VLADIMIR PUTIN: "Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO - o problemă doar dacă include şi amplasarea de infrastructuri militare"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2022

 "Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena, evident, un răspuns din partea Rusiei", a indicat Putin, conform Agerpres.

"Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena, evident, un răspuns din partea Rusiei", a indicat Putin, conform Agerpres.

Extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care aceasta va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul celor două ţări, spune preşedintele rus Vladimir Putin, conform agenţiilor AFP şi EFE.

"Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare", a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), dar a atras atenţia că, dacă această extindere va fi însoţită de amplasarea de "infrastructuri militare" pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. "Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena, evident, un răspuns din partea Rusiei", a indicat Putin, conform Agerpres.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.

Tot ieri, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că cele două candidaturi - ale Suediei şi Finlandei -la NATO reprezintă o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea.

"Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile!, a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, "va depinde de consecinţele practice ale aderării" celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat oficialul rus, remarcând că Suedia şi Finlanda "nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna, pur şi simplu" cu această nouă situaţie.

"Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie", a spus Riabkov, afirmând că "nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă".

Şi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afrimat: "Suntem convinşi că intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei nici nu va întări şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru".

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunţat ieri că ţara sa va solicita aderarea la NATO, evocând "o nouă eră" pentru ţara scandinavă, conform France Presse.

"Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei", a declarat Andersson într-o conferinţă de presă, adăugând: "Părăsim o eră pentru a intra în una nouă".

Duminică, Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, a dat undă verde candidaturii ţării la NATO, la scurt timp după ce executivul Finlandei şi-a anunţat dorinţa de a adera la Alianţă.

Pentru Helsinki şi Stockholm, două ţări care nu au aderat la NATO nici măcar în momentul de vârf al Războiului rece, această întorsătură este rezultatul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Moscova fiind percepută drept o ameninţare de către vecinii săi.

Jens Stoltenberg, NATO: "Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei"

Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Stoltenberg a afirmat, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO, că "ofensiva majoră a Rusiei din Donbas a ajuns într-un punct mort", iar !Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice".

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile "nu dau roade". "Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade", a subliniat Stoltenberg, conform Agerpres.

Forţele ucrainene au respins trupe ruse şi au preluat conrolul unei părţi a frontierei cu Rusia în regiunea Harkov, anunţă autorităţile ucrainene, potrivit AFP. "Al 227-lea Batalion din cadrul celei de a 127-a Brigăzi de Apărare teritorială a Forţelor armate de la Harkov i-a expulzat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră", a informat, într-o postare pe Facebook, Ministerul ucrainean al Apărării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce Finlanda si Suedia pot adera la NATO, iar Ucraina, nu ? Pentru ca esti si mincinos si las si prost, domnule Putin!

    1. Poate pentru ca in Finlanda si Suedia nu sunt nazisti la putere? Te-ai gandit la asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb