VIDEOCONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM ŞI PREŞEDINTE CRE: "Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2021

Corneliu Bodea

Corneliu Bodea

Bodea spune că se uită foarte atent la ce se întâmplă pe BVB şi că are în vedere, pe un termen mediu de timp, inclusiv o eventuală listare

Bursa de Valori creează un parteneriat între investitori şi antreprenori, a afirmat Corneliu Bodea, directorul general al companiei Adrem şi preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). Acesta a vorbit ieri atât despre impactul deja trecut al pandemiei asupra activităţii economice, dar şi despre următorii ani care au potenţialul de a fi ani dificili din punct de vedere economic. Bodea a mai spus că sunt foarte multe companii care au ajuns la un grad de maturitate care le-ar permite o cotare la bursă, dar şi că aces­ta are în vedere o eventuală listare a companiei pe care o conduce pe un termen mediu de timp.

Bodea a afirmat: "Mă uit cu mare interes la ce se întâmplă pe bursă. Bursa de Valori face un lucru foarte bun şi cred că este un lucru foarte sănătos exact pentru antreprenori.

Sigur că împrumutul la bancă şi rolul băncilor este extrem de important. Este un împrumut aş spune mult mai educat. Nu vreau ca termenul «educat» să fie luat nici în sensul faptului că finanţările prin alte forme nu sunt bune sau mai puţin educate sau că este prea bine să te împrumuţi de la bancă. Dar mai ales într-o situaţie de criză, ca acum, bursa creează această legatură directă între oameni - cei care sunt interesaţi să investească direct în companii, fie că o fac direct sau prin intermediul fondurilor sau altor instituţii financiare - şi afacere. Este foarte important şi cred că este un lucru sănătos şi totodată un lucru care va creşte şi coeziunea, relaţia dintre mediul de business şi investitori în sensul lor larg. Bursa creeaza practic un parteneriat. Totodată, cred că este un moment foarte important pentru antreprenoriatul românesc, deoarece fie că este o listare, fie că este o emisiune de obligaţiuni prin bursă, aceasta necesită un lucru foarte important: transparentizarea activităţii financiare, a activităţii de guvernanţă a antreprenorului respectiv. (...) Sunt foarte multe companii care au peste 15-20 de ani de activitate şi au ajuns după părerea mea la un nivel de maturitate care să le permită acest pas următor, de deschidere, de atenţie la ce înseamnă guvernanţa şi expunerea la investitori în sensul lor larg. Încurajez acest gen de abordare. Compania noastră este atentă şi supraveghează, se uită foarte atent la ce se întâmplă în acest moment şi are inclusiv în vedere, în plan mediu de timp, o eventuală listare. Dar este mult prea devreme pentru a discuta despre acest lucru, dar sunt foarte optimist cu privire la ce se întâmplă pe bursă şi cu faptul că sunt atât de mulţi investitori cu curaj şi încredere în business-ul românesc".

Preşedintele CRE a mai spus că sectorul energetic a fost unul dinte cele mai afectate la un moment dat în cursul anului pandemic 2020. Bodea a spus de asemenea că firma sa a trimis în şomaj tehnic, la vârful crizei economice, aproape jumătate din angajaţi.

"Citeam nişte analize pe plan global care considerau sistemul energetic ca fiind al treilea în ordinea celui mai afectat sistem de situaţia de urgenţă şi criză sanitară generată de pandemie. Aceasta deoarece scăderea sau oprirea producţiei la anumite unităţi care produceau diverse materiale şi componente a afectat consumul de energie. Cu toate acestea, sistemul energetic, fiind un sistem critic, esenţial pentru omenire, a trebuit să reziste şi a făcut faţă cu succes. Ca o chestie mai puţin cunoscută, sistemul energetic poate fi la fel de grav afectat atunci când scade consumul ca atunci când acesta creşte fără să te aştepţi. Din punctul acesta de vedere, compania pe care o conduc şi care are peste 1500 de angajaţi a fost afectată prin aceea că o mare parte din activităţi se referă la relaţia pe care angajaţii noştrii o au direct cu consumatorii de energie în cadrul serviciilor pe care le furnizăm şi bineînţeles că această relaţie a fost puternic afectată mai ales în perioada stării de urgenţă, atunci când a trebuit să trimitem în şomaj tehnic 700 de oameni pe care i-am recuperat integral după aceea. Dar şi ulterior în momentele în care a trebuit să asigurăm toate condiţiile de siguranţă sanitară pentru activitatea noastră, atât pentru a proteja angajaţii noştrii cât şi pe consumatorii de energie cu care intrăm în contact. A fost un an interesant pentru mine. Eu mă bucur nu că s-a întâmplat acest lucru, ci că am avut şansa să trăiesc şi să conduc o companie în această perioadă pentru că a fost o experienţă foarte bogată", a spus Corneliu Bodea.

Acesta consideră că anul 2021 şi cel ce va urma vor fi ani destul de dificili din punctul de vedere al activităţii economice. Bodea a mai afirmat că firmelor li se va servi în 2022 sau 2023 nota de plată pentru pandemie.

"Din punctul meu de vedere, anul 2021 şi probabil şi anul 2022 vor fi ani puternic afectaţi din punct de vedere al activităţii economice, vor fi ani în care vom culege aceste roade amare ale pandemiei deoarece în cursul primului an al pandemiei, inclusiv în această perioadă, se alocă resurse foarte importante pentru suportul mediului economic, resurse esenţiale pentru ca acesta să poată să depăşească situaţia imediată. Costul alocării acestor resurse va trebui sa fie plătit; îl vom resimţi în 2021, 2022. Ca un fapt divers, am şi eu nişte indicatori pe care îi iau în considerare atunci când încerc să prefigurez ce urmează să se întâmple. Nu vreau să fiu pesimist, eu sunt de fire un om foarte optimist, dar trebuie să vă spun că dacă acum 4-5-6 ani făceam recrutare şi primeam 15-20 de CV-uri pe fiecare post, ceea ce era îngrijorător de puţin. Astăzi primim multe sute de CV-uri atunci când facem recrutare. Este un efect al crizei, al presiunii care va urma. Sigur că asta nu trebuie să ne descumpănească sau să ne demotiveze. Antreprenorii, indiferent de genul lor (...) trebuie să înveţe să se descurce în orice gen de situaţie. Este o vreme a antreprenorilor, a actului de antreprenoriat curajos, responsabil. Deşi consider că va fi dificil, eu sunt optimist că cel puţin antreprenorii români au caştigat ceva experienţă în acest mediu instabil, nepredictibil, şi vor reuşi să treacă cu bine de aceste probleme. Astăzi încă trăim cu toţi într-un mediu protejat în care statul a amânat termenele de plată la taxe, continuă să acorde diverse facilităţi... Este o gură de oxigen importantă pentru mediul de business, dar, încă odată, cred că dacă nu în 2021, în 2022-2023 va veni nota de plată pentru pandemie, pe care companiile vor trebui să o plătească. Cred că de aceea este un moment foarte important pentru antreprenori, să-şi măsoare bine paşii, resursele şi să îşi reviziteze planurile de afaceri, să îşi reviziteze abordarea faţă de risc, managementul riscului să fie din nou planificat în aşa fel încât să ia în considerare efectele previzibile pe care pandemia le va lăsa în urmă", a explicat Bodea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb