VIRGIL POPESCU: "Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica la BVB"

S.B.
Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2022

"Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica la BVB"

Fondul pregăteşte şi listarea Salrom, conform declaraţiilor lui Johan Meyer

Fondul Proprietatea va lista, la Bursa de Valori Bucureşti, cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica, "cât mai curând posibil", fără a aştepta ca guvernul să se alăture, a anunţat ministrul Energiei Virgil Popescu, informează Economedia.

Ministrul a mai adăugat că Guvernul este de acord cu această soluţie, în contextul în care statul are interdicţie la vânzarea participaţiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a ţintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare şi Rezilienţă post-pandemie.

Fondul Proprietatea deţine 20% din Hidroelectrica, iar România deţine 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicţie de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acţiuni la firmele de stat, argumentând că este împotriva interesului naţional, deoarece pandemia ar putea scădea preţurile acţiunilor.

"Interdicţia parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susţinem listarea întregii participaţii a Fondului sau a unei părţi a acesteia, de cel puţin 15%, la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru Reuters . "Vom vota pentru!", a menţionat el.

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica.

"Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO pentru Hidroelectrica şi să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziţie excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori Bucureşti", a spus Meyer.

El a spus că valoarea participaţiei listate va fi determinată de interesul şi condiţiile pieţei.

Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale.

Fondul, care este condus de managerul de investiţii Franklin Templeton, a fost înfiinţat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului şi deţine participaţii minoritare într-o serie de firme de stat.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participaţia sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Meyer a spus că statul a lăsat la latitudinea acţionarilor minoritari să înainteze cu listarea, din cauză că Guvernul nu a reuşit să schimbe în Parlament legea care îi interzice înstrăinarea participaţiilor statului.

El a spus că Fondul a obţinut deja aprobarea de principiu pentru a-şi lista participaţia la producătorul de sare Salrom. Fondul Proprietatea deţine 49% din producătorul de sare.

"Putem folosi o abordare similară cu alte companii din portofoliul nostru", a spus el pentru Reuters.

Cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, bursa de la Bucureşti este printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est şi are mare nevoie de lichiditate.

Meyer a spus că moratoriul a fost, din păcate, restrictiv.

"Au trecut doi ani în care s-ar fi putut face multe progrese în atragerea de noi investiţii la Bursa de Valori Bucureşti", a spus el.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. ar fi frumos sa se poata con verti actiuni FP (deja detinute) in actiuni Hidro. Si in ipo si dupa. Daca e facuta cu cap treaba, este realizabila.

    De peste 10 ani listati Hidro, dar doar "din gura".

    1. Se va lista, Hidro are nevoie de investitii majore in retehnologizari, bani pe care FP nu are interes sa ii aduca.

      se va lista, americanii au interes sa isi scoata capitalul din Ro (fondul proprietatea) fara taxe

    Cel putin 15% inseamna 20% la FP care lichideaza tot. Din ce scrie reiese ca nu va fi majorarea de capital, ci isi va vinde FP actiunile. La cererea care va fi pentru Hidroelectrica ar fi pacat sa nu ridice bani din piata. Dar cum scrie cineva mai sus este o poveste veche si ar fi mare minune sa se intample.

    FP are cartile facute la Hidro dar la ce pret?

    1. Pai la evaluarea actuala facuta de FP, de 42,6 miliarde RON pentru Hidroelectrica, este un calcul simplu, impartim suma asta la cele 448 milioane de actiuni care compun capitalul social, si rezulta 95 de lei pe actiune, pretul nominal de 10 lei.

    Energia e la maxime istorice iar en. hidro e și verde deci interes maxim,dacă va fi listata! Preț astronomic iar Fondurile de Pensii vor urca prețul la cer! FP va lua 2-3 mld$ iar majoritatea banilor vor pleca din țară! Să zicem 1,5 mld $

    Asta pentru că s-a taraganat listarea,apoi PSD a venit cu tampenia legislativă ! 

    Ce e de făcut? Întârzierea listării până prețul energiei se mai domolește iar Fondurile de Pensii nu se aruncă în groapă provocând o gaură de proporții din banii contribuabililor!

