VIDEOCONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" / LASZLO BORBELY, CONSILIER DE STAT LA CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU: "Pentru proiectele viitoare, este nevoie să finalizăm Strategia Integrată Energie-Schimbări Climatice"

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2020

Laszlo Boirbely

Laszlo Boirbely

În zona dezvoltării durabile, ţara noastră este un fel de catalizator, un hub regional cu obiective precise, dar deşi avem un comitet interdepartamental - Guvernul României - şi vom avea un Consiliu Consultativ, nu suntem pregătiţi în unele domenii, cum este de exemplu eficienţa energetică pentru care avem şi o strategie făcută cu Banca Mondială, a arătat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Laszlo Boirbely a precizat: "La nivelul României trebuie să finalizăm Strategia Integrată Energie - Schimbări Climatice, care ar trebui aprobată de Guvern. Pe baza ei vom discuta proiectele viitoare, inclusiv cele din industria turismului şi a marilor companii, dar trebuie să ne mişcăm foarte repede şi să fim activi la nivelul Uniunii Europene.

După această pandemie, nu ne vom reîntoarce la obişnuinţa de dinainte, ci vom avea de-a face cu o nouă realitate economică. De aceea, am insistat ca măcar semestrul european de anul viitor să fie construit pe baza celor 17 obiective de dezvoltare durabilă şi să avem parte de o schimbare operativă a paradigmei privind relansarea economică".

Domnia sa a arătat că ţara noastră trebuie să profite de ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene, care nu a renunţat la principiile care au fost anunţate cu privire la Green Deal. Domnul Borbely a spus că trebuie să punem accent pe economia circulară, că este necesar să pregătim zona economică privată, în condiţiile în care fondurile de investiţii au anunţat că vor aloca bani acolo unde antreprenorii vor demonstra că proiectele viitoare respectă potlitica de decarbonizare economică, de reciclare, că sunt favorabile mediului înconjurător şi contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

Şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă s-a referit şi la viitorul hub pentru hidrogen care va exista în ţara noastră.

"Am organizat în urmă cu trei săptămâni întâlnirea pe hidrogen. Menţionez că avem un memorandum aprobat de Guvern în urmă cu 45 de zile, pe baza căruia vom crea un hub de hidrogen cu specialiştii de la Râmnicu Vâlcea şi cu alţi cercetători din ţara noastră. În luna iulie, vom avea parte de vizita unui investitor în acest domeniu şi ţin să arăt că sunt mai mulţi investitori interesaţi de producerea de hidrogen", a spus Laszlo Borbely, fără a oferi alte informaţii cu privire la un orizont de timp în care noua tehnologie va putea fi folosită pe scară largă în ţara noastră.

În privinţa proiectelor viitoare, consilierul de stat a declarat că în perioada următoare va fi organizată o întâlnire cu principalele structuri asociative din administraţia publică locală.

"A fost o lacună anii trecuţi, când nu am reuşit să pregătim din timp proiectele, dar anul acesta, din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică Guvernul a alocat fonduri pentru pregătirea proiectelor pce vor fi finanţate din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. O parte dintre acestea vor privi şi implementarea mecanismului de tranziţiei echitabilă. În 21 iulie, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, cu care vom discuta despre pregătirea strategiilor locale pentru perioada 2021-2027. Fiecare regiune va trebui să facă un plan de tranziţie justă în perioada următoare. Avem o concepţie, suntem consideraţi hub regional pe dezvoltare durabilă, vom avea un consiliu consultativ alcătuit din 34 de personalităţi şi vom avea un plan de acţiune până în 2030 bazat pe cele 17 obiective de dezvoltare durabilă", a afirmat Laszlo Borbely.

Consilierul de stat a mai arătat că departamentul pe care îl coordonează colaborează cu Ministerul Fondurilor Europene pe viitorul program operaţional 2, care va fi dedicat Dezvoltării Durabile, şi care este negociat acum cu Comisia Europeană.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. A inviat eternul Lotzi. Nu putea o asemenea valoare sa ramana fara coledzi. Cum sa fie udemereul in afara banului public. Mai ales Lotzi care se pricepe atat de bine la nimic

    Vouă va arde de glume cu ungurul bulan și țara arde.

    D-le Consilier de stat Laszlo la Cancelaria lui Ludovic nu poți să faci și lucuri folositoare? Dacă nu știi îți spun eu: încă ne facem la greu nevoile în fundul curții și mulți nu ne putem căca de foame.Daca mai ai ceva materie cenușie la bibilică, fă nene proiecte care să-i ajute pe împricinații, lasă fanteziile pentru secolul următor.Sincer credeam că te-ai dat la fund si-ti vezi liniștit de bătrânețe sau de familie, când colo iacă ditamai consilier la cancelarie! Oare nu ți-o fi prea greu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb