VIDEOCONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" / DANIEL DĂIANU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL: "Această pandemie este un şoc excepţional"

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2020

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

"Nu putem asista la o revenire fulminantă a economiilor"

"Suntem într-o fază în care încercăm să limităm stricăciunile"

Pandemia de Covid-19 este un şoc cu totul excepţional, în condiţiile în care nimeni dintre noi nu a trăit aşa ceva, iar sistemele medicale nu au fost atât de stresate niciodată, potrivit domnului Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi membru al Academiei Române, care subliniază: "Nu trebuie să subestimăm această situaţie, să ne gândim că putem asista la o revenire fulminantă a economiilor. Pandemia nu a fost învinsă. Cifrele ne descurajează. Mulţi nu înţeleg că dacă nu ai colaborarea cetăţenilor, dacă nu există un parteneriat între cei care administrează treburile publice şi mediul de afaceri, şi nu în ultimul rând un parteneriat cu cetăţenii, poţi să ajungi în situaţia unor noi măsuri percepute ca fiind foarte restrictive. Această criză are implicaţii de ordin economic şi social, dar şi psihologic. Ea trebuie gestionată cu grijă, cu înţelepciune, astfel încât cetăţenii să îţi fie alături".

Daniel Dăianu adaugă: "Criza izbeşte peste tot, dar există o varietate mare a capacităţii de a răspunde, de a amortiza acest şoc. Sunt state puternice care pot pune la bătaie resurse mari, state care au bănci centrale ce emit monedă de rezervă, şi sunt state emergente care au resurse limitate. Acestea din urmă nu pot face ce fac statele foarte puternice sau ţările care au bănci centrale ce emit monedă de rezervă".

Domnia sa aduce în atenţie situaţia statului român în condiţiile date, spunând: "În momentul actual ne aflăm într-o fază de încercare de limitare a stricăciunilor, nu într-o fază de construcţie. Este lăudabil faptul că explorăm şi ne gândim la noul model de dezvoltare, dar noi încă suntem în situaţia în care încercăm să limităm stricăciunile generate de pandemie. Peste tot în lume se face acest lucru. Stricăciunile privesc afaceri, dar în primul rând se referă la ceea ce reprezintă capitalul cel mai de preţ al unei corporaţii, al unei economii, al societăţii: oamenii. Maşini şi echipamente poţi importa, dacă plăteşti. Dacă nu ai oameni sănătoşi, pricepuţi, nu îţi funcţionează nimic. Oameni sănătoşi înseamnă şi minţi sănătoase, care să funcţioneze. Altfel, pierzi această cursă".

În opinia sa, trebuie să facem o distincţie majoră între perioada de gestionare a crizei şi perioada post-criză, când presiunile sunt foarte mari pe anumite zone.

"Capacitatea noastră de intervenţie este limitată"

Daniel Dăianu atrage atenţia că în lume se vorbeşte despre robusteţe, despre faptul că avem nevoie de o finanţare mult mai bună a sistemelor medicale, de o logistică mult mai bună, de bugete publice mult mai solide, iar în acest context subliniază că bugetul public al României este fragil.

"Când ai venituri fiscale de 26-27% din PIB, în timp ce media din UE este de circa 40%, iar în ţările învecinate veniturile sunt cu 6-8% peste nivelul din România, noi avem o capacitate limitată din acest punct de vedere", declară domnul Dăianu, adăugând: "Avem acest handicap de pornire. Am pornit în pandemia actuală cu un deficit structural foarte mare, de 4% din PIB, şi cu cel mai înalt deficit primar din UE, de peste 3% din PIB, deci capacitatea noastră de intervenţie este limitată. Teza că, odată ce sunt suspendate temporar regulile fiscale în UE, nu mai contează deficitul, este una falsă, foarte păgubitoare pentru noi. Putem să imaginăm deficite de 11-12% din PIB pentru a avea intervenţii masive, dar cu un asemenea deficit nu te mai poţi finanţa".

În opinia sa, discursul public actual creează, într-un fel, ţinte ce nu pot fi atinse.

Daniel Dăianu aminteşte şi de politica băncii centrale de la Bucureşti, subliniind că o relaxare a politicii monetare după modelul Băncii Centrale Europene (BCE) sau al băncilor centrale din Cehia ori Polonia, nu este posibilă.

"Încrederea cetăţenilor din Cehia şi Polonia în monedele lor nu se compară cu încrederea românilor în leu", spune Daniel Dăianu, menţionând: "O relaxare excesivă a politicii monetare, combinată cu un deziderat de a avea deficite cu două cifre ar aduce mari daune economiei noastre, ar destabiliza-o şi am avea chiar o criză a leului.

Trebuie să contextualizăm politicile pentru că, date fiind resursele noastre foarte limitate, este necesară o reexaminare a sistemului fiscal în anii ce vin, respectiv găsirea de modalităţi de creştere a veniturilor publice astfel încât România să le poată furniza cetăţenilor săi bunuri publice esenţiale şi să atenueze exodul către alte ţări".

Pe de o parte, trebuie să avem venituri bugetare mai mari, pe de alta, trebuie să capitalizăm la maximum resursele europene, conform domnului Dăianu.

"Mişcarea economiei noastre, în continuare, va fi complicată"

Mişcarea economiei noastre, în continuare, va fi complicată, spune Daniel Dăianu, subliniind că nu este vorba despre o revenire ca după o simplă recesiune. "Nu are cum să fie aşa. Apetitul pentru investiţii este sever afectat. Era şi înainte de pandemie, iar acum se economiseşte mai mult", susţine oficialul Consiliului Fiscal, adăugând: "Multe companii au o abordare de reinginerie, numai că acum suntem în situaţia în care multe societăţi «îşi ling rănile», iar unele nu vor rezista. În acest caz, guvernele şi oamenii de afaceri nu trebuie să lase ca restructurările şi corecţiile să fie sălbatice. Sunt unele porţiuni ale economiei unde vor avea loc restructurări sălbatice, cu victime mari în lumea corporatistă. Important este să încercăm să restructurăm cu un ghidaj. Ajustările vor fi foarte grele".

"După această pandemie, va trebui să judecăm funcţionarea economiilor şi a UE"

Daniel Dăianu menţionează că şi la nivelul Uniunii Europene se vorbeşte despre revenire, repornire a unor sectoare, respectiv despre nevoia de a repara economiile şi de a interveni în zonele cu mare suferinţă.

"După această pandemie, va trebui să judecăm funcţionarea economiilor şi funcţionarea Uniunii Europene", precizează Daniel Dăianu, adăugând: "Trebuie să avem capacitatea să fim mai prompţi şi mai eficace în stăvilirea unui şoc neconvenţional advers de o asemenea forţă cum este această pandemie.

Cred că pandemia poate să fie o lovitură decisivă, iar pachetul UE de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, care sperăm că va fi validat de Consiliul European, atestă faptul că Berlinul, mai ales, a realizat că acesta este un «moment Hamiltonian» pentru istoria UE, dacă nu va fi acceptat faptul că în momente de criză trebuie să intervii cu ceea ce parţial poate fi şi o mutualizare a unor resurse, a unor capacităţi de acţiune.

Dacă executarea acestui program nu va reuşi, cred că va fi rău, clivajele se vor adânci în UE. Există şi o stare de spirit care atestă din păcate alunecarea către extrema stângă şi cea dreaptă, ceea ce creează îngrijorare".

Potrivit domnului Daniel Dăianu, în anii următori, bătălia se va duce între liberalism şi iliberalism, iar de mersul economiilor va depinde şi democraţia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb