Apariţia unor legi care interzic listarea companiilor de stat pentru o perioadă de timp este regretabilă şi reprezintă o iniţiativă legislativă a unor oameni care nu cunosc diferenţa dintre listare şi privatizare şi care promovează acelaşi tip de discurs de tipul «nu ne vindem ţara străinilor», a declarat Sebastian Burduja, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Domnia sa a explicat: "Listarea la bursă a companiilor de stat nu înseamnă că statul îşi va pierde controlul asupra acestor companii. Din contră, înseamnă o sursă de finanţare pentru investiţii sau chiar a altor cheltuieli care au fost amânate de-a lungul anilor, înseamnă o transparentizare a actului de management şi cred că sunt primul care spune asta şi recunoaşte că avem încă mari deficienţe din aplicarea Ordonanţei 109 pentru managementul corporativ, iar listarea la bursă îţi asigură tocmai mecanisme de transparentizare, de responsabilizare a managementului acestor companii.
Rămâne o prioritate înaltă pentru această guvernare şi sper ca împreună să combatem aceste fake news-uri care apar în spaţiul public, să combatem strategiile unor forţe politice de a speria lumea şi a îndepărta lumea de la piaţa de capital şi să avem un motor de creştere economică aşa cum ar trebui să fie în mod normal piaţa de capital în orice economie avansată".
Secretarul de stat consideră că piaţa de capital din ţara noastră poate să găsească oportunităţi şi să profite de pe urma acestei crize cauzate de pandemie, printr-un parteneriat între mediul public-privat şi cu câteva condiţii de bază.
Sebastian Burduja a precizat: "Suntem într-o perioadă de instabilitate controlată, de răscruce care se răsfrânge inavitabil şi asupra pieţelor de capital nu doar la noi, dar în întreaga lume. Abordarea pe care noi am preferat-o a fost aceea de a găsi în această criză o oportunitate şi cred că şi piaţa de capital din România, prin aceast parteneriat între mediul public-mediu privat, poate să profite de pe urma acestei crize, poate să crească piaţa de capital cu câteva condiţii de bază".
Domnia sa a declarat că în piaţa de capital există probleme atât în ceea ce priveşte cererea, cât şi oferta.
Oficialul Ministerului a subliniat necesitatea unui efort de educare a consumatorului român şi vitalitatea încurajării oamenilor să investească în bursă pentru a asigura pe de o parte companiilor finanţarea, pentru a avea un randament mai bun a economiilor lor şi pentru a găsi alternative la piaţa financiar-bancară care este destul de rigidă.
În plus, secretarul de stat a mai spus că în Statele Unite ale Americii, unde a locuit 12 ani, există discuţii aproape zilnice despre cum merge bursa în interiorul familiilor: "Oamenii de acolo investesc în mare măsură în bursă şi inclusiv vârsta de pensionare depinde de cum merge bursa, dacă bursa merge mai puţin bine poate să mai muncească câţiva ani, dacă merge bine se poate pensiona mai repede. Consider că este nevoie de un efort de educare a consumatorului român şi cred că este vital să încurajăm oamenii să investească în bursă".
În ceea ce priveşte oferta, Sebastian Burduja a punctat că este nevoie ca mai întâi să oferi ca să vină şi cererea.
"Cred că trebuie să intervenim pe partea de ofertă în primul rând pentru listarea companiilor de stat. După cum ştiţi aceasta a fost definită încă de la început ca o prioritate a actualului Guvern, nu ştiu câte alte Guverne au avut acest punct ca prioritate explicită, noi am vorbit încă din programul de guvernare despre listarea companiilor de stat ca Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi nu numai", subliniat domnia sa.
Reprezentantul Ministerului consideră că dacă vor fi urmaţi aceşti paşi, atât pe partea de cerere, cât şi pe partea de ofertă, nu vom mai putea discuta de ani de zile care trec între IPO-uri - ultima ofertă publcă iniţială de la BVB fiind în 2016, iar ultima listare a unei companii de stat în 2014, Electrica.
"Cred că statul are un rol important. Listarea unei companii de stat atrage după sine o dinamizare a pieţei de capital, listări ale unor companii cu capital privat, interesul investitorilor străini etc.", a adăugat Sebastian Burduja.
Domnia sa a mai spus că partea de cerere depinde şi de mediul economic, de credibilitate, de ratingul de ţară, de stabilitate şi de predictibilitatea pe care clasa politică şi decidenţii o pot asigura pentru România, aspect la care mai este mult de lucru şi unde este nevoie de un parteneriat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 12:04)
Este strict necesara. Fara astea , legile, sacalii identici cu tine ar lua la o valoare de rahat companii grele. Vezi Germania si taci, tacerea e de aur voba este doar un rahat. Ce face
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 13:22)
regretabil este ca personaje gen"baietii buni" si care "stie" si ne "vrea" binele au un tupeu vecin cu nesimtirea totala ca sa isi permita sa faca asemenea consideratii!
BVB ca orice bursa de valori este este o institutie vitala pentru economie si totodata un barometru fin .
Dar sa transformi necesitatea in obligatie, deja transforma functia in experiment si sinecura pentru "fratia" intereselor si nu suntem dispusi sa "platim" .
Noroc bun