    Așadar,cuv ântul cheie taraganarea dle Popescu chiar dacă ambasadorul SUA va face presiuni! 

    1. tovarasi! eu propun sa nu fie nicio listare. statul sa nationalizeze detinerea FP la HDR. ulterior, sa o distribuie poporului, pe gratis! cate o actiune de fiecare, ca sa ajunga la toata lumea.

      iara un fel de pt toti prosti

      nu vor cumpara fondurile de pensii tot si la orice pret, stai linistit

      Dle, ia fi atent ce s-a întâmplat în timp

      Când am vândut Petrom petrolul se "târa" pe la 20$ barilul ,evident că Năstase a,Dan Ioan Popescu etc au luat comision de succes ( de 5-10% spun unii) pentru performanta de a vinde SNP cu 600 mil € !adică profitul pe un an! Acțiunea, în prima zi a fost de 0,o4 lei iar după 2 luni de 0,024 lei! 

      Când am vândut acțiuni Alro, la ruși, transa a doua aprox 20% ,după ce le mai gândisem alte 60%,acțiunea era la bursă pe la 4,5 lei,dar cineva trebuia să ia comision de succes și statul român a vândut pe la 1,8 lei acțiunea! A urmat o creștere accelerată pe la 12 lei acțiunea! Poți crede?  

      Acum,cu Hidroelectrica FP vrea să vândă, poate prețul va fi cu 100% peste față de prețul normal, vom sări,vom cumpăra ,banii în străinătate iar peste un an prețul va fi la jumătate! Repet, americanii se vor implica si vor face presiuni! Un precedent: când Patriciu a vândut Petromidia unde un american Stephenson( ce deținea 20%), penal de altfel si fost consilier a lui Clinton,s-a obținut un preț astronomic la vânzare pentru că după câteva luni să vină marea criza din 2009 ! Nu știau americanii ? 

      Acum nu stiu că Hidroelectrica nu aduce un superpret? E așa greu de văzut?

      Și tu mă faci comunist că gândesc? 

      Scuze: prima zi la SNP 0,04 iar după 2 luni 0,24 !

    Este un moment bun si se intampla exact ce trebuie sa se intample: listare fara ca statul sa isi scada prea mult participarea la Hidroelectrica. Apoi resurse pentru retehnologizari vor fi, din profiturile anuale, deoarece lucrarile oricum nu se pot face toate deodata.

    1. Pentru Hidroelectrica este un moment bun,pentru FP un moment UNIC pentru țară un moment cum nu se poate mai prost! FP vinde ,din țară pleacă ca dividende să zicem 1- 1,5 mld $! Cine dă bani la Hidroelectrica pentru investiții că nu înțeleg?

      Cei 1-1,5 mld dividend pleaca din banii celor care vor sa cumpere actiuni la Hidroelectrica, romani si multi straini, vandute posibil la suprapret, exact ca privatizarea BCR intr-un moment bun.

      Investitiile se vor face din profitul Hidroelectrica, adica 1,5-2,5 miliarde de lei annual. Eventual, statul poate sa mai faca o majorare de capital pe bursa la care nu participa si isi dilueaza 5-10% din participatie, daca pretul va fi favorabil.

    Criza energetica este determinata in buna masura de lipsa investitiilor in noi capacitati de productie.Toate soc din sectorul energetic inclusiv hiroelectrica au nevoie de fonduri masive pt. investitii . Bursa poate contribui din plin la obtinerea sumelor necesare Se pare ca chiar si in plina criza actuala coalitie de guv. nu poate intelege ac. lucru .Ce a facut dl. min. Popescu pr modificarea legii care nu permite listarea soc in care statul detine o pondere importanta?Cei dela F.P.sunt destepti si au inteles ca acum este un moment ultra favorabil sa obtina o caruta de bani din vazarea unei parti din actiunile detinute.Se pare ca statul roman intelege mai greu.Dl Popescu e bucuros ca F.P.vinde desi fondurile obtinute nu vor ajunge la societate pt inv.

    Daca nu se poate modifica legea mentionata cine-l opreste pe dl Popescu sa mandateze reprezentatii MEc. din C.A. hidro electrica sa intieze o majorare de capital prin care sa adune fondurile necesare pt inv. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb