Avem nevoie de cel puţin 3000 de km de autostrada şi drumuri expres pentru a avea o bună mobilitate în interiorul ţării, spune Narcis Mircescu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din cadrul Senatului, citând o analiză de profil. Acesta evidenţiază că infrastructura nu a ţinut pasul cu nevoile societăţii şi economiei, în contextul în care parcul de maşini a crescut într-un mod accelerat, comparativ cu evoluţia lentă a construirii de drumuri expres şi autostrăzi.
Conform parlamentarului, acum avem 912 km de autostradă şi drumuri expres, în timp ce Polonia a ajuns la 4.300 de km: "Noi am plecat de la 100 de km şi am ajuns la 900 de km, iar Polonia a plecat de la 368 de km şi a ajuns la 4.300 de km de autostradă. Cred că diferenţa este foarte relevantă şi foarte grăitoare şi arată direcţia în care ar trebui să ne îndreptăm şi noi în următorii ani".
Subliniind că, în ultimii ani, am avut şi noi câteva direcţii de dezvoltare în domeniu, Narcis Mircescu subliniază că infrastructura ar trebui să fie un sector în care să existe proiecte multianuale şi multiguvernamentale asumate de care să ne ţinem şi să reuşim să recuperăm aceste decalări faţă de ţările dezvoltate. "Probabil că în anii 90 a fost lipsa finanţării. Ulterior, cred ca a fost vorba de o proastă gestinare a proiectelor. Trebuie să obţii terenurile, să contractezi construcţia, să urmăreşti investiţia şi în final să faci livrarea lucrării. Dacă o primă etapă este făcută pe repede înainte şi nu îşi atinge obiectivele, când vrei să construieşti te loveşti de tot felul de bariere şi te întorci de unde ai plecat. Nu reuşim să înaintăm cu infrastructura", precizează domnia sa, adăugând că, anul acesta, vom atinge borna de 1000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, mai putin de jumătate de necesarul de 3000 de km. Este o perioadă bună pentru dezvoltarea infrastructurii şi se lucrează destul de bine atât în teren, cât şi în pregătirea noilor proiecte, mai arată senatorul, fiind de părere că, în circa zece ani, ar trebui să ajungem la o reţea de drumuri expres si autostrăzi care să ne poată facilita o bună mobilitate în România.
În prezent, se lucrează la mai multe drumuri expres, la centura Bucureştiului şi la anumite pasaje importante finanţate din banii obţinuţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar, pe lângă proiectele derulate prin PNRR este foarte important să continuăm proiectele pe toate zonele şi să găsim finanţare pentru acestea.
"În următoarea perioadă trebuie să avem în vedere un acord de care să ne ţinem cu toţii şi infrastructura să-şi continue drumul indiferent pe mâna cui intră din punct de ved ministerial", a conchis senatorul.