VIKTOR ORBAN SPUNE CĂ ELECTORATUL I-A VALIDAT POLITICILE ÎN ALEGERI  "Este normal ca băncile să rămână parte a unui sistem echitabil de împărţire a poverii"

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2014

Premierul ungar Viktor Orban consideră că victoria la alegerile legislative de duminică reprezintă o validare a politicilor sale şi, în consecinţă, s-a declarat hotărât să le continue, deşi unele dintre ele au fost criticate de Uniunea Europeană, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE. "Alegătorii au spus «da» noului nostru sistem legislativ, inclusiv noii Constituţii, noului nostru model economic, bazat pe muncă, şi unui guvern condus de un partid popular european", a punctat Orban la prima conferinţă de presă după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor.

Partidul său Fidesz s-a prezentat la acest scrutin fără un program electoral, mizând în special pe rezultatele economice bune reflectate mai ales în reducerea deficitului bugetar, diminuarea şomajului şi scăderea cu 20% a preţului la energie.

Măsurile economice la care Orban face aluzie, precum noile impozite percepute sectorului financiar-bancar şi companiilor străine din sectorul energetic, naţionalizarea fondurilor de pensii şi controlul sporit al guvernului asupra Băncii Centrale, au fost sever criticate de Comisia Europeană. Dar ele au condus la creşterea veniturilor la buget, astfel că guvernul de la Budapesta nu a mai avut nevoie de împrumuturi de la FMI.

El s-a referit în mod special la impozitul perceput sectorului bancar, remarcând faptul că, în pofida acestui impozit foarte criticat atunci când a fost introdus, băncile au reuşit anul trecut să obţină profit. "Cred că este normal ca băncile să rămână parte a unui sistem echitabil de împărţire a poverii", a subliniat premierul conservator, citat de Agerpres.

Întrebat, în altă ordine de idei, despre creşterea cu patru puncte procentuale a popularităţii formaţiunii extremiste Jobbik, care a obţinut 20,7% din voturi, Orban a răspuns că partidul său Fidesz, votat de 44,5% dintre alegători şi care ar putea avea o majoritate de două treimi în Parlament, "este garanţia ca Jobbik să nu poată juca un rol determinant". Cât despre alianţa opoziţiei de stânga, aceasta s-a situat pe locul secund, cu numai 25,9% din voturi.

Cu ajutorul majorităţii din parlament, Orban a reuşit în primul mandat să pună sub control toate instituţiile şi vocile opozante, precum mass-media şi justiţia, dar şi economia şi cultura. De altfel, controlul asupra mass-media a permis partidului Fidesz să fie avantajat în dezbaterile electorale difuzate, fapt criticat de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb