Este extrem de important ca inventarul naţional digital al clădirilor (imobile şi clădiri publice) să fie făcut public după ce acesta va fi finalizat de Guvern anul viitor, consideră Adrian Vascu, partener Veridio şi moderatorul dezbaterii de ieri. El a mai notat că caietul de sarcini este o mare problemă în România.
Vascu a precizat: "Inventarul clădirilor este extrem de important să fie făcut şi public. Eficienţa energetică a clădirilor, cu acele certificate, ar trebui să se materializeze în viitor şi în percepţia publicului privind valoarea de piaţă a acelor locuinţe, pentru că investiţiile sunt de un anumit fel, evident, dar în momentul în care cumperi o locuinţă şi ea are categoria A sau categoria B sau ce tip de încadrare are, sigur că ea ar trebui să aibă un impact în preţ.
Dar pentru acest lucru, noi, populaţia care facem parte din piaţa imobiliară, ar trebui să fim informaţi ce înseamnă aceste clădiri, câte sunt... Vă reamintesc că în România nu este publică deloc lista tranzacţiilor imobiliare. Nu ştii cu ce preţ se vând locuinţele. Cu cât pieţele vor deveni mai transparente, măsurile Guvernului se vor transfera şi în consumatorii care până la urmă sunt cei care rezolvă problema cererii şi a plăţilor, a banilor care intră în această economie".
Vascu a mai spus că o mare problemă în România o reprezintă caietul de sarcini.
"Statul e o autoritate nepalpabilă şi atunci cred că responsabilitate ajunge pe cel care scrie şi care îşi acoperă probabil ceea ce face prin... nu ştiu câtă experienţă are în toate domeniile în care se fac caiete de sarcini. Dar este o mare problemă caietul de sarcini şi se leagă de discuţia cu legea achiziţiilor publice. Certificarea firmelor ar trebui să existe în multe domenii, certificarea pe bune ar trebui să fie un criteriu din caietul de sarcini, apropo de ce înseamnă experienţa similară şi capacitatea de a face", a notat Adrian Vascu.
Pe finalul conferinţei, Vascu a mai spus: "Ce am constatat eu pe parcursul acestei discuţii este că am reiterat foarte puternic cele două maluri pe care ne aflăm: pe de o parte zona privată care trăieşte la firul ierbii şi care spune cred că de zeci de ani că avem nevoie de infrastructură, că avem nevoie să fluidizăm achiziiţiile publice, avem nevoie să punem acum (în prim-plan) retenţia personalului şi a oamenilor care muncesc în România, avem nevoie de a sprijini capitalul autohton în această perioadă, şi pe de altă parte am văzut ca toate aceste măsuri sunt scrise în dosare, în documente de sute de pagini. Deci teoretic ele sunt, ce lipseste între aceste două maluri este puntea de a le face, pentru că cred că ce ne interesează pe toţi până la urmă este să vedem efectiv ca lucrurile se întâmplă şi că acei kilometri de autostradă (se fac), că dacă îi numărăm de ani încoace nu ar mai ai trebui să încăpem prin ţara asta de autostrăzi. În realitate nu reuşim să legăm nordul de sud şi aşa mai departe, dar discutăm foarte serios despre planuri-planuri-planuri. S-au văzut cele două poziţii şi ceea ce aşteptăm este fapte-fapte şi iar fapte şi să vedem că lucrurile se întâmplă, că am învăţat ceva post-pandemie, pentru că am un deja-vu că am mai auzit discuţiile că astea sunt proiectele pe care vrem să le facem".
Vascu a mai făcut apel la simplificarea birocraţiei în atragerea de fonduri europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2020, 09:14)
Sarcinile sunt grele intotdeauna.