Viitorul AeRO, clădit cu producători de tacâmuri, hârtie igienică şi cauciuc

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2015

Viitorul AeRO, clădit cu producători de tacâmuri, hârtie igienică şi cauciuc

Una dintre primele companii transferate de pe Rasdaq a avut o lichiditate de 140 de lei, în 2014

Tranzacţiile zilnice pe AeRO au totalizat 144.448 de euro, la o lună după lansare

INOX Măgurele (INOX), Petrocart Piatra Neamţ (PTRC) şi Ducatex Jilava (GUFX), primele trei companii care s-au transferat de pe Rasdaq pe AeRO începând de pe 27 martie 2015, au fost prezente vineri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi vor încerca să pună umărul la succesul sistemului alternativ de tranzacţionare, pe care îl aşteaptă CEO Ludwik Sobolewski şi echipa BVB.

Numai că datele financiare şi lichidităţile acestor societăţi nu par foarte încurajatoare pentru potenţialii investitori, la prima vedere. Conform descrierii BVB, INOX Măgurele este specializată în producţia de echipamente pentru uz profesional pentru bucătării, servirea produselor alimentare, zonele de prelucrare şi afişare a produselor alimentare. În 2013, cifra de afaceri a companiei a fost de 2,8 milioane euro, cu un profit de circa 200.000 euro. Anul trecut, investitorii au tranzacţionat peste 19.000 de acţiuni INOX, pentru aproximativ 4.300 de euro. Cei mai importanţi acţionari ai INOX sunt preşedintele Consiliului de Administraţie, Ion Bazac, cu 15,28% din acţiuni, şi Şerban-Andrei Buduleci, cu 15,14% din capitalul social.

În plus, Călin Săndel, directorul general INOX SA, a declarat, vineri, că există tot mai puţine companii româneşti de producţie, multe dintre ele intrând în faliment în ultimii 25 de ani: "În 2006 am stopat producţia de masă pentru tacâmurile de argint. Din păcate, un an mai târziu am fost nevoit să închid cărţile de muncă, pentru 90% din angajaţi, dar acum pot să spun că vom avea un an bun, iar produsele noastre vor fi disponibile pe pieţele externe".

A doua companie venită de pe Rasdaq, Petrocart, activează pe piaţa de hârtie absorbantă (care include hârtie igienică, prosoape de bucătărie, şerveţele de masă şi şerveţele nazale). PTRC a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 10,7 milioane de euro şi un profit de circa 107.000 de euro. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Asociaţia Petrocart, cu 45,95% din capitalul social, şi SIF Banat-Crişana cu, 30,17% din acţiuni. În ultimul an, au fost tranzacţionate aproape 301.000 de acţiuni PTRC, cu circa 43.000 de euro.

A treia companie transferată pe AeRO este un producător de cauciuc, Ducatex Jilava având o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro, cu un profit de doar 16.000 de euro. În 2014, au fost tranzacţionate 366 de acţiuni GUFX, în valoare de numai 140 de lei. Cele trei societăţi venite de pe Rasdaq pe AeRO au fost asistate la transfer de casa de brokeraj Prime Transaction.

Relansarea sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, sub denumirea AeRO, a cunoscut apogeul în prima zi, chiar în şedinţa de debut, după care emitenţii nu au mai trezit interesul investitorilor. Pe 25 februarie, când au fost listate companiile "Delivery Solutions" şi "Carpathia Capital", a fost înregistrată o lichiditate de circa 63.555 euro. După o săptămână, valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut de peste 118 ori, la valoarea de 537 de euro, în şedinţa din 5 martie.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ne-a spus atunci că valoarea tranzacţiilor va creşte odată cu extinderea oportunităţilor de investiţii şi ca rezultat al implicării investitorilor de retail, AeRO fiind "o piaţă pentru companii mici, cu valori mici ale free float-ului".

Optimismul echipei de la Bursa de Valori Bucureşti pare să nu-şi găsească argumentele dacă urmărim evoluţia tranzacţiilor zilnice pe AeRO. Minimul lichidităţii, de 95,7 euro, a fost atins chiar în ultima şedinţă de tranzacţionare, din data de 27 martie 2015. De la lansarea AeRO pe 25 februarie şi până acum a fost înregistrată o lichiditate totală de 144.448 de euro.

Un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că acţionarii a 245 de societăţi au decis să treacă pe AeRO, conform legii de desfiinţare a pieţei Rasdaq. ASF a notificat 880 de societăţi despre intrarea în vigoare a Legii 151/2014, privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate. Autoritatea a transmis că pentru 332 de societăţi, acţionarii au decis să facă demersuri în vederea admiterii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare astfel: 9 societăţi pe piaţa reglementată administrată de BVB, 245 pe ATS-ul administrat de BVB, 32 pe ATS-ul administrat de SIBEX, iar 46 de societăţi au împuternicit Consiliul de Administraţie să decidă asupra sistemului alternativ pe care vor fi tranzacţionate acţiunile societăţii.

Companiile de pe Rasdaq aveau obligaţia să convoace adunările generale extraordinare ale acţionarilor (AGEA) în termen de patru luni, de la data intrării în vigoare a Legii 151/2014 (27.10.2014), ca să decidă admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, pe un ATS sau delistarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb