VIRGIL POPESCU: "Nu cred că există un moment mai prielnic decât acum pentru liberalizarea pieţei la gaze naturale"

S.B.
Politică / 15 iunie 2020

"Nu cred că există un moment mai prielnic decât acum pentru liberalizarea pieţei la gaze naturale"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că momentul pentru liberalizarea pieţei energiei este unul "prielnic", având în vedere preţul scăzut pe pieţele europene. El acuză opoziţia unor operatori de pe această piaţă care vor să menţină preţuri ridicate, deşi ei cumpără energia mai ieftin, şi anunţă că autorităţile vor aplica prevederile Legii Concurenţei pentru a-i obliga pe furnizorii care nu fac acest lucru să-şi modifice ofertele, informează news.ro.

"Faptul că ei oferă aceleaşi preţuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile", spune Virgil Popescu.

"Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a pieţei la gaze naturale, când preţul pe pieţele europene şi regionale este jos. (...) Desigur, am văzut reacţii ale furnizorilor sau non-reacţii ale anumitor furnizori care nu doresc să scadă preţul la gaze, doresc să menţină aceeaşi ofertă la acelaşi preţ. Or, după mine nu e un comportament corect în piaţă; dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. De aceea avem Legea concurenţei care ne va permite, în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim şi pe baza Legii Concurenţei să-i obligăm pe acei furnizori, până piaţa se aşază, timp de şase luni de zile, să-şi modifice ofertele în aşa fel încât să intre şi alţi competitori pe piaţă", a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, unde a fost invitat la "Ora Guvernului".

El a menţionat că actuala lege a energiei pune piedici în ceea ce priveşte extinderea unor operatori din acest domeniu.

"Sunt deja alţi competitori pe piaţă care oferă un preţ mai mic, dar ghici? Tot această Lege a energiei electrice nu-i lasă, spre exemplu, pe cei din Oltenia să vândă în Iaşi, pentru că administrativ au o blocare şi trebuie rezolvat şi acest lucru, că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Or, asta nu e normal. Ne vom asigura că, dacă piaţa este liberă, să fie liberă şi funcţională", a spus ministrul.

Popescu a susţinut, totodată, că "nu vor rămâne aşa" situaţiile în care operatorii din domeniu menţin preţurile sau scad "în bătaie de batjocură" tarifele.

"Am promis prin programul de guvernare că vom scădea preţurile. În urma liberalizării veţi vedea că de la 1 iulie va scădea preţul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face de la 1 iulie sau după 1 iulie, imediat. Faptul că ei oferă aceleaşi preţuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că aşa vor rămâne lucrurile", a declarat Virgil Popescu.

Potrivit sursei citate, acesta a reafirmat că Guvernul va defini noţiunea de consumator vulnerabil până la finalul acestui an pentru ca schema de susţinere a acestor consumatori să fie pregătită la începutul anului viitor, când se va liberaliza preţul energiei electrice.

"Preţul la energie electrică este mai mare pentru că avem cerere mai mare decât oferta", a explicat ministrul, arătând că este nevoie de crearea unor noi capacităţi de producere a electricităţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu e posibil ca cei 2 producatori din gaze din Romania sa invoce faptul ca au costuri mari de productue si nu pot ieftwni gazele, atata timp cat de fapt n au investit nimic si totate instalatiile sunt amortizate. Deasemenea, omw a devenit xel mai mare importator de gaze rusesti. Fazele rusesti costa 28 lei mwa si ei il vand cu 70- 80 de lei. Este o mizerie ceea ce fac. De fapt statul roman este artizanul acestei politici de distrufere a imdustriei romanesti. Rusine!!

    Să vedeți ce specula capitalistă oribila, de taraba, iese, pe spinarea consumatorului român.

    locuiesc in zona centrala de case, tot mai multi vecini renunta la centralele de incalzire pe gaz si opteaza pentru instalare diverse centrale cu combustibil solid, sobe, godine, etc, in care ard pe linga lemne si diverse deseuri din plastic pentru a se incalzi pe perioda ierni. spal masina de 2-3 ori pe saptamana de funiginea care se depune din aer

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb