la majorarea capitalului OMV", a mai spus Videanu.

Guvernul a decis, miercuri, începerea procedurilor de vânzare pe Bursă a 11,84% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum şi a unor pachete minoritare de câte 15% din acţiunile deţinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz. Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediari selectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şi cost ale serviciilor.

În urma vânzării de acţiuni, Ministerul Economiei va rămâne cu 8,8% din capitalul OMV Petrom, pachet din care, până la 8% va fi oferit spre vânzare salariaţilor companiei petroliere, la care aceştia au dreptul prin legea de privatizare. La Trans­gaz, Transelectrica şi Romgaz, statul va rămâne acţionar majoritar.

Producătorul de gaze naturale Romgaz va fi listat la BVB anul viitor şi va fi o companie foarte atractivă pe piaţa de capital, a mai spus, ieri, Adriean Videanu.

PSD: Vânzarea acţiunilor statului la companiile energetice, un demers inoportun, antieconomic

Şeful Departamentului PSD pentru administrarea intereselor statului în economie, Mircea Ursache, a declarat, ieri, că emiterea de către Guvern a patru hotărâri referitoare la privatizarea pachetelor minoritare ale principalelor companii energetice reprezintă un demers "inoportun şi antieconomic". Potrivit Mediafax, Ursache a precizat că acest lucru nu reprezintă o surpriză, având în vedere faptul că Guvernul a pregătit, în 14 aprilie, un memorandum în acest sens: "După ce luat < verde > de la FMI, Guvernul încearcă să aplice prin act guvernamental un demers inoportun şi antieconomic, pentru că în plină criză niciodată nu vinzi. E ciudat ca, atunci când ştii că Bursa e jos, că acţiunile sunt jos, să te apuci să vinzi, fără nicio evaluare. Evaluările transmise de PDL, prin vocea lui Videanu, sunt de inventar, sunt contabile".

Ursache a opinat că a vinde aceste pachete minoritare ale societăţilor de importanţă strategică naţională în perioadă de criză economică reprezintă o măsură "profund perdantă". El a mai spus că, în conformitate cu Legea privatizării 137/2002, veniturile obţinute din privatizare trebuie să stingă datoria publică internă şi l-a acuzat, în acest sens, pe ministrul Economiei de faptul că vrea să schimbe legislaţia prin utilizarea acestor venituri pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Social-democratul a criticat şi faptul că această privatizare a pachetelor minoritare se face de către două comisii de privatizare şi printr-un intermediar: "Atrag atenţia asupra manierei în care se face privatizarea, prin aşa-zisele comisii. Să ne amintim câţi bani au încasat comisiile de privatizare de la Ford şi de la CEC. Mai mult, se caută un intermediar, deci statul e incapabil să se ocupe, iar onorariul acestuia e achitat de Ministerul Economiei către aceeaşi clientelă a PDL".

Social-democratul a atras atenţia şi asupra încercării unei "operaţiuni hilare" de privatizare "mascată" a Societăţii Române de Radiocomunicaţii.

Ursache a arătat că, în acest moment, se încearcă să se tansfere capacitatea de emisie a principalelor posturi naţionale, respectiv TVR 1 şi TVR 2, către un operator privat, în baza unui termen al Comisiei Europene, şi a arătat că România, ca şi alte state, ar trebui să solicite o derogare de la acest termen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum naiba sa nu fie de acord cu listari prin bursa? el anunta cand era sef pe la AVAS ca vrea sa faca un fond de investitii care sa vanda actiunile pe care statul le are la companii mai mici, si vroia sa vanda si la companii mari.

    In plus, pare mai idiot cand spune ca vanzarea de actiuni la companiile energetice se va face prin intermediar. Pai...asa trebuie sa se faca. Si el stie asta. 

    Acum, vorbeste PSD-istul din el. Vroiau ei sa le vanda si sa ia ei banii, nu nenorocitii lui Baselu. 

    O tara condusa de jigodii.

    Bine ca am plecat de mult. Spor la rabdat cu ticalosii din politica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb