VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / CORNELIU BODEA, CEO ADREM, PREŞEDINTELE CRE: "Ţara noastră nu este pregătită să pună pe masa CE proiecte mature"

A.V.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 2 iulie 2021

Corneliu Bodea

Corneliu Bodea

"Proiectele sunt problema noastră, nu banii" "Avem o infrastructură energetică extrem de fragilă şi de îmbătrânită"

Auzim foarte multe discuţii despre bani, cu precădere în ultimii ani se vorbeşte despre sume imense, foarte importante, care pot fi atrase pentru investiţii în România, însă nu aceasta este problema pentru ţara noastră, ci lipsa proiectelor, spune Corneliu Bodea, CEO Adrem şi preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE).

Domnia sa declară: "Activând de aproape 30 de ani în mediul privat, pot să spun că cel puţin în ultimii zece ani nu mai este vorba despre bani. Există foarte mulţi bani, ei nu sunt principala problemă, ci proiectele - atât în mediul de afaceri privat, cât şi în cel public, al investiţiilor statului. Dacă analizăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), constatăm că nu există suficiente proiecte mature. Cu excepţia celor legate de autostrăzi, ţara noastră nu este pregătită să pună pe masa Comisiei Europene proiecte suficient de mature, de bine pregătite, ca să poată atrage fonduri. Proiectele sunt problema noastră, nu banii, de aceea m-aş fi bucurat să văd în PNRR o mai mare cuprindere a proiectelor firmelor private, pregătite la un nivel de maturitate care să permită finanţarea lor".

"Se vorbeşte foarte puţin despre interesul nostru strategic în legătură cu infrastructura energetică"

Corneliu Bodea aduce în atenţie faptul că "nici la capitolul energie nu stăm foartre bine" şi că, în general, vorbim de atingerea unor ţinte care ne sunt date de Uniunea Europeană, ţinte care privesc în principal decarbonarea, fiind însă ignorat interesul nostru strategic. Domnia sa declară: "Este foarte bine să decarbonăm economia, să atingem ţintele asumate şi convenite împreună cu UE. Aud că atingem ţinta de decarbonare. În 2020 am atins ţinta în ce priveşte energia regenerabilă, dar se spun prea puţine lucruri despre interesul nostru strategic în legătură cu infrastrutura energetică. Avem o infrastructură energetică extrem de fragilă, ceea ce se resimte astăzi în preţ. Motivele pentru care preţul creşte atît de mult sunt alinierea sa la preţul din regiune şi incapacitatea infrastructurii noastre de generare de electricitate, de a produce la nivelul consumului. Reţelele de transport şi distribuţie din România sunt, în proporţie de 84%, puse în funcţiune între anii 1960 şi 1979. Doar 14% au fost puse în funcţiune între 1980 şi 1999, şi numai 2% după anul 2000. Funcţionăm cu o reţea extrem de îmbătrânită".

În opinia oficialului CRE, în lipsa unui plan coerent de dezvoltare a României, cu precădere în sectorul industrial, în lipsa unor ţinte concrete pe care sistemul energetic ar trebui să şi le asume, este extrem de dificil să defineşti o strategie pentru acest domeniu.

Corneliu Bodea afirmă: "Infrastructura energetică şi energia în general reprezintă un mijloc care ar trebui să servească unor interese economice mai complexe. Producerea de energie nu este un scop în sine, ci este menită să alimenteze consumatorii. Lipsa unei strategii energetice atrage după sine absenţa unor proiecte, imposibilitatea de a construi proiecte mature. În consecinţă, cred că lucrul pe care ţara noastră ar trebui să îl facă de urgenţă este acela de a lansa un apel larg cu precădere către mediul privat pentru generarea de proiecte mature care pot fi puse pe masa finanţatorilor şi pot realmente atrage bani. Ce e propus în PNRR în domeniul energetic este în proporţie prea mică suficient de matur ca să poată fi finanţat în perioada la care se referă acest plan".

"Preţurile energiei se vor aşeza după un avans de 30-50% faţă de nivelul anterior pandemiei"

Corneliu Bodea anticipează că vom asista la o aşezare a preţului energiei electrice în intervalul următor, după un avans de 30-50% faţă de nivelul anterior pandemiei de Covid.

Domnia sa spune: "Preţul energiei a crescut foarte mult. Observăm preţuri extrem de ridicate. Cred că preţurile se vor aşeza după un avans cuprins între 30% şi 50% faţă de nivelurile ante-pandemice. Este o aliniere cu ceea ce se întâmplă în Europa Centrală, piaţă cu care noi suntem conectaţi".

Această creştere are două componente, conform reprezentantului CRE: una externă - majorarea preţului energiei la nivel global post-pandemie, şi una naţională, respectiv lipsa de viziune privind domeniul generării energiei electrice, care a împiedicat dezvoltarea şi concurenţa pe piaţa de profil.

"Nu aştept, în niciun caz, să se ieftinească energia electrică, cu excepţia unor preţuri de moment", conchide domnul Bodea.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb