Românii au călătorit mai mult în această vară, iar Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie se numără printre ţările spre sau dinspre care aceştia au zburat cel mai des. Interesantă este şi preferinţa turiştilor pentru concediile în septembrie: de două ori mai mulţi turişti au ales să-şi rezerve vacanţa în această lună faţă de 2023, explicaţia principală fiind, desigur, tarifele în scădere în comparaţie cu perioada iunie-august, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit studiului publicat de Vola.ro, vara anului 2024 s-a remarcat printr-o revenire la normalitate în industria aeriană, cu o creştere de 17% a numărului de bilete vândute comparativ cu anul pre-pandemic 2019. Această creştere este o dovadă în plus a faptului că românii îşi doresc să călătorească tot mai mult şi că industria este acum stabilă şi predictibilă, ceea ce oferă un plus de încredere.
Vola.ro: preţuri mai mici la zboruri, mai multe rezervări pe timp de vară
După o perioadă de creştere a tarifelor la biletele de avion, resimţită la nivelul tuturor companiilor aeriene, anul 2024 a adus o stabilizare a preţurilor. Conform Vola.ro, preţul mediu a scăzut cu 4% faţă de 2023, iar tarifele pentru bagaje au fost, de asemenea, mai mici faţă de anul anterior, contribuind astfel la o mai bună accesibilitate a călătoriilor pentru români.
Stabilizarea pieţei a fost una benefică pentru români, iar rezultatele nu au încetat să apară: vara aceasta, numărul biletelor vândute pe platforma Vola.ro a crescut cu 17% comparativ cu anul pre-pandemic 2019. De asemenea, 64% dintre participanţii la studiu au ales intervalul iunie-august pentru a merge în concediu în străinătate, în timp ce 18% preferă să călătorească în luna septembrie. De două ori mai mulţi clienţi Vola.ro au ales să-ţi petreacă vacanţa principală în septembrie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales că vremea este caldă în continuare, iar tarifele sunt mai mici faţă de cele din lunile de vară. Cu toate acestea, august rămâne cea mai populară perioadă pentru concedii, 39% dintre participanţii la studiu optând să meargă în vacanţă în această lună, urmată de iulie cu 35% şi septembrie cu 25%, potrivit comunicatului.
În acelaşi timp, se pare că cei mai mulţi români (27%) şi-au rezervat zborurile cu 2-3 luni înainte de plecare, aşa cum s-a întâmplat şi în 2023. Această tendinţă dovedeşte încă o dată că românii au încredere acum în stabilitatea industriei aeriene, astfel că vor să-şi asigure din timp preţuri mai bune şi disponibilitatea locurilor în aeronavă. La fel de populare sunt şi rezervările cu o lună înainte, votate de 26% dintre respondenţi.
Preţurile biletelor de avion s-au stabilizat în 2024
Pe lângă faptul că românii au ales să petreacă un concediu de vară prelungit, datele Vola.ro au relevat şi că bugetul acestora pentru vacanţă a fost mai mare, chiar dacă intenţiile lor iniţiale au fost să păstreze suma din 2023. Peste 43% dintre respondenţi susţin că au avut un buget mai mare anul acesta, în timp ce 38% dintre ei spun că a fost asemănător cu cel din vara lui 2023. Peste 50% dintre ei susţin că bugetul maximum pentru această vară a fost de 700 de euro de persoană.
Preţul mediu pentru un pasager a fost de 163 de euro în vara lui 2024, spre deosebire de 169 de euro, tariful de vara trecută. De asemenea, tariful mediu pentru bagajul de cală a fost de 80 de euro, pentru bagajul de mână, de 27 de euro, iar alegerea locului în avion a costat 25 de euro.
Nu în ultimul rând, tariful mediu pentru o rezervare efectuată în vara lui 2024 a fost de 264 de euro, în comparaţie cu 272 de euro, în vara lui 2023.
Cum şi unde au călătorit românii în 2024?
Conform chestionarului Vola.ro, 48% dintre români au avut un singur concediu vara asta, în timp ce 25% dintre ei s-au bucurat de două vacanţe. De asemenea, merită precizat faptul că aceştia alocă acum mai mult timp concediului: 57% dintre respondenţii Vola.ro au ales concedii prelungite, comparativ cu 42% în anul anterior. Durata medie a şederii la destinaţie a fost de aproximativ 8 zile pe timp de vară, însă nu au lipsit nici city-break-urile de 3-4 zile, preferate de 27% dintre turişti.
În ceea ce priveşte destinaţiile populare pe timp de vară, se pare că acestea au rămas similare cu cele din 2023. În topul destinaţiilor alese de români pentru vara aceasta au fost Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania, care a fost şi gazda Campionatului European de Fotbal, motiv pentru care a atras un număr foarte mare de turişti. La capitolul oraşe, Londra a fost atât vara trecută, cât şi vara aceasta pe prima poziţie în topul celor mai rezervate destinaţii. Capitalei Marii Britanii i s-au alăturat Bruxelles, Milano şi Paris, oraşul în care s-au desfăşurat Jocurile Olimpice.
O menţiune specială merită şi Tirana, oraşul albanez care a demarat o campanie de promovare turistică intensă în ultimele luni şi care se numără printre cele mai ieftine destinaţii ale verii, având un tarif mediu al biletelor de avion de sub 100 de euro de persoană. În topul celor mai ieftine oraşe s-au numărat şi Pescara, cu 115 euro, Perugia, cu 119 euro, Veneţia, cu 122 euro, Milano, cu 131 euro. La polul opus, cele mai scumpe destinaţii de vară au fost Cancun, cu 1.857 de euro, Portland, cu 1.775 euro şi Dallas, cu 1.599 euro, se menţionează în comunicat.