Statele UE vor cere oprirea termocentralelor pe cărbune şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili. UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe, informează Digi24.
Potrivit Digi24, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la Digi24 depre efectele acestei decizii asupra mineritului din România şi asupra celorlalte sectoare care depind de cărbune şi extracţie.
"Noi susţinem pactul verde european, susţinem Green Deal, dar cărbunele reprezintă o importantă parte a mixului energetic românesc şi asta nu se poate face peste noapte. Pentru a putea trece de la cărbune la energia verde avem nevoie de o perioadă de timp şi combustibil de tranziţie, care e gazul natural, România fiind un producător de gaze naturale. România s-a alăturat altor 16 state europene care susţin folosirea gazului natural ca şi combustibil de tranziţie", a spus Virgil Popescu la Digi24.
Ministrul a vorbit despre planurile de reorganizare ale sectorului cărbunelui.
"Avem un proiect de reorganizare a complexului energetic Hunedoara. Pe ordonanţa 60, compania va fi împărţită în două, termocentrala de la Mintia va merge către autorităţile locale, unde va putea fi modernizată trecerea pe gaz a unor grupuri care acum sunt pe cărbune, iar termocentrala de la Paroşeni împreună cu cele 4 mine vor forma un alt complex", a explicat el.
"Termocentrala Paroşeni îndeplineşte sandardele de mediu, nu are probleme cu emisiile CO2, dar şi acolo putem merge mai departe şi utiliza energia regenerabilă, un baraj unde poate fi făcută o microhidrocentrală şi, de asemenea, trecut un grup pe gaz", a spus ministrul, potrivit Digi24.