Ministrul de externe britanic James Cleverly urmează să viziteze China la sfârşitul acestei luni, au anunţat trei surse familiare cu chestiunea citate luni de Reuters, o călătorie mult aşteptată care încearcă să stabilizeze o relaţie turbulentă care a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, relatează agerpres.ro.
Ministerele de externe ale ambelor ţări nu au răspuns imediat la solicitări de comentarii.
Cleverly era aşteptat în China spre sfârşitul lunii iulie, dar vizita nu s-a materializat, în timp ce Beijingul a anunţat neaşteptat înlocuirea omologului său Qin Gang cu fostul ministru chinez de externe şi diplomat veteran Wang Yi.
Qin a dispărut timp de peste o lună înainte de a fi înlocuit la 25 iulie, în timp ce detaliile din spatele înlăturării sale au fost lăsate neclare de guvernul chinez. El nu a mai apărut în public de la sfârşitul lunii iunie.
Cleverly urmează să aterizeze la Beijing la 29 august, a spus una dintre surse. Celelalte două surse au declarat că vizita este aşteptată spre sfârşitul lunii, fără a preciza data.
Vizita ar urma să dureze doar câteva zile şi "a fost redusă de la planul iniţial", conform uneia dintre surse.
Toate cele trei surse au cerut anonimatul din cauza sensibilităţii chestiunii.
Cleverly ar fi cel mai înalt oficial britanic care va vizita China de la pandemie, după ce relaţiile s-au prăbuşit pe fondul unor probleme incluzând represiunea Beijingului în Hong Kong şi tratamentul aplicat uigurilor, minoritate musulmană din provincia Xinjiang, din nordul Chinei.
Guvernul Marii Britanii a adoptat o abordare relativ agresivă faţă de China, cu prim-ministrul Rishi Sunak declarând în mai că Beijingul reprezintă "cea mai mare provocare a epocii noastre pentru securitatea globală şi prosperitate", notează Reuters.
Sunak este de asemenea sub presiune din ce în ce mai mare din partea unor parlamentari din formaţiunea sa la putere, Partidul Conservator, care vor înăsprirea politicii Londrei cu privire la China. Marea Britanie găzduieşte de asemenea mari comunităţi ale diasporei din Hong Kong şi uigure, ai căror activişti sunt vocali în legătură cu presupuse abuzuri ale drepturilor omului în China.
După ce Beijingul a ridicat restricţiile COVID-19 la începutul acestui an, o mulţime de oficiali europeni şi americani de rang înalt au vizitat ţara, unii cu mare pompă. Câţiva funcţionari publici britanici de rang înalt au vizitat China în ultimele luni, dar, prin comparaţie, aceste călătorii au fost relativ modeste.