VIRGIL POPESCU: "Ţara noastră devine un nod important în ceea ce priveşte energia electrică şi gazele naturale"

V.G.
Politică / 19 octombrie 2022

"Ţara noastră devine un nod important în ceea ce priveşte energia electrică şi gazele naturale"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că, prin proiectul unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, realizat în comun cu Azerbaidjan, România devine un nod important în ce priveşte energia electrică şi gazele naturale, relatează Agerpres.

Precizările au fost făcute astăzi, la Palatul Victoria, în contextul semnării unui memorandum cu reprezentanţii companiei azere SOCAR, pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

"Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică şi Marea Neagră. Vă mai aduc aminte că în marja conferinţei din septembrie de la Bucureşti, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport energie verde, legând Marea Neagră de Marea Caspică. Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie şi din România către restul Europei. România devine un punct important, un nod important, un hub energetic atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale şi, împreună cu colegii din Azerbaidjan, (...) vrem să dezvoltăm investiţiile în România şi să contribuim la securitatea energetică a acestei regiuni şi a Europei", a spus Popescu.

Acesta şi-a exprimat încrederea că în foarte scurt timp vor putea fi prezentate următoarele faze ale proiectului.

Ministrul azer al Economiei, Mikayil Jabbarov, a declarat că Azerbaidjan şi România au relaţii "foarte strânse", la nivel de parteneriat strategic. El a menţionat că discuţiile au vizat extinderea cooperării bilaterale, inclusiv în domeniul energiilor din surse regenerabile.

"SOCAR, cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezentă pe piaţa românească de peste un deceniu şi acum, cu privire la crearea studiului de fezabilitate comun, va contribui la derularea proiectului. Ambele ţări îşi vor dezvolta cooperarea în domeniul energetic. Este o iniţiativă semnificativă, importantă, sprijinită de cele două ţări. Azerbaidjan contribuie deja la securitatea energetică a ţărilor vecine, a unor ţări europene. De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate între preşedintele Azerbaidjanului şi preşedintele Comisiei Europene, intenţionăm să dublăm furnizarea noastră către Europa până în 2027 şi în acest cadru există o serie de activităţi pe care le analizăm. În acest sens, lucrăm împreună cu parteneri internaţionali pentru a ne asigura că aceste iniţiative se vor implementa la timp şi pe deplin", a spus oficialul azer.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, astăzi, semnarea unui memorandum cu reprezentanţii companiei azere SOCAR pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

"În urma întâlnirii bilaterale pe care am avut-o cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat", a declarat Ciucă.

El a mai precizat că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de către ambele părţi.

"Aşteptăm să vedem, în foarte scurt timp, studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internaţională să deruleze studiul de fezabilitate şi, în felul acesta, să avem garanţia că el va fi adus la bun sfârşit, pentru că avem nevoie de acest gaz şi de construcţia capabilităţilor, de asemenea, într-un timp foarte scurt. La final sperăm să avem cele două terminale, de-o parte şi de alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm şi să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa", a declarat Ciucă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Noduri avem, dar bag seama ca energia ne lipseste. Am irosit banii timp de 30 de ani fara sa construim ceva notabil. Ce am realizat in domeniul energetic dupa revolutie, ca nu imi amintesc de nimic remarcabil, in afara numirilor si angajarilor pentru salarii mari, pe criterii politice si de cumetrie?

    Am cheltuit mult si am realizat ... nimic, zero, nada. 

    Tra.dat.orule la puscarie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb