• Rusia nu opreşte livrările de gaze către Europa pentru că plăţile datorate pentru achiziţiile de după 1 aprilie se vor face în a doua parte a acestei luni şi în mai • Indicele MOEX al Bursei din Moscova a urcat cu 12% vineri
Preţul de referinţă al gazelor naturale în Europa a fluctuat vineri, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările de gaze naturale.
Cotaţia gazului cu termen de livrare în mai a oscilat, în cursul ultimei zile a săptămânii trecute, de la 133 de euro pentru un Megawatt-oră la deschiderea sesiunii bursiere de la Amsterdam, la 122,5 euro în jurul orei 13.00. După ora 18.30, cotaţia era de 111 euro pentru un Megawatt-oră.
Joi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care le impune statelor "neprietenoase" faţă de ţara sa (inclusiv statele UE) să plătească gazul rusesc în ruble, începând din 1 aprilie, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia. Decizia Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările de gaze este o replică la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.
Moscova a dat asigurări că va continua să livreze gaze spre Europa, dar fără să ofere detalii, ceea ce a generat semne de întrebare legate de impactul deciziei asupra contractelor de furnizare. În plus, piaţa este influenţată de estimările privind o vreme mai rece în cea mai mare parte a Europei, săptămâna aceasta, context în care traderii se aşteaptă la majorarea cererii pentru încălzirea clădirilor.
Vineri, Gazprom a anunţat că va continua livrarea gazelor naturale spre Europa prin Ucraina, conform solicitărilor clienţilor. Compania a informat că solicitările pentru gaze naturale erau, vineri, de 108,4 milioane metri cubi, faţă de 109,5 în ziua anterioară.
Uniunea Europeană are ca obiectiv să-şi reducă, anul acesta, cu două treimi importurile de gaze ruseşti, iar până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de achiziţiile de profil din Rusia.
• Gazprom a început notificarea clienţilor
Gazprom şi-a informat vineri clienţii că va livra gaze în continuare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu opreşte aprovizionarea cu gaze a Europei din 1 aprilie, deoarece plăţile datorate pentru livrările după această dată se vor face în a doua parte a lunii curente şi în mai.
Peskov a precizat, conform Reuters, că solicitarea Rusiei privind plata în ruble pentru gazele achiziţionate este ireversibilă.
Gigantul petrolier austriac OMV AG a contactat Gazprom pe fondul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze, aşteptând o notificare în scris, în acest sens.
Directorul general al OMV, Alfred Stern, a afirmat, citat de Die Presse, că nu există temei pentru o plată în altă monedă decât euro, iar Austria nu poate opri importurile de gaze ruseşti anul acesta.
• Japonia nu va plăti în ruble pentru gazul din Rusia
Japonia nu va plăti achiziţiile de gaze din Rusia în ruble, a declarat, vineri, premierul nipon Fumio Kishida, relatează agenţia EFE, conform Agerpres. "Aşa cum s-a decis la reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei din G7, refuzăm", a răspuns Kishida vineri, la o şedinţă parlamentară.
Şeful Executivului japonez, care nu a oferit vreo informaţie despre stadiul contractelor pe energie cu Federaţia Rusă, a subliniat că negocierile în acest sens sunt deschise şi a precizat că va adopta "măsurile adecvate", fără să dea detalii.
• Turcia majorează preţul gazelor naturale
Firma de stat Botas din Turcia a anunţat majorarea preţului gazelor naturale cu 50% pentru utilizatorii industriali, şi cu 35% pentru gospodării, din cauza creşterii globale a preţurilor energiei, transmite Reuters, conform Agerpres.
De asemenea, preţul gazelor naturale pentru producţia de electricitate a crescut cu 44%, de la 1 aprilie.
Costurile cu energia ale Turciei au început să crească în septembrie, iar în primele două luni din 2022 au înregistrat un avans anual de 212%, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele autorităţilor de la Ankara.
În februarie, inflaţia din Turcia s-a situat la 54,4%, în special în urma deprecierii lirei turceşti cu 44% faţă de dolar în 2021.
În urma recentei creşteri a preţurilor materiilor prime, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inflaţia în Turcia ar fi de 61,5% în martie, arată un sondaj Reuters.
• Bursa din Moscova, tot pe creştere
Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a urcat vineri, continuând tendinţa din zele două zile precedente. Joi, Rusia a ridicat parţial interdicţia de vânzare în lipsă privind acţiunile locale.
Vineri, MOEX, indice denominat în ruble, a urcat cu 12%, la 111,48 puncte, iar indicele RTS, denominat în dolari, cu 2,1%, la 1.042,72.
Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au crescut cu 0,7%, la 5.721,50 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 3,7%, la 453,85 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au câştigat 3,8%, ajungând la 251,80 ruble.
Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 7,3%, la 154,20 ruble, cele ale VTB Bank - cu 14%, la 0,023 ruble.
Gazprom iese din afacerile sale din Germania, anunţând că şi-a încheiat participaţia la Gazprom Germania GMBH şi toate activele sale, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd.
-------------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat cu 0,2% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 104,91 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a scăzut cu 0,4%, la 99,85 dolari barilul la ora locală 10.58.
-------------------------
Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că va atenua restricţiile privind transferurile persoanelor fizice şi juridice străine din unele ţări spre conturile din străinătate, pentru o perioadă de şase luni, potrivit Reuters.
Instituţia a precizat că măsura, care majorează limita stabilită anterior pentru fondurile care pot fi transferate în străinătate, nu se aplică rezidenţilor şi non-rezidenţilor din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în urma conflictului din Ucraina. "Într-o lună calendaristică, persoanele fizice au dreptul să transfere până la 10.000 de dolari SUA sau echivalentul în altă valută din Federaţia Rusă, din conturile lor de la o bancă rusă la conturile lor sau la o altă persoană din străinătate", a informat Banca Rusiei, conform Agerpres.
Instituţia a adăugat că transferurile în străinătate de la conturile bancare ale non-rezidenţilor, persoanelor fizice sau entităţilor legale din ţările care au impus sancţiuni Rusiei sunt suspendate în următoarele şase luni.
-------------------------
Al doilea mare grup bancar italian, UniCredit, a finalizat vânzarea participaţiei de 18% în Yapi Kredi Bank din Turcia, către Koc Holding, transmite Reuters. Tranzacţia îi permite băncii italiene să finalizeze ieşirea sa din a treilea grup bancar din Turcia. Condiţiile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite.
-------------------------
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse, a avertizat vineri că Rusia, important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările "prietene", în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Preţul grâului cu livrare în luna mai a coborât cu 0,2% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 10.41, la 10,03 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în declin cu 1,2%, la 7,39 dolari/ buşel.
-------------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 1,6%, la 1.923,40 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 10.34, cea spot a urcat cu 0,7%, la 1.924,59 dolari/ uncie. Preţul aurului a consemnat, în perioada ianuarie-martie, cea mai mare creştere trimestrială de după jumătatea anului 2020.
-------------------------
Transportatorul francez Gefco, care activează şi în România, a anunţat vineri că va răscumpăra pachetul de 75% din acţiuni deţinut de acţionarul său majoritar, compania rusească de căi ferate Russian Railways, care a fost plasat pe lista entităţilor vizate de sancţiunile internaţionale din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP, conform Agerpres.
Gefco este o fostă filială a grupului auto francez PSA Peugeot Citroen (care între timp a devenit Stellantis), care la finele lui 2012 a vândut 75% din acţiuni către Russian Railways pentru 800 milioane de euro. Restul de 25% din acţiuni aparţin Stellantis.
1. Ce volatilitate?
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2022, 10:13)
Ce volatilitate, e scumpire abrupta, e de iesit in strada... !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de T în data de 04.04.2022, 13:55)
In Romania gazul poate sa creasca si cu 90 la suta... Centralele pe gaz abandonate.... Trecem pe carbune si lemne....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2022, 17:20)
Nu creste nimic asa spectaculos in Romania (cum ai vrea tu)! Noroc ca nu suntem dependenti de rusi si ne producem singuri gazul.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2022, 19:04)
Care se vinde la preturi internationale de piata spot, ca si cum l-am lua de la rusi. Ce dastept fusesi muica.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2022, 17:21)
Specula se numeste!