Vlad Elias, Pear Cooper: Noul regulament BNR va îngrădi creditarea în valută

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2011

Vlad Elias, Pear Cooper: Noul regulament BNR va îngrădi creditarea în valută

Regulamentul propus de Banca Naţională a României (BNR), privind creditarea persoanelor fizice, va duce la diminuarea semnificativă a sumelor în valută pe care un client poate să le împrumute, mai puţin afectaţi fiind cei care optează pentru creditele în lei, este de părere Vlad Elias, managing partner "Cooper Pear".

Domnia sa a declarat: "Practic, modificările majore aduse regulamentului sunt date de modul de determinare a venitului eligibil şi de modificarea unor condiţii de acordare a creditelor. BNR propune băncilor, ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreş-te să se împrumute, astfel, pentru EURO băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru CHF cu 52,6%, pentru USD cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă CHF-ului. Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor în procent de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de dobândă, indiferent de moneda creditului".

Creditele de consum urmează să aibă o scadenţă de maxim cinci ani, iar garanţia va reprezenta 133% din valoarea împrumutată, în timp ce pentru creditele imobliare în lei, avansul va fi de minim 15% din valoarea imobilului, pentru împrumuturile în euro avansul va fi de 30%, iar pentru cele în alte monede străine, avansul va ajunge la 40%, potrivit unui regulament al BNR.

Banca Centrală intenţionează să delimitize în mod clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde împrumuturi numai pentru cumpărarea sau construirea unui imobil sau amenajarea/extinderea unei locuinţe.

În plus, băncile vor trebui să elaboreze scenarii de risc, iar gradul de îndatorare nu va trebui să depăşeas-că, pe întreaga perioadă până la scadenţă, nivelul maxim stabilit de normele proprii de finanţare. Instituţiile de credit vor trebui să facă simulări pe baza unor indici valorici stabiliţi în regulament, pentru determinarea nivelului îndatorării, la creditele de consum. Sunt luate în calcul riscul valutar, riscul de rată a dobânzii şi riscul de diminuare a veniturilor disponibile, pentru stabilirea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare.

Termenul limită până la care băncile pot să transmită comentarii privind regulamentul propus de BNR este 20 septembrie, urmând ca după aceea instituţiile de credit să aibă la dispoziţie 90 de zile ca să îşi alinieze produsele la cerinţele Băncii Centrale.

Creditele de consum urmează să aibă o scadenţă de maxim cinci ani, iar garanţia va reprezenta 133% din valoarea împrumutată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Proiectul BNR afecteaza IN MOD NEGATIV refinantarea creditelor de consum cu garantii ipotecare (pentru care dobanzile actuale au ajuns la valori foarte mari intrucat obligativitatea ancorarii ratei de dobanda de indicatorul Euribor, Libor - Ordonanta 50 - a venit in momentul in care acesti indicatori erau la valori mici/minime iar marjele bancilor urcasera la valori exagerat de mari si in conditii obscure). Prin proiectul acesta BNR-ul loveste inca o data in cei care au credite pe termen lung intrucat ii obliga sa suporte in continuare marjele de dobanda exagerate "impuse" prin Ordonanta 50 aparuta in momentul cel mai nepotrivit pentru clienti (cand indicatorii Libor Euribor erau la valori minime sau apropiate de acestea). BNR-ul face inca o data jocul bancilor straine in detrimentul romanilor!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb