Vlădescu: Fondul Proprietatea va deveni funcţional în prima partea a anului

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 2 februarie 2007

Vlădescu: Fondul Proprietatea va deveni funcţional în prima partea a anului

Fondul Proprietatea va deveni funcţional în prima partea a anului, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Acesta a explicat că MFP, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Ministerul Economiei şi Comerţului şi alte ministere care au în subordine companii din portofoliul Fondului Proprietatea analizează legislaţia specifică acestei noi instituţii, care iniţial a avut unele imperfecţiuni, cadrul legislativ urmând a fi definitivat în februarie - martie.

După ce Fondul Proprietatea va începe să funcţioneze, listarea sa la bursă va fi unul dintre obiective, a mai spus ministrul finanţelor, citat de Rompres.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni, o "societate de investiţii de tip închis", ce are un număr de acţiuni limitat la valoarea estimată a despăgubirilor ce vor fi acordate. Aceste acţiuni vor fi răscumpărabile, în baza prevederilor generale ale Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Dreptul de a deţine participaţii la Fondul Proprietatea aparţine tuturor persoanelor fizice cărora li s-au acordat, ori li se vor acorda despăgubiri prin echivalent, în baza unor legi speciale de retrocedare.

Conform dispoziţiilor statutare, Fondul Proprietatea este înfiinţat pentru o durată de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii, conform dispoziţiilor legale aplicabile societăţilor comerciale.

Capitalul social al Fondului Proprietatea era, la data înfiinţării acestuia, de peste 14,240 miliarde RON şi este constituit, în principal, ca urmare a aportului unor pachete de acţiuni deţinute în portofoliul autorităţilor publice, emise de societăţi comerciale de naţionalitate română. Capitalul social iniţial urmează a fi majorat cu sumele rezultate din încasarea anumitor creanţe, recuperarea anumitor drepturi ale României, care decurg din acorduri de comerţ şi cooperare internaţională activitatea de înstrăinare a unor participaţii ale statului deţinute la o serie societăţi comerciale.

Valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este de un RON, iar acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea este statul român.

Acţiunile emise de Fondul Proprietatea vor fi transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori ai acestora sau persoanelor des­păgubite, prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate va fi stabilit prin raportare la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute.

Acţiunile Fondului Proprietatea pot fi tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, pe pieţele reglementate. În acest scop, Fondul Proprietatea va iniţia procedura legală pentru admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe piaţa operată de Bursa de Valori Bucureşti. Prin valorificarea acţiunilor - fie prin vânzarea acestora, fie prin obţinerea de dividende anuale rezultate din activitatea desfăşurată de Fondul Proprietatea - se va realiza despăgubirea efectivă a foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate, care nu au putut fi restituite în natură.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb