VIDEOCONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" / TĂNASE STAMULE, CONSILIER DE STAT PE PROBLEME ECONOMICE: "Economia românească, upgradată prin fondurile structurale din programul Green Deal"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2020

"Economia românească, upgradată prin fondurile structurale din programul Green Deal"

Guvernul are trei direcţii strategice pentru relansarea economiei naţionale, iar fiecare dintre acestea este structurată pe mai multe subcategorii, a afirmat Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul economic.

Conform domniei sale, prima direcţie se referă la stimularea cererii şi ofertei agregate.

"Este vorba despre un pachet de 50 miliarde lei, pe care Guvernul le alocă anul acesta prin fonduri europene şi granturi de la bugetul de stat. Pachetul respectiv are în centru programul IMM Invest, care până acum a dus la creditarea a peste 7500 de companii. Pe actuală schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană putem aloca pentru pentru acest program până la 20 miliarde lei, ceea ce ar însemna cel puţin 20.000 de firme beneficiare. Dacă va fi aprobată de Comisia Europeană noua schemă de alocare stabilită prin lege de Parlament, adică un plafon de 30 miliarde lei pentru acest an, vom putea să oferim banii respectivi pentru creditarea companiilor", a precizat consilierul de stat Tănase Stamule.

A doua componentă priveşte capitalul de lucru pentru companiile mari, pentru care Guvernul va aloca un sprijin de 8 miliarde lei, peste care vor mai fi date 5 miliarde lei cu titlu de granturi din partea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi încă 5 miliarde lei pentru contractarea pe Programele Operaţionale Regionale 1 şi 2 din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. La toate aceste finanţări, domnul Stamule a menţionat că se adaugă măsurile active pe care le ia Guvernul - plata şomajului tehnic, şomajului parţial - pentru stimularea companiilor care îşi păstrează numărul de angajaţi sau mai angajează în plus şi alte persoane, măsuri care mai scot din bugetul de stat încă 7 sau 8 miliarde lei.

Tănase Stamule a spus: "Prima parte a acestui pachet, adică undeva la 11 miliarde euro, aproape 5% din PIB, va fi alocată de Guvern anul acesta, pentru combaterea efectelor pe termen scurt a pandemiei Covid. Anul viitor, mergem pe două direcţii de dezvoltare, care vor fi finanţate din fondurile structurale şi din aşa numiţii fresh-money alocaţi de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei, iar România va beneficia de aproximativ 32 miliarde euro. Pentru această sumă avem patru mari direcţii de acţiune: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii feroviare şi rutiere, modernizarea infrastructurii energetice, prin trecerea de la energia pe bază de cărbune la cea pe bază de gaz (de exemplu - creşterea numărului gospodăriilor conectate la reţeaua de gaze naturale), sistemul de irigaţii şi sistemul de sănătate cu cele trei spitale regionale şi investiţii mari în ceea ce priveşte utilarea şi modernizarea spitalelor judeţene. Aceste sunt cele patru direcţii pentru fresh-money. Acum se aprobă proiectele şi indicatorii tehnico-economici, pentru ca de anul viitor să dăm drumul la şantiere. Tot în acest scop am dat centurile rutiere către autorităţile publice locale pentru ca să poată să gestioneze proiectele respective, astfel încât capacitatea noastră de a atrage bani europeni să crească".

A treia direcţie strategică a Guvernului o reprezintă fondurile structurale, care sunt în jurul Green Deal, şi care, conform lui Tănase Stamule vor fi folosite "pentru a face un upgrade economiei româneşti".

"Aici vom avea peste 5 miliarde de euro pe zona de IMM-uri şi pentru a digitaliza economia românească. Fondurile structurale pentru viitorul exerciţiu financiar multianual sunt mult mai sofisticate decât cele de până acum pentru că stimulează transformări profunde ale economiei pentru a trece la noile priorităţi europene, respectiv digitalizare, economie circulară şi tot ce înseamnă partea asta verde. Norocul nostru este că prin fresh-money vom reuşi în paralel să dezvoltăm şi infrastructura mare, în timp ce reorganizăm economia prin fondurile structurale", a precizat Tănase Stamule.

Consilierul de stat susţine că este vorba în total despre un pachet de aproape 10 miliarde euro pe an, pentru următorii cinci ani-şase ani şi că prin schimbarea structurii economiei, vor apărea ramuri economice care să aducă o plusvaloare mare economiei naţionale, fapt ce va fi reflectat şi într-o creştere consistentă a Produsului Intern Brut.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va.... Vom.....

    Intenția guvernului României de a finanța programul de munca flexibila Kurzabeit din împrumuturi de la UE este o frauda uriașă.

    Practic se împrumută statul în contul corporațiilor iar dobânzile le plătesc cetățenii. 

    O frauda de proporții.

    Băncile sunt sisteme de crima organizata.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb