Conducerea Partidului Social Democrat a decis, în şedinţa de luni, să acorde "sprijin total" miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, care au fost acuzate, recent, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorpuţie de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, respectiv, pentru trecerea ilegală a unei proprietăţi a statului (o insulă din lacul Belina şi Braţul Pavel, în albia minoră a Dunării) în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman. Faptele pentru care sunt acuzate Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb datează din perioada Guvernării Ponta. De asemenea, conform informaţiilor din presă, proprietăţile respective au fost închiriate Tel Drum şi, apoi, unei alte firme, în care ar fi fost implicat şi fiul lui Liviu Dragnea.
Anunţul de susţinere politică pentru cei doi miniştri a fost făcut de liderul de grup din Camera Deputaţilor, Ioan Muntean, după o întâlnire a Biroului Politic Naţional la care au participat conducerea PSD şi Prim-ministrul României, Mihai Tudose. Coaliţia PSD-ALDE şi-a declarat, de asemenea, susţinerea celor doi miniştri vizaţi de DNA.
Mai mulţi lideri PSD au susţinut că există un atac politic la adresa statului. Comunicatorii PSD au acuzat "binomul" SRI-DNA, în acest sens, cu direcţie către liderii instituţiilor respective, dar şi către George Maior, fost director SRI şi actual ambasador la Washington, de încercarea de preluare a puterii în partid.
În urma acţiunii DNA, Liviu Dragnea a declarat: "Dosarul este o ficţiune, dar are consecinţe reale. Două doamne ministru foarte importante, iar miza nici măcar nu cred că mai sunt eu. Miza cred că e PSD". Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, dosarul vizează un transfer între autorităţi ale statului român (Guvern şi Consiliul Judeţean) şi nicidecum nu constituie o ilegalitate.
"Se pare că nu numai la mine vor să ajungă. Am primit tot felul de mesaje weekend-ul acesta. Se pare că vor să-mi ia şi copiii, nu ştiu de ce, poate doar pentru că este fiul meu. Este lupta dintre metodele de poliţie politică şi metode democratice", a mai arătat şeful PSD la Antena 3, în cadrul unui interviu. Conform declaraţiilor sale ulterioare, fiul şefului PSD nu a condus respectiva firmă şi nici nu s-a implicat în faptele acuzate de DNA.
Ca analiză politică, decizia PSD nu este surprinzătoare, nici măcar unică. În luna mai, deputatul PSD Eugen Bejinariu a fost protejat de coaliţia majoritară, într-un dosar de abuz în serviciu. Comisia juridică condusă de PSD a arătat atunci, în raportul de respingere, că fapta pentru care este acuzat deputatul nu era în vigoare. În mod similar, este de aşteptat un vot în bloc din partea PSD în Camera Deputaţilor, în apărarea Rovanei Plumb. Sevil Shhaideh era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, în perioada vizată de dosarul DNA, dar se bucură, conform declaraţiilor PSD, de "solidaritate fără fisură" din partea coaliţiei PSD-ALDE.
Este, totuşi, surprinzătoare lipsa de reacţie a premierului Tudose pe această temă. Actualul premier pare să fi învăţat ceva din experienţa predecesorului său, Sorin Grindeanu, să nu facă declaraţii publice împotriva PSD sau a membrilor săi. Pe surse, conform Ştirilor ProTV, Tudose i-ar fi cerut lui Dragnea demisia vicepremierului Sevil Shhaideh, fiind cunoscut că aceasta este protejata liderului PSD. Public, însă, premierul nu a avut nicio declaraţie, imediat după şedinţa partidului.
Simplul fapt că un premier în funcţie cere orice fel de permisiune de la liderul său de partid este fantastic şi trădează starea democraţiei româneşti. Şi mai de domeniul SF este ca, în urma deschiderii unui dosar penal, liderii unei coaliţii majoritare în Parlament să se întâlnească şi să discute dacă mai acordă sprijin politic celor învinuiţi.
Polarizarea societăţii româneşti pare completă, din această perspectivă. Pe de o parte, avem un lider de partid vizat de o anchetă şi care acuză, conform propriilor declaraţii, proceduri de poliţie politică în cercetarea penală şi mărturii false din partea unor procurori anticorupţie. Viziunea lui Liviu Dragnea asupra realităţii lui este că nu are nicio legătură cu Tel Drum sau oricare dintre firmele apărute în presă, din judeţul Teleorman, şi că nu este baronul local acuzat de mass-media că ar conduce soarta unui întreg judeţ, prin interpuşi sau direct. Mai mult, rezultatul şedinţei PSD arată că puterea preşedintelui său este mai mare decât se aşteptau colegii săi.
Poate este doar o victorie a la Pirus pentru Liviu Dragnea, obţinută după un sacrificiu personal care justifică rezultatul, dar opacitatea PSD-ului în atingerea unor decizii este bine-cunoscută. Nu vom şti niciodată dacă puterea preşedintelui PSD asupra partidului este completă sau doar reactivă în urma unor mişculaţii bizantine.
De cealaltă parte, avem o opoziţie care susţine lupta anticorupţie în forma actuală şi refuză analiza PSD asupra binomului, transformându-l pe Liviu Dragnea în "nomine odiosa" al situaţiei actuale, şi care profită - măcar printr-o poziţionare similară cu protestele din stradă - de un sentiment profund de nemulţumire, în rândul propriilor votanţi.
O minoritate extrem de vocală, urbană şi educată, cu care opoziţia doreşte să se identifice mai mult decât vrea acea minoritate, îşi găseşte nemulţumirea pe Facebook şi, uneori, în stradă. Uneori strada se manifestă într-un număr care să afecteze jocul politic, reactiv şi haotic, cum a fost în cazul Ordonanţei 13, lăsând opoziţia de multe ori în urmă. Nu există prevenţie la adresa PSD, din această perspectivă, doar reacţie - ori buimacă (a străzii), ori mult prea târzie (a opoziţiei).
PSD-ul, aşadar, va continua să guverneze şi va continua, cel puţin până când va putea să îşi asigure puterea de la preşedinte în jos (lucru posibil abia în 2024), să încerce schimbarea sistemului, în favoarea obiceiurilor sale. Pentru acest partid, deciziile politice se iau în sediul din Kiseleff, iar manifestarea acestei voinţe include şi instituţiile statului.
Faptul că instituţii precum DNA deschid dosare pe numele politicienilor şi liderilor PSD este o neplăcere care nu are legătură cu jocul politic, aşa cum îl înţelege conducerea partidului. Liviu Dragnea este, şi dânsul, o simplă oglindire a acestei viziuni; că se victimizează sau că este şi dânsul vizat de aceste atacuri "politice", care n-ar mai fi politice, în alte condiţii de putere totală (posibil că nici nu s-ar mai întâmpla), reprezintă un simplu aspect al vieţii într-o ţară imperfectă.
Singurul lucru de apreciat la PSD este pragmatismul unei viziuni strategice, de termen lung. Rămâne de văzut dacă victoria obţinută ieri de Liviu Dragnea este doar de etapă. În jocul mare, strategic, aproape că nici nu contează viitorul său, politic sau personal. Dar cu astfel de "victorii" în partid, nu îşi va putea impune candidatura la Preşedinţia României, nici măcar în 2024.
1. El este Liderul
(mesaj trimis de Om în data de 26.09.2017, 10:11)
Dragnea ne invata cu ce se mananca democratia! Oare de ce Psd-ul are apucaturi de pardid unic? De ce toate vocile din Psd vorbesc la unison? De ce nu sufla nimeni in fata lui Dragnea? In Psd regasim democratia cu iz de increngatura(ca si la TR) care va fi aproape imposibil de contracarat. Tupeul acestui om este maxim. Mai tineti minte cum ne spunea ca Ponta este cel mai bun prieten al lui si ii infigea cutitul pe aub masa? Cam asta trebuie sa avem in minte atunci cand vedem o declaratie a Liderului Psd. Nu uitati: vorbele nu valoreaza doi bani!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 26.09.2017, 14:32)
.....Tot Dragnea a afirmat anul trecut(mai in toamna)...ca nici un parlamentari chiar nici presedintele nu ar trebui sa aiba imiunitate...si ca in conditiile unei democratii TOTI cetateni din Romania sa aiba acelasi "statut" fara alte privilegii.
Deci o alta MINCIUNA....
Poate ca sunt prea radical ...dar parerea mea este ca daca de pe scena politica DISPAR doua persoane..respectiv Dragnea si Tariceanu...sunt sanse sa ne revenim putin la normalitate...altfel ne ducem pe rapa in jos. ...Aceste doua persoane numai tin cont de nimic...poti sa le faci sau sa le zici orce ca ei au devenit ...imuni in totalitatea acuzelor ce li se aduc....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2017, 23:05)
Lazăr și Kovesi sunt unelte,
Păstrați-le și românii vor ajunge în Coreea de Nord.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2017, 16:39)
neocomunistii sunt non oameni
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2017, 23:04)
Așa cum voi considerați abuzurile staliniste drept normale, și pesedeii vă lasă în inteligența voastră.
DNA este o instituție profund coruptă și iresponsabilă. Nimeni nu poate controla și nu poate relgementa DNA. Teoretic Parlamentul ar putea s-o facă și mâine, practic mafia securistă șantajează și controlează tot, inclusiv băieții care scriu articolașe.