Plafonul de finanţare prin IMM Invest este de 15 miliarde lei, dar dacă se ajunge să fie accesată această sumă, atunci Guvernul este dispus să majoreze plafonul la 20 de miliarde, a spus Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Conform oficialului, 7000 de firme au beneficiat de IMM Invest, circa 6 miliarde lei fiind consumaţi din acest program.
Guvernul urmează să publice programul de relansare economică şi toate ministerele vor avea partea lor în acest proiect, spunând foarte concret ce investiţii vor fi realizate în ţara noastră, a precizat domnia sa.
Cătălin Iapă a menţionat: "Guvernul se axează foarte mult pe relansarea economică, pe dezvoltarea unui plan care să fie vbiabil pe termen lung şi pe susţinerea companiilor din România. Încasările pe primul trimestru sunt mai bune decât prognozele. Investiţiile în infrastructură vor fi priorităţile Guvernului. Investiţiile vor beneficia de noi fonduri, iar banii de investiţii ajung direct în mediul de business. Vom fi foarte atenţi la investiţiile din zona de cercetare şi agricultutră. Atitudinea Guvernului este pro business. Sunt facilităţi pentru mediul privat, luate rapid de guvern. Susţinerea şomajului a fost o măsură care i-a ajutat pe angajaţi să nu părăsească firmele".
Domnia sa a menţionat că Ministerul Fondurilor Europene încurajează Unităţile Administrativ Teritoriale, primăriile şi companiile să îşi pregătească un portofoliu de proiecte care să fie finanţate prin fonduri UE: "Vrem să fim pregătiţi cu proiecte pentru a atrage bani din următorul ciclu de finanţare. Am avut creştere în primul trimestru pe partea de construcţii, ceea ce se datorează şi investiţiilor publice pe care le-am realizat. Nu am oprit niciun proiect şi am pornit şi altele noi. Am demarat 118 noi investiţii de la începutul acestui an, cu o valoare totală de peste 1 miliarde de lei. Am continuat programele mai vechi în zona rurală şi am plătit peste 2 miliarde lei pe programele PNDL din acest an, către primăriile din ţară. Pe Programul Operaţional Regional, în 2020 am semnat 489 de noi contracte şi am făcut plăţi de peste 1 miliard de lei. Aşadar, am direcţionat bani cât a fost nevoie în toate şantierele şi am început şantiere noi în ţară".