VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ECONOMIEI ŞI ENERGIEI: "Exploatarea gazelor din Marea Neagră rămâne o prioritate"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 septembrie 2020

Virgil Popescu: "Da, (exploatarea gazelor din Marea Neagră) rămâne o prioritate. Declaraţia premierului a fost făcută la Orşova, eram acolo, când am inaugurat conducta de interes naţional pe vechiul traseu al gazoductului Nabucco, de la Prunişor la Jupa. Este evident că exploatarea gazelor din Marea Neagră este o prioritate".

Virgil Popescu: "Da, (exploatarea gazelor din Marea Neagră) rămâne o prioritate. Declaraţia premierului a fost făcută la Orşova, eram acolo, când am inaugurat conducta de interes naţional pe vechiul traseu al gazoductului Nabucco, de la Prunişor la Jupa. Este evident că exploatarea gazelor din Marea Neagră este o prioritate".

Ministrul spune că este nevoie de o altă majoritate în Parlament pentru modificarea Legii Offshore Virgil Popescu: "Cu certitudine preţul gazelor va fi mai mic în iarna lui 2020 decât în iarna lui 2019" Romgaz şi-a majorat producţia cu 10%, mai spune ministrul Economiei şi Energiei

Exploatarea gazelor din Marea Neagră rămâne o prioritate pentru Guvernul României, a declarat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Popescu a mai spus, printre altele, că preţul gazelor în iarna lui 2020 va fi mai mic decât în iarna lui 2019, precum şi că Romgaz şi-a majorat producţia cu 10% în ultima perioadă.

Acesta a precizat: "Da, (exploatarea gazelor din Marea Neagră) rămâne o prioritate. Declaraţia premierului a fost făcută la Orşova, eram acolo, când am inaugurat conducta de interes naţional pe vechiul traseu al gazoductului Nabucco, de la Prunişor la Jupa. Este evident că exploatarea gazelor din Marea Neagră este o prioritate. Trebuiau îndeplinite mai multe condiţii pentru ca aceasta să înceapă: abrogarea OUG 114 a fost făcută, schimbarea sau renunţarea la obligaţia de vânzare a 50% pe piaţa centralizată a fost realizată şi înlocuită cu acest gas release program, care aduce beneficii prin scăderea preţului gazului; mai rămâne de modificat Legea Offshore care am spus că nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern modificări la Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că, uitaţi-vă, suntem într-un proces electoral în desfăşurare şi nu cred că este un moment prielnic. Nu avem în acest moment o majoritate în Parlament şi gândiţi-vă că discutăm cu un Parlament care a interzis timp de doi ani de zile vânzarea oricăror active, acţiuni la orice companie a statului român".

Declaraţia lui Popescu privind gazele din Marea Neagră a venit după ce, la inaugurarea demarării unei investiţii Transgaz la Orşova, premierul Ludovic Orban nu a menţionat gazele din Marea Neagră ca posibile gaze care să alimenteze conducta a cărei construcţie tocmai începea şi implicit să alimenteze gospodăriile din zonă.

Ministrul a mai precizat în intervenţia sa de ieri că oferta de gaze este în prezent mai mare decât cererea, motiv pentru care preţul a scăzut şi pentru care România a exportat în 13 şi 14 septembrie gaz natural prin punctul de la Csanadpalota (Ungaria) pentru prima dată din vara lui 2018 încoace.

"Oferta de gaze este mai mare decât cererea şi evident avem o ieftinire a preţului gazelor naturale ajungând chiar un pic sub preţul bursei de la Viena. Asta înseamnă că piaţa românească devine o piaţă funcţională şi de aceea fluxul de gaze este şi de ieşire din România nu doar de intrare în România. Vestea bună va fi şi pentru consumatorul industrial şi pentru cel casnic, că preţul gazului natural în România va fi mai scăzut", a spus ministrul Economiei şi Energiei.

Întrebat unde se va duce preţul gazelor la iarnă, acesta a declarat că "nu putem compara preţul din octombrie, noiembrie sau decembrie cu preţul de acum, dar cu certitudine preţul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna lui 2019".

Totodată, ministrul a mai spus că producţia de gaze a Romgaz (SNG) a crescut cu 10% în ultima perioadă. Amintim că producţia Romgaz a fost redusă de către companie după prăbuşirea preţului gazului în lunile de maxim ale crizei sanitare şi economice Covid-19.

"Producţia Romgazului a crescut în ultima perioadă cu 10%. Acolo a fost o întărire a echipei manageriale şi s-a văzut, s-au redeschis sonde şi Romgazul a reuşit să-şi crească cam cu 10% producţia. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaze pe piaţa românească mai mare, iar implicit toată lumea ar avea de câştigat: scade şi preţul la gaz şi repet şi industria românească devine mai competitivă", a spus Virgil Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb