Volodimir Zelenski, în vizită oficială în Grecia

F.D.
Internaţional / 21 august 2023

Volodimir Zelenski, în vizită oficială în Grecia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni cu avionul la Atena, pentru o vizită oficială, a anunţat biroul de presă al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis, adăugând că liderul ucrainean va participa la un dineu informal cu liderii Uniunii Europene (UE) şi ai statelor din Balcani, relatează Agerpres.

Zelenski, ce s-a deplasat la sfârşitul săptămânii trecute în Suedia, Olanda şi Danemarca, îşi continuă turneul-surpriză în Europa într-o ţară care este o susţinătoare ferventă a Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse. Grecia a furnizat Kievului ajutor umanitar şi arme, în special vehicule de luptă de infanterie, puşti de asalt Kalaşnikov şi muniţii.

Şeful executivului grec îi primeşte luni şi marţi pe liderii ţărilor din Balcani şi în acest cadru organizează luni seara un dineu informal în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Sunt de asemenea anunţaţi să participe preşedinţii României, Republicii Moldova, Serbiei şi Muntenegrului, prim-miniştrii Kosovo, Macedoniei de Nord, Bulgariei şi Croaţiei, şi preşedinta Consiliului de miniştri al Bosniei şi Herţegovina, a detaliat biroul de presă al lui Mitsotakis într-un comunicat.

Reuniunea marchează a 20-a aniversare a unui summit de la Salonic ce confirmase perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Chiar dacă este aliat tradiţional al Moscovei, pe fondul aceleiaşi credinţe creştine ortodoxe, Atena a condamnat fără echivoc, sub guvernul lui Mitsotakis, invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei.

Grecia a expulzat în 2022 mai mult de zece membri ai misiunilor diplomatice şi consulare ruse şi a primit mii de ucraineni şi familiile lor.

În aprilie, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov s-a deplasat la Atena pentru o întrevedere cu omologul său de la acea dată. El a declarat atunci că Ucraina va cere după război ajutorul Greciei pentru a demina Marea Azov şi a dezvolta forţele navale ale ţării.

La rândul său, Grecia a propus să reconstruiască maternitatea bombardată în 2022 la Mariupol, oraş ocupat în prezent de forţele ruse.

Oraşele ucrainene Mariupol şi Odesa au de secole importante populaţii de origine greacă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Zelenski,Zelenski,Zelenski,

    p arca am fi In Ucraina si trebuie sa-l realegem 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb