VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / PROF. UNIV. EMIL DINGA: "Evitarea aşteptărilor negative şi refacerea ocupării - obiective urgente pentru evitarea crizei economice"

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

PROF. UNIV. EMIL DINGA

PROF. UNIV. EMIL DINGA

Efectele actualei pandemii sunt perfect predictibile şi nu afectează structural economia, nici măcar finanţarea şi refinanţarea, a afirmat profesorul universitar Emil Dinga - cercetător ştiinţific la Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare "Victor Slăvescu" din cadrul Academiei Române - în cadrul videoconferinţei internaţionale "The Post-Pandemic World", orga­nizată de Grupul de presă BURSA.

Domnia sa a precizat că România nu a intrat încă în criză economică, deşi ne confruntăm cu un şoc extern, atipic, sanitaro-medical, şoc care s-a adresat direct economiei reale şi care a dus la blocarea producţiei.

Emil Dinga susţine că, pe termen scurt, în anii 2020 şi 2021, nu trebuie modificat cadrul instituţional, nu trebui făcute reglementări sau dereglementări abrupte pentru că ar transmite destabilizare economică. De asemenea, nu ar trebui abordate teme generale cu impact pe termen lung şi nu ar trebui întârziate măsurile de inter­venţie guvernamentală.

Profesorul universitar Emil Dinga a afirmat: "Guvernul trebuie să se comporte ca un stat mare şi să îşi asume întreaga finanţare pentru îndeplinirea celor două obiective de urgenţă pentru termen scurt si lung: evitarea aşteptărilor negative cu privire la preţuri, pensii, salarii şi profituri şi refacerea ocupării. Guvernul trebuie să fie dezinhibat şi să acţioneze hotărât. Pe lângă Guvern, cred că banca centrală ar trebui să cedeze dominanţa nominală dominanţei fiscale şi să asigure condiţiile instituţionale de a nu apărea scheme Ponzi în finanţarea şi refinanţarea companiilor".

Domnia sa a precizat că în economia reală în acest moment nu avem o dereglare a mecanismului ofertei interne, ci doar un blocaj al activităţii, iar obiectivul guvernul trebuie să fie asigurarea cererii agregate interne prin împiedicarea formării aşteptărilor negative cu privire la măsurile economice luate. În opinia sa, dacă se vor forma aşteptări pesimiste, acestea vor deveni un factor determinant pentru iniţierea unei crize în economia reală, iar acest lucru ar trebui evitat.

Cu privire la oferta agregată internă, profesorul Emil Dinga a menţionat că aceasta trebuie realizată prin refacerea ocupării, prin creşterea ocupării şi prin stabilizarea ocupării.

"Cel mai mare rău este şomajul. Revenirea din şomaj este o primă ţintă pentru anul 2021. Apoi, creşterea ocupării prin creşterea volumului forţei de muncă, inclusiv prin ocuparea remigraţilor. În cele din urmă, Guvernul trebuie să se ocupe de stabilizarea ocupării, adică evitarea emigrării şi reemigrării", a concluzionat Emil Dinga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